Alles wat je wilt weten over reizen naar Zuid-Afrika

Alles wat je wilt weten over reizen naar Zuid-Afrika

Geüpdatet op

Zuid-Afrika is een zeer populaire vakantiebestemming voor ons Dutchies. Terecht, want het land is te gek! Bij het plannen van een reis naar Zuid-Afrika kan het handig zijn om sommige informatie vooraf te weten.In dit artikel vertel ik je daarom alles over reizen naar Zuid-Afrika aan de hand van antwoorden op de meest gestelde vragen over Zuid-Afrika als reisbestemming. Met informatie over je visum, de beste reistijd, geldzaken en veel meer.

Heb ik een visum nodig Zuid-Afrika?

Als Nederlander heb je geen visum nodig voor het reizen naar Zuid-Afrika. Je krijgt bij aankomst een stempel in je paspoort. Vanaf dat moment mag je 90 dagen in het land blijven. Het is een multiple entree visum. Dit houdt in dat je binnen die 90 dagen zo vaak het land kan in en uit reizen als je maar wil. Handig voor als je ook richting de buurlanden wil gaan en daarna weer terug wilt keren naar Zuid-Afrika.

Hoe duur is reizen in Zuid-Afrika?

Net als de rest van Afrika, betaal je ook in Zuid-Afrika iets meer. Toch is het goedkoper dan Nederland. In het artikel ‘Hoe duur is Zuid-Afrika‘ kun je precies lezen hoeveel ik uitgaf tijdens twee weken reizen door Zuid-Afrika.

Hoe duur is Zuid Afrika

Reizen naar Zuid-Afrika: Hoe veilig is Zuid-Afrika als reisbestemming?

Het toeristen percentage is het afgelopen jaar met 10% gedaald. Mede doordat het land de afgelopen tijd heel vaak negatief in het nieuws is geweest. Ik zal dan ook niet ontkennen dat ook ik een klein beetje zenuwachtig was van tevoren. Uiteindelijk heb ik me nooit onveilig gevoeld in Zuid-Afrika. Het is belangrijk om alert te zijn. Probeer in de avonden niet op straat te lopen en vermijd onveilige buurten in steden. Draag niet te veel waardevolle sieraden en kleding. Als je dit doet, zul je merken dat Zuid-Afrika zo gek nog niet is. Wie zijn ogen en oren openhoudt zal zich niet onveilig hoeven te voelen in Zuid-Afrika. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Check dan altijd voor vertrek het actuele reisadvies voor Zuid-Afrika.

Heb ik vaccinaties nodig voor reizen naar Zuid-Afrika?

Ook voor een reis naar Zuid-Afrika heb je vaccinaties nodig. Hier wordt overigens niet om gevraagd bij de immigratie. Verplichte vaccinaties zijn Hepatitis A en DTP. Er is over het algemeen geen malaria aanwezig. Rondom het Kruger Park komt wel malaria voor. Je goed beschermen met DEET is meestal voldoende. Mocht je nog twijfelen, dan is het handig je te laten informeren over vaccinaties voor Zuid-Afrika.

Reizen naar Zuid-Afrika

Hoe veilig is autorijden en met welke verkeersregels moet ik rekening houden?

In Zuid-Afrika rijdt men aan de linkerkant van de weg. De wegen zijn over het algemeen goed. Ook de mensen zijn super oplettend. Het is normaal om op de vluchtstrook te gaan rijden om ruimte te geven aan iemand om je in te halen. Vooral vrachtwagens geven vaak een seintje dat je ze in kunt halen. Bij kruisingen geldt wie het eerst komt, wie het eerst mag gaan. Houd dus goed de volgorde van mensen in de gaten zodat je precies weet wanneer het jouw beurt is. Je kunt in Zuid- Afrika met je Nederlandse rijbewijs rijden. Ook voor het huren van een auto heb je geen internationaal rijbewijs nodig. De politie vraagt hier ook niet om.

*Let op wild life langs de kant van de weg. Overal staat het met bordjes aangegeven. Voor je het weet staan er wat olifanten langs de kant van de snelweg.

Safari Kruger Park
Reizen naar Zuid-Afrika

Wat is de beste reistijd voor Zuid-Afrika?

Het regenseizoen in Zuid-Afrika loopt van november tot eind februari. Het regent dan gelukkig niet de hele dag. Slechts een paar uur en de temperaturen kunnen oplopen tot 35 graden. Wanneer je niet zit te wachten op regen zijn de maanden maart tot oktober het beste. Houd er rekening mee dat wanneer je rond juni tot eind september gaat, alles heel droog is. Alles ziet er dus heel dor uit. Het voordeel is dat je veel makkelijker dieren kunt spotten omdat er geen blaadjes aan de bomen zitten. Het ligt er dus maar net aan wat de reden is voor jouw reis naar Zuid-Afrika, wat precies de beste reistijd zal zijn.

Reizen naar Zuid-Afrika: Welke taal wordt er gesproken?

Er worden een heel aantal verschillende talen gesproken in Zuid-Afrika. Het Afrikaans lijkt vrij veel op Nederlands. Best gek dat je aan de andere kant van de wereld zit en de lokale taal kunt verstaan. Nou ja, bijna dan. Daarnaast spreekt een groot gedeelte van de lokale bevolking heel goed Engels. Het lijkt een beetje op het Engels uit Australië. Het is dus lekker makkelijk communiceren met de lokale bevolking.

Wat is het tijdsverschil met Zuid-Afrika?

Wanneer het in Nederland zomertijd is, is er geen tijdsverschil met Zuid-Afrika. Tijdens de wintertijd is het in Zuid-Afrika een uurtje later. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een jetlag.

Reizen naar Zuid-Afrika

Moet ik excursies vooraf boeken?

Vooral in het hoogseizoen is het handig om excursies vooraf te boeken. Zoals bijvoorbeeld de entree tot het Kruger Park. Ook zijn hotels en hostels snel vol in het hoogseizoen. Het is dus raadzaam om activiteiten die je graag wilt doen, alvast vast te leggen. Net als je verblijf. In het laagseizoen hoef je dit niet te doen. Dan is er altijd wel plek voor je.

Lees hier al onze tips voor een onvergetelijke safari door het Kruger Park.

Kun je pinnen in Zuid-Afrika?

Je kunt bijna overal met je regulieren pinpas pinnen. In de meeste restaurants en hotels kun je met je creditcard betalen. Ook voor het huren van een auto heb je een creditcard nodig. Zorg er wel voor dat je altijd wat cash bij de hand hebt. Voor bijvoorbeeld de tolwegen. Deze kun je alleen met cash betalen. Probeer alleen overdag te pinnen. Meestal staat er dan beveiliging bij de ATM-automaten. Mocht je dollars bij je hebben houd er dan rekening mee dat je deze bijna nergens om kunt ruilen. Dit kan op het vliegveld bij aankomst wel, maar banken doen het vaak alleen als je lid bent.

Zijn er bepaalde kledingvoorschriften?

Tijdens het reizen door Zuid-Afrika kun je eigenlijk dragen wat je maar wil. Vanwege het wisselende weer is het handig om laagjes aan te doen. In de ochtend of avond kan het vrij fris zijn, terwijl de temperaturen overdag flink op kunnen lopen.

Reizen naar Zuid-Afrika

Hoe zit het met afdingen?

Ook in Zuid-Afrika kom je er niet onderuit. Afdingen. Heel eerlijk, ik ben er geen ster in. Maar ook ik heb ondertussen geleerd dat wanneer ze een prijs aangeven, je moet starten met 30% van die prijs. Dan kom je uit eindelijk uit op de prijs die voor zowel jou als de verkoper gunstig is.

Krugerpark Zuid-Afrika

Heb jij nog aanvullende vragen over reizen naar Zuid-Afrika?