Landsberg am Lech bezienswaardigheden

Landsberg am Lech in Duitsland: Bezienswaardigheden & mooiste plekken

Geüpdatet op

Tijdens het reizen langs de Duitse autoroute de Romantische Strasse reis je langs 29 bloedmooie dorpen, steden, kastelen en andere bezienswaardigheden. Eén van die bloedmooie steden is Landsberg am Lech. Deze middelgrote stad is gelegen in deelstaat Beieren, aan de – zoals de naam al doet vermoeden – river de Lech. Wonder boven wonder is het historische, middeleeuwse centrum van Landsberg super goed bewaard gebleven en dat maakt het een feestje om door de binnenstad te wandelen. Reis je langs de Romantische Strasse dan mag een stop in Landsberg niet ontbreken. Wij delen de leukste tips voor de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Landsberg am Lech in Duitsland.

WEETJE: Landsberg am Lech is niet alleen een prachtige stad, het is ook de stad waar Hitler gevangen heeft gezeten na een staatsgreep. De gevangenis van Landsberg is zelfs de plek waar hij het boek ‘Mein Kampf’ geschreven heeft. De gevangenis is tegenwoordig nog steeds in gebruik.

Wandelen door het Landsberger Planetenpark

Vanwege haar ligging aan de rivier de Lech leent Landsberg zich uitstekend voor het maken van mooie fiets-en wandeltochten. Langs de rivier de Lech is een mooi wandelpad aangelegd waar je ook onder andere langs het Landsberger Planetenpark loopt. In dit park vind je informatie over de verschillende planeten terwijl je ondertussen onder je de prachtige rivier hoort stromen.

Landsberger Planetenpark

Bewonder de bijzondere toren de Mutterturm

Landsberg am Lech is een goed bewaarde Middeleeuwse stad waarvan je nog een aantal prachtige torens kunt bewonderen. Eén van deze torens – die tegenover het historische centrum ligt – is de Mutterturm. In deze toren is tegenwoordig het Herkomermuseum gevestigd.

De imposante waterval de Lechwehr

Dé bezienswaardigheid van Landsberg am Lech is de waterval die middenin de stad haar krachten toont. De Lechwehr is de blikvanger van de stad kun je het gemakkelijkst bewonderen van het uitzichtpunt Lech-Blick aan de rechteroever van de rivier.

Lechwehr waterval in landsberg am Lech
uitzichtpunt Lech-Blick

Kleurrijke gebouwen rondom de Hauptplatz

Het hart van de historische binnenstad is de Hauptplatz. Dit plein is gevormd in de vorm van een driehoek en je vindt hier langs een aantal van de mooiste bezienswaardigheden van Landsberg am Lech. Een echte blikvanger is de fontein de Marienbrunnen, net als het Rathaus met haar prachtige rococogevel. Bovendien heb je vanaf hier een prachtig zicht op alle prachtige, kleurrijke gebouwen en de eeuwenoude toren de Schmalzturm.

Hauptplatz Landsberg am Lech

Wandel naar de witte toren de Bayertor

Eén van de meest fotogenieke bezienswaardigheden in de stad is zonder twijfel de perfect bewaard gebleven witte toren de Bayertor. De toren werd al in 1425 gebouwd en tegenwoordig kun je de toren beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad.

  • De Bayertor is iedere maandag gesloten.
  • Van dinsdag tot en met zondag (mei tot en met oktober) is de toren geopend van 10.30 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 17.00 uur.
  • De entreeprijs voor de Bayertor bedraagt €3 per persoon voor volwassenen.
  • De entreeprijs voor kinderen bedraagt €1.50.
witte toren de Bayertor

De Maria Hemelvaartkerk

In de stad kun je een aantal prachtige kerken bewonderen waarvan de Maria Hemelvaartkerk één van de indrukwekkendste is. Deze oorspronkelijk gotische kerk werd in 1708 compleet verbouwd en in barokstijl gerestaureerd.

De Maria Hemelvaartkerk

Struinen door de historische binnenstad

Heb je al deze bezienswaardigheden bezocht dan blijft het leukste om te doen in Landsberg am Lech over. En dat is heerlijk struinen door de historische binnenstad. Landsberg is een compacte stad die goed te voet te ontdekken is. Ik raad je daarom aan om vooral steegjes in te duiken en te genieten van alle prachtige, kleurrijke gebouwen in de stad en de heerlijke sfeer.

Historische binnenstad

Overige bezienswaardigheden rondom en in Landsberg am Lech

Helaas hebben wij niet alle bezienswaardigheden in en rondom de stad kunnen bewonderen. Ook onderstaande plekken schijnen een bezoek waard te zijn.

  • De gevangenis van Landsberg
  • Het Ursulinenklooster
  • Overblijfselen van het concentratiekamp van Landsberg dat in 1944 werd gebouwd en het grootste concentratiekamp op Duits grondgebied was. Een deel van de populaire serie Band of Brothers speelt zich af in en rondom het concentratiekamp van Landsberg.

Landsberg am Lech bezienswaardigheden op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je de locaties van alle bezienswaardigheden die in dit artikel worden genoemd terug.

Waar te verblijven in Landsberg am Lech

Wil je tijdens je rondreis langs de Romantische Strasse blijven overnachten in Landsberg am Lech dan het hotel Vienna House Easy een fijne keuze. Daarnaast beschikt de stad over een fijne, betaalde camperplaats waar je voor een paar euro per dag kunt overnachten. Ook kun je hier je toilet legen en je water vullen en legen. Sommige plekken beschikken zelfs over elektriciteit waar je extra voor moet betalen. De locatie van de camperplaats in Landsberg am Lech vind je hier.