Hoe duur is Zuid Afrika

Hoe duur is Zuid-Afrika: Kosten voor een reis door Zuid-Afrika

Geüpdatet op

Afrika wordt gezien als één van de duurdere continenten om naartoe te reizen. Zuid-Afrika is een van de meest ontwikkelende landen van Afrika en hierdoor zou je kunnen denken dat het land dus nog duurder is vergeleken met de andere landen. Maar is dit ook zo? Ik reisde twee weken door Zuid-Afrika en hield alle uitgaven bij, zodat ik een antwoord kan geven op de vraag “Hoe duur is Zuid-Afrika?” Aan de hand van mijn uitgaven lees je hier alles over de kosten voor een reis door Zuid-Afrika.

Kosten voor accommodaties in Zuid-Afrika

Deze vakantie ging ik niet alleen, maar samen met nog een ander koppel. We verbleven in een villa op de Zandspruit estate in Hoedspruit. Vanuit hier deden we verschillende trips, voornamelijk in de regio Limpopo. We verbleven in de luxe Villa Gemoedsrus, geschikt voor 4 personen. Hiervoor betaalde we 1893,- euro. Gedeeld door 4 personen voor twee weken een stuk minder dan ik van tevoren verwachtte. Voor dit bedrag verblijf je op de Zandspruit estate, een privé natuurreservaat. Hier zijn onder andere giraffen, zebra’s, luipaarden en hyena’s. Je kunt onbeperkt safari’s doen met eigen auto, lopend of fietsend. Voor meer informatie en kosten kun je kijken op Home of Africa.

Wil je verblijven in een kleinschalig guesthouse of hotel in Zuid-Afrika met een privékamer en eigen badkamer, op een mooie plek, dan moet je rekenen op ongeveer €50 per nacht.

Zandspruit estate in Hoedspruit Zuid-Afrika
Zandspruit estate in Hoedspruit Zuid-Afrika

Hoe duur is Zuid-Afrika: De kosten voor safari’s, tours en excursies

Eén van de redenen om af te reizen naar Zuid-Afrika is om op safari te gaan. Het leuke is dat je dit op heel veel verschillende manieren kunt doen en je hebt heel veel kans om op verschillende plekken de Big Five te spotten. Succes bijna gegarandeerd. Als je het hebt over de kosten voor een reis door Zuid-Afrika en antwoord wilt hebben op de vraag ‘Hoe duur is Zuid-Afrika’ is het handig om de kosten voor safari’s mee te nemen in je overzicht. De gave nationale parken in Zuid-Afrika zullen waarschijnlijk één van de belangrijkste redenen zijn voor je reis door dit geweldige land. Het beroemde Krugerpark biedt ook ochtend en avond game drives of wandelingen aan. Deze kun je alleen doen wanneer je zelf in het park verblijft. Deze kosten verschillen per verblijf.

Safari type Kosten Extra informatie
Tsukudu Game drive€37,50 PPIn een groep van 10 personen in een open jeep. Duurt 2,5 tot 3 uur
Tsukudu Morning walk€39,- PPInclusief ontbijt (06.30 – 08.00 uur)
Krugerpark Game drive1-2 pers: €87,- pp, 3-6 pers, €74,- ppIn een open jeep, gehele dag. Prijs is exclusief entree van €22,50 PP
Krugerpark Selfdrive€22,50 PPHandig om een hoge auto te hebben
Zandspruit estate Paardrijden€20,- PP per uurGeen ervaring nodig
Zandspruit estate Mountainbiken€12,50 PP per dagAlleen mogelijk wanneer je op de Zandspruit estate verblijft

Safari in Zuid-Afrika

Entree voor de Panorama route

Langs de beroemde Panorama route in Zuid-Afrika waar je een te gekke roadtrip kunt maken is genoeg te zien. Alle uitzichtpunten zijn voorzien van parkeerplaatsen met beveiliging en toeristen shops. Bij de meeste stops moet je dus een kleine entree betalen. Deze zijn het helemaal waard. De panorama route is prachtig en zeker één van de hoogtepunten van je Zuid-Afrika reis.

Uitzichtpunt Kosten  per persoon
Three Rondavels€2,-
Gods window€1,10
Bourke’s luck potholes€4,20
Berlin Falls€1,-
Lisbon Falls€0,65

Zandspruit Estate Zuid-Afrika paardrijden

Hoe duur is de Blyde river canyon?

Tijdens je reis door Zuid-Afrika kun je een te gekke excursie boeken, namelijk de Blyde river canyon. Deze staat bekend als de op twee na mooiste canyons ter wereld. Het is hier niet alleen super mooi,maar je kunt er ook wildlife spotten. Houd je ogen open en wie weet sta jij oog in oog met krokodillen en nijlpaarden. Voor de Blyde River Canyon betaal je €14 per persoon. De trip duurt ongeveer 1,5 uur en je zit op een open boot met maximaal 30 personen.

Blyde river canyon Zuid-Afrika

Canopy tour Magoebaskloof

Deze trip laat de adrenaline door je lichaam stromen. Via elf ziplines ga je kriskras over de watervallen in de kloof heen. Deze trip duurt twee uur en kost €40 per persoon. Deze prijs is inclusief een heerlijke lunch. De tour is toegankelijk voor iedereen tussen de 7 en 70 jaar.

Hoe duur is Zuid Afrika

Kosten voor boodschappen in Zuid-Afrika

Je zou boodschappen doen in Zuid-Afrika kunnen vergelijken met Nederland. De prijzen zijn min of meer gelijk. Voor een simpel diner en ontbijt ben je al gauw €30 euro kwijt. Zoals je misschien weet zijn Zuid-Afrikanen gek op hun manier van barbecueën, de ‘braai’ en precies daardoor – of misschien juist wel daarvoor – liggen de kosten voor vlees wel een stuk lager in de supermarkt. Niet zo gek dat de braai ieder weekend wordt aangestoken dus. Ben je vegetariër of veganist, dan zul je iets dieper in de buidel moeten tasten, maar veel meer dan in Nederland zul je niet kwijt zijn voor de boodschappen in Zuid-Afrika. Voor een grote vijf liter fles water betaal je in de supermarkt ongeveer €1.

De kosten voor uit eten gaan in Zuid-Afrika

Lekker uit eten gaan is in Zuid-Afrika bijna net zo duur als boodschappen doen. Dus die keuze is snel gemaakt. Ga je luxe uit eten, met een flesje wijn, hoofdgerecht en toetje? Dan kost dit vaak tussen de €8 en €15 per persoon. Wil je simpeler uit eten en vind je je het niet erg om neer te ploffen tussen de locals dan kun je gemakkelijk voor een paar euro per persoon uit eten gaan.

Hoe duur is Zuid-Afrika: De kosten voor vervoer

Het is zo goed als onmogelijk om door Zuid-Afrika te reizen zonder te beschikken over een huurauto. Er is namelijk amper openbaar vervoer en met je eigen auto kun je stoppen waar en wanneer je maar wilt. Een eigen auto huren is gelukkig prima te betalen. Bij Avis huurden we een auto voor twee weken voor 500,- euro. Deze auto stond klaar op het vliegveld en daar konden we hem ook weer afleveren. Avis geeft goede service en heeft een tag op het raam, zodat je zonder problemen over de tolwegen kunt. Benzine is ook redelijk goedkoop. Voor twee weken rondreizen betaalden we slechts €121.

Auto huren in Zuid-Afrika

Hoe duur is Zuid-Afrika: Conclusie

Hopelijk heb ik je een antwoord kunnen geven op de vraag ‘Hoe duur is Zuid-Afrika’ en kun je je verder voorbereiden op jouw droomreis. Wil je écht budget reizen? Dan kun je de kosten lager houden door een kleinere auto te huren. Daarnaast zijn er ook veel hostels en goedkope hotels te vinden. Je zou zelfs kunnen kiezen voor een eigen tent. Dit is uiteraard goedkoper dan het huren van een villa. Deze prijzen zijn een richtprijs voor het begin van het laagseizoen. In het hoogseizoen kunnen de prijzen hoger uitvallen.

Meer Zuid-Afrika: