Las Coloradas. De roze meren van Las Coloradas

Las Coloradas: Flamingo’s & gele en roze meren in Mexico

Geüpdatet op

Voor velen ligt een stop bij Las Coloradas aan de kust van het schiereiland Yucatan in Mexico niet op de route. Je moet er een paar uur voor omrijden, maar ik beloof je dat je er geen spijt van zult krijgen. Onze ochtend in Las Coloradas is voor mij namelijk één van de hoogtepunten van onze reis door Mexico. Wil jij flamingo’s in Mexico spotten én prachtige roze meren bewonderen? Dan is Las Coloradas de place to be. Hier vind je de gele en roze meren in Mexico (pink lakes), kun je flamingo’s en andere dieren spotten en vind je prachtige, lege stranden. 

Waar ligt Las Coloradas en hoe kom je er?

Las Coloradas is onderdeel van het Ría Lagartos Biosphere Reserve, het grootste wetland gebied van Yucatan. Het gebied ligt pal aan de Golf van Mexico. Het gebied aan dezelfde kust als Isla Holbox, maar toch is het een behoorlijke omweg om hier te komen. Wij bezoeken Las Coloradas als dagtrip vanuit de stad Valladolid. Vanaf hier is het zeker twee uur rijden naar Las Coloradas. Vanaf Cancun is het ongeveer drie uur rijden. Het is mogelijk om naar Las Coloradas te reizen met het openbaar vervoer, maar je moet er rekening mee houden dat je dan zeker een paar uur onderweg bent. De gemakkelijkste – en leukste! – optie is het huren van een auto in Mexico waarbij je zelf alle vrijheid hebt om te stoppen waar je wilt.

Las Coloradas. De letters van Rio Lagartos langs de kust
Las Coloradas. Rio Lagartos

Wanneer je vanaf Valladolid – of bijvoorbeeld Cancun – naar Las Coloradas rijdt is het leuk om eerst een stop te maken in het dorpje Rio Lagartos. In dit vissersdorpje zijn leuke opties om te ontbijten/lunchen en je spot hier de eerste pelikanen. Ook is het vanaf hier mogelijk een tour te boeken door de mangroves waarbij de kans groot is dat je flamingo’s spot. Zelf kiezen wij ervoor om geen tour te boeken aangezien wij zelf met de huurauto het gebied kunnen verkennen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kirsten Schonewille ? (@travelaar.nl)

Las Coloradas. De roze meren van Las Coloradas
Las Coloradas. Flamingo in het gele meer

Waarom is de omweg de pink lakes het waard?

Zoals gezegd ligt Las Coloradas middenin het grootste wetland gebied van Yucatan. Het gebied is enorm – ongeveer 150.000 hectare groot – en er leven hier flamingo’s, krokodillen, jaguars, prachtige zeevogels en zeeschildpadden. De voornaamste reden voor ons bezoek aan Las Coloradas waren de flamingo’s die we helaas niet gezien hebben op Isla Holbox. Een andere trekpleister in Las Coloradas zijn de gele en roze meren die je echt gezien moet hebben. Las Coloradas ligt aan de kust en onderweg van Rio Lagartos naar Las Coloradas is het aan te raden om van de weg af te gaan en naar het strand te lopen. Je zult hier vrijwel niemand anders tegenkomen en de zee is adembenemend mooi. Met parelwitte stranden als klap op de vuurpijl. Deze stranden zijn onderdeel van Zona de Anidacíon de Tortugas Marinas wat betekent dat zeeschildpadden hier komen om zich te nestelen.

Het gebied Ría Lagartos Biosphere Reserve waarin Las Coloradas ligt is enorm en je zult lang niet alles kunnen zien. Zelf verbleven wij ongeveer vier uur in het gebied en dat is zeker genoeg om de mooiste plekken te kunnen ontdekken.

Gele en roze meren in Mexico bewonderen

Hoewel het gehele gebied prachtig is, zijn de gele en roze meren die je hier kunt bewonderen wat mij betreft toch het hoogtepunt van een dagtrip naar Las Coloradas. Het gebied is ontzettend zout en rijk aan microscopische roze algen, garnalen en plankton. Doordat de zon fel op het meer schijnt zie je daardoor een prachtige roze gloed. Een bezoek aan de gele en roze meren is daardoor zeker het mooist in de middag, wanneer de zon op haar felst schijnt. Helaas is het sinds een paar jaar niet meer toegestaan om in de gele en roze meren te zwemmen.

Las Coloradas. De roze meren van Las Coloradas
Las Coloradas. De roze meren van Las Coloradas
Las Coloradas. De roze meren van Las Coloradas

Flamingo’s spotten in Yucatan

Er leven verschillende dieren rondom Las Coloradas, maar wij kwamen toch vooral voor de flamingo’s. Met name tussen november en april is de kans dat je deze geweldige dieren spot erg groot. Om ze te spotten kun je een tour boeken, maar ook zonder tour kun je ze spotten. Zelf reden wij vanaf het gele meer iets verder via het zandweggetje en in het eerstvolgende meer spotten wij de eerste flamingo’s. Het gehele gebied is beschermd en dus kun je helaas niet al te dichtbij komen. Maar ook vanaf een afstandje zijn ze prachtig. Wist je trouwens dat de flamingo’s roze zijn doordat zij de roze plankton en garnalen uit het meer eten? Hierdoor kleuren de vleugels roze.

Flamingo's Mexico

In het gehele gebied zijn veel meren te vinden. Houd dus goed je ogen open, want de flamingo’s kunnen overal zitten. Ook op de weg van Rio Lagartos naar Las Coloradas – vlakbij de zoutfabriek – spotten wij twee flamingo’s in één van de meren.

De zoutfabriek van Las Coloradas

Eén van de eerste dingen die je zult zien op de weg naar Las Coloradas is de enorme zoutfabriek. Jaren geleden werd hier al zout gewonnen door de maya’s zodat het eten hierin bewaard kon worden. Nog steeds is naast de zeevisserij de zoutproductie de belangrijkste inkomstenbron voor de bewoners van het doprje Las Coloradas. Het zoute water wordt vanaf de zee via enorme machines naar de vlaktes gepompt. Door de felle zon en verdampt het water in de ondiepe lagunes waardoor na verloop van tijd enkel zout overblijft. Wanneer je vanaf de zoutfabriek iets verder rijdt kom je vanzelf bij de daadwerkelijke zoutvlaktes uit.

De zoutfabriek (‘salineria’.. Spaans is een stuk eleganter) heeft hele gave foto’s gemaakt van de omgeving.

Andere dieren spotten

Zoals ik eerder aangaf leven er verschillende diersoorten in dit gebied. Vooral pelikanen en andere zeevogels zul je overal zien vliegen. Zelf hadden wij de mazzel dat we ook twee wasbeertje spotten. Wanneer je van Rio Lagartos naar Las Coloradas rijdt, moet je op een gegeven moment een brug over. Onder deze brug kun je je auto parkeren en genieten van het zicht over het water. Dit uitzicht is al prachtig, maar onder de brug komen ook vaak een aantal wasberen tevoorschijn. De steiger wordt door lokale mannen veel gebruikt om te vissen en dat weten de wasberen maar al te goed. Zij zijn namelijk dol op vis en totaal niet bang voor mensen. Zeker een korte stop waard dus.

Wasberen in Mexico

De prachtige stranden van Las Coloradas

Las Coloradas ligt pal aan de Golf van Mexico. De stranden zijn hier hagelwit en er is bijna niemand anders te vinden. Sla zeker één van de weggetjes in naar één van de stranden. Houd er wel rekening mee dat in het gebied veel zeeschildpadden voorkomen en dat deze zich hier nestelen. Helaas hebben wij geen zeeschildpadden gespot, maar het is aan te raden om goed op te letten waar je loopt. En een strand betreden met de auto is zeker niet toegestaan.

Verlaten strand Yucatan

Overnachten rondom Las Coloradas

Je kunt uiteraard net als wij Las Coloradas bezoeken als een dagtrip vanuit Valladolid. In Valladolid zijn verschillende hotels te vinden in iedere prijsklasse. Zelf overnachten wij in Hostal Tunich Naj. Je kunt hier kiezen voor een tweepersoonskamer met eigen badkamer of een bed in een slaapzaal. De gezamenlijke tuin met gezamenlijke keuken zorgt ervoor dat dit een erg gezellige optie is. Wanneer je geen zin hebt om heen en weer te reizen of gewoon meer tijd wilt doorbrengen in het gebied kun je het beste slapen in het dorpje Rio Lagartos.

Bekijk hieronder een korte video van onze dagtrip

Eén bericht over “Las Coloradas: Flamingo’s & gele en roze meren in Mexico”

  1. Avatar van Marcella
    Marcella
    27 februari 2018

    Die kleuren...! Wauw! Wat een onwijs mooie plek! Ik had 'm net gespot op Instagram en toen waren jullie er ook al. Hier wil ik absoluut naartoe als we naar Mexico vliegen!