Kruger Park Zuid-Afrika

Tips voor een onvergetelijke safari in het Kruger Park in Zuid-Afrika

Geüpdatet op

Een van de bekendste nationale parken van Afrika is het Kruger Park in Zuid-Afrika. Voor veel reizigers is een safari door het Kruger NP hét hoogtepunt van hun reis door Zuid-Afrika. Dit is natuurlijk niet zonder reden. Je kunt hier gemakkelijk de Big Five spotten. Wanneer je een trip naar het park wil plannen komt er toch meer bij kijken dan je denkt. Het completere park is namelijk ongeveer even groot als de helft van Nederland. Kijk dan ook niet raar op als je keuzes moet maken wat betreft welke ingang je moet kiezen, of je zelf moet rijden en waar je moet beginnen met het plannen van deze safari. Ik zet alles op een rijtje, zodat het plannen van jouw te gekke safari door het Kruger Park een ervaring wordt om nooit te vergeten.

Waar ligt Nationaal Park Kruger?

Het National Park Kruger, oftewel Krugerpark ligt in de noordoostelijke provincies Limpopo en Mpumalanga van Zuid-Afrika, vlakbij de grens met Zimbabwe en Mozambique. Een niet te missen stop tijdens je reis door Zuid-Afrika. Het park wordt wordt door iedereen anders genoemd. Zo zul je lezen voor Kruger NP, Kruger Park, Nationaal Park Kruger en in het Afrikaans Nasionale Krugerwildtuin.

Kiezen tussen de verschillende ingangen van Krugerpark

Het Kruger Park, of Nationaal Park Kruger is groot, heel groot. Je hebt dagen nodig om het hele park te kunnen zien. Het is dus handig om voor een dagtrip een bepaalde ingang of gate uit te kiezen waar je jouw safari door het Kruger Park start. In totaal zijn er 10 verschillende ingangen. Wellicht kies je voor degene het dichtstbij je verblijf. Toch zou ik je aanraden om naar Orphan gate te gaan. Vanaf de Orphan gate kun je helemaal door rijden naar N’waneti. Deze route is zo populair omdat je hier de grootste kans hebt op het zien van katachtigen. Deze regio is bijvoorbeeld hét thuis voor groepen leeuwen, luipaarden en hyena’s. Maar naast katachtigen zijn er ook heel veel olifanten, zebra’s en giraffen die je gemakkelijk kunt spotten.

Kruger Park Zuid-Afrika

Openingstijden van het Kruger Park

De openingstijden van Kruger Park verschillen per seizoen. Zorg ervoor dat je op tijd weer bij de gate bent aan het einde van de dag, want hier wordt nogal streng op gecontroleerd.

  • Januari – februari: 5.30 uur tot 18.30 uur
  • Maart: 5.30 uur tot 18.00 uur
  • April: 6 uur tot 18.00 uur
  • Mei t/m juli: 6 uur tot 17.30 uur
  • Augustus – september: 6 tot 18.00 uur
  • Oktober: 5.30 tot 18.00 uur
  • November – december: 5.30 tot 18.30 uur

*De hierboven genoemde openingstijden zijn de actuele openingstijden die bekend zijn in oktober 2019. Mochten ze zijn veranderd, dan horen wij dit graag.

Kruger Park Zuid-Afrika
Kruger Park Zuid-Afrika

Kies je voor een self drive of een georganiseerde tour?

Wanneer je je safari door het Kruger Park gaat plannen kun je kiezen tussen drie verschillende soorten safari’s. De meest avontuurlijke optie is de Bush Walk waarmee je lopend met een gids door het park gaat. Je moet hiervoor behoorlijk sterk in je schoenen staan en niet bang zijn aangelegd. De kans dat je bijvoorbeeld leeuwen tegenkomt is behoorlijk groot. Veel kiezen kiezen daarom voor een safari per auto. Mocht je hiervoor willen gaan dan kun je kiezen voor een Self Drive safari, wat betekent dat je zelf rijdt, of een safari met een gids. Een georganiseerde tour dus. Behalve dat er verschil is qua prijs, zijn er nog meer voor-en nadelen te noemen per optie. Hoe kies je tussen een self drive en een georganiseerde safari? Ik zet de voor en nadelen op een rijtje.

Georganiseerde safari, oftewel een Gamedrive

Bij een gamedrive heb je een ervaren gids die je gemakkelijk en veilig langs de dieren kan leiden. Deze gidsen hebben contact met andere gidsen en vertellen elkaar waar de dieren zijn. Hierdoor is het spotten van wildlife een stukje gemakkelijker dan wanneer je zonder gids op pad gaat. Ook mogen deze gidsen van de gebaande paden af en kun je dus dichterbij de dieren komen. Het nadeel is dat je niet alles op je eigen tempo kunt doen. Je zit tenslotte in een groep met andere mensen en moet je houden aan de planning van de georganiseerde safari.

Self drive: Zelf rijden door het Kruger Park

Er is zoveel wildlife te spotten in het Kruger NP dat wanneer je zelf gaat rijden je ook veel of zelfs net zo veel dieren kunt spotten. Sterker nog, wij reden vaak precies dezelfde route als de gidsen deden. Het is dus praktisch hetzelfde. Het grootste voordelen van zelf rijden door het Kruger Park is dat je je eigen tempo kunt bepalen en overal zo lang of kort kunt stoppen als je dat je zelf wilt. Je deelt de safari niet met andere mensen, want uiteraard wel inhoudt dat een Self Drive duurder is dan een georganiseerde safari.

Safari Kruger Park

Entree Kruger Park

De entree voor het Kruger Park bedraagt €23,50 per persoon wanneer je kiest voor een Self Drive. Kies je voor een georganiseerde safari dan moet je rekenen op ongeveer €74 per persoon. Hierboven op komt nog de entreeprijs van €22,50 per persoon. Het kan verstandig zijn om – zeker tijdens de drukste maanden in Zuid-Afrika – vooraf online tickets aan te schaffen voor het Kruger Park. Tickets voor het Kruger Park kun je online bestellen via de officiële website van Sanparks. Wanneer je de tickets besteld moet je aangeven hoe laat je ongeveer het park binnengaat. De prijs voor een online tickets bedraagt €25 per persoon.

Nieuwsgierig geworden naar het antwoord op de vraag ‘Hoe duur is Zuid-Afrika?’ In dit artikel over de kosten voor een reis door Zuid-Afrika deel ik al mijn uitgaven tijdens mijn reis met je.

Aan deze regels moet je je houden tijdens een safari

Er zijn een aantal regels waar je je aan moet houden in het Kruger Park. Op deze manier houden ze het voor jou en de dieren veilig. Op asfalt wegen mag je maximaal 50 kilometer per uur rijden en op de zandwegen is dit 30 kilometer per uur. Niet dat je veel harder kan, want de off-road wegen kunnen nogal uitdagend zijn. Je hebt zeker een hogere auto nodig. Het is verboden om je auto uit te gaan. Je mag wel de ramen open houden. Uitstappen kan alleen bij een van de aangegeven picknick plaatsen. Of in een van de “ dorpjes”. Hier heb je wc’s, restaurants en souvenirs shops. De perfecte plek om even de benen te strekken. Wanneer je meerdere dagen gaat kun je de verschillende dorpjes in het park verkennen.

Krugerpark Zuid-Afrika
Krugerpark Zuid-Afrika

Verblijven in het Kruger Park

Slapen in Nationaal Park Kruger is natuurlijk te gek! Hoe tof is het dat er opeens een olifant of giraffe naast je verblijf staat. Prijzen voor overnachtingen in het Kruger Park verschillen enorm. Het ligt er maar net aan wat je kiest. Het grote voordeel van slapen in het park is dat je vroege ochtend en avond/nacht game drives en wandelingen kunt doen. Deze zijn niet toegestaan als dag gast. Het is heel bijzonder om een wandeling te maken in een natuurpark. Het is best even spannend als je lopend opzoek gaat naar leeuwen. Gelukkig heb je gidsen mee die dit dagelijks doen en je veiligheid garanderen.

Wanneer je ervoor kiest om in het park te verblijven raad ik je aan om zeker twee volle dagen uit te trekken voor safari’s in het park. Er is zoveel te zien en het park is zo groot. Wel moet je er rekening mee houden dat alle safari’s best vermoeiend kunnen zien. Gelukkig beschikken veel lodges in het park over een zwembad, zodat je ook een paar uurtjes per dag – of desnoods een extra dag – lekker kunt ontspannen.

Welke dieren kun je spotten in het Kruger park?

Meteen bij het binnenrijden van het Kruger Park zul je zijn dat het spotten van wildlife echt heel gemakkelijk is. Niet zo gek, want er leven hier maar liefst 13.750 olifanten, 28.000 zebra’s, 37.130 buffels en nog veel meer dieren.. Ga vooral opzoek naar water. De meeste dieren zijn daar te vinden in de ochtend en late namiddag. Het is leuk om bij aankomst een route en informatie gids te kopen bij een van de souvenirshops. Hierin kun je bijhouden welke dieren je ziet en de gids staat vol met leuke informatie over de dieren en het park. Handig voor als je niet zeker weet naar welk dier je staat te kijken.

Safari Kruger Park Zuid-Afrika
Kruger Park Zuid-Afrika
Krugerpark Zuid-Afrika
Krugerpark Zuid-Afrika

Mochten er dingen zijn veranderd qua het bezoeken van het Kruger Park, dan horen we dat graag in een reactie.

Meer Zuid-Afrika: