Rothenburg ob der Tauber bezienswaardigheden

Wat te doen in Rothenburg ob der Tauber: Bezienswaardigheden & tips

Geüpdatet op

Wie wel eens van de prachtige autoroute de Romantische Strasse in Duitsland heeft gehoord, kent ook vast het stadje Rothenburg ob der Tauber. De stad staat bekend als één van de mooiste steden langs de Romantische Strasse. In reisgidsen over de autoroute worden vaak foto’s gedeeld van de stad omdat de stad mega fotogeniek is. De stad is één van de weinig overgebleven Middeleeuws ommuurde steden en is één van de belangrijkste attracties in Beieren. In dit artikel delen we tips voor de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Rothenburg ob der Tauber in Duitsland.

Plönlein

Zoek je naar afbeeldingen van de stad dan kom je zeker afbeeldingen van het bloedmooie Plönlein tegen. Plönlein is het meest gefotografeerde stukje in de stad en wordt regelmatig genoemd als één van de meest ‘Instagrammable plekjes in Europa’. Niet zo gek dus dat dit ook meteen één van de drukte plekjes in de stad is. Plönlein met haar okergele vakwerkhuis, de prachtige vestingtorens en kleurrijke bouwwerken is zonder twijfel één van de mooiste bezienswaardigheden in Rothenburg ob der Tauber.

Plönlein Rothenburg ob der Tauber

De stadsmuur

Rothenburg ob der Tauber is één van de weinige overgebleven Middeleeuws ommuurde steden in Duitsland. Al in 1172 kreeg de stad stadsrechten waarna men begon met de bouw van de stadsmuur. De binnenste stadsmuur heeft een totale lengte van 3,5 kilometer. Dit betekent dat bijna de hele binnenstad ommuurd is. Tegenwoordig is over de stadsmuur lopen één van de leukste dingen om te doen in Rothenburg ob der Tauber. Tijdens je wandeling over de stadsmuur kom je langs een aantal van de vestingtorens en kun je genieten van prachtige uitzichten over de stad.

Stadsmuur

De vestingtorens en stadspoorten

De stad is te bereiken via verschillende stadstoren en langs de stadsmuur kun je diverse imposante vestingtorens bewonderen. In totaal is de stad rijk aan zes stadspoorten via waar je de stad kunt betreden. Als in een sprookje. Meteen bij binnenkomst valt dus al af te lezen waarom de stad zo ontzettend populair is. Stadspoorten en vestingtorens die je zeker moet bewonderen zijn de Weisser Turm, Klingentor, Siebersturm, Kobolzeller Turm, Markusturm, Weisser Turm en de Spilator.

Marktplatz van Rothenburg ob der Tauber

Tijdens je wandeling over de stadsmuren zul je nog niet per se heel veel merken van de populariteit van de stad. Eenmaal aangekomen bij één van de populairste bezienswaardigheden van Rothenburg ob der Tauber zul je echter wel anders denken. De Marktplatz is één van de drukstbezochte plekken in de stad. Al tijdens de twaalfde eeuw werd op de Marktplatz handel gedreven. Eén van de imposantste bouwwerken aan de Marktplatz is het Rathaus. Dit prachtige Rathaus werd al in 1250 gebouwd en na een brand in 1572 volledig gerestaureerd met de bloedmooie gotische voorgevel.

Marktplatz van Rothenburg ob der Tauber
Rathaus

St. Jakobskirche

Eén van onze favoriete Rothenburg ob der Tauber bezienswaardigheden is de imposante St. Jakobskirche. Deze kerk werd halverwege de vijftiende eeuw in Gotische stijl gebouwd en met name de binnenkant is bloedmooi. Je vindt hier namelijk prachtige ramen van gebrandschilderd glas. De St. Jakobskirche is zeker een bezoek waard tijdens je stedentrip.

St Jakobskirche

Het kerstmuseum

Of je nou in hartje zomer of tijdens de koude wintermaanden je stedentrip Rothenburg ob der Tauber plant, een bezoek aan het kitscherige kerstmuseum – het Weinachtsmuseum – mag je eigenlijk niet overslaan. Je kunt hier niet alleen het kerstmuseum bezoeken, maar ook rondneuzen in de bijbehorende winkel en de mooiste kerstpullen aanschaffen. De prijzen liegen er niet om trouwens, dus neem een goed gevulde bankrekening mee.

Het kerstmuseum in Rothenburg ob der Tauber

De prachtige, kleurrijke panden bewonderen

Wat je vooral moet doen in Rothenburg ob der Tauber tijdens je bezoek is dwalen door de knusse steegjes en genieten van de prachtige, kleurrijke vakwerkhuizen en andere bouwwerken. Een aantal van de leukste en meest sfeervolle straten zijn onder andere de Herrngasse, de Hafengasse en de Schmiedgasse.

Rothenburg

Doen in Rothenburg ob der Tauber: Schneeballen eten

Heb je trek gekregen en probeer je net als wij graag de lokale specialtieiten uit? Dan moet je in Rothenburg ob der Tauber zeker bij een bakker binnen stappen en Schneeballen bestellen. Een Schneebal is gebak gemaakt van zanddeeg en is de lokale specialiteit. Je kunt Schneeballen proberen in verschillende smaken en verschillende formaten.

Schneeballen eten in Rothenburg ob der Tauber

Extra tip: Wil je de stad vanuit de omgeving bezoeken dan is het ook mogelijk een tour te boeken. Hier vind je veel opties. Meer informatie over de stad vind je hier.

Rothenburg ob der Tauber bezienswaardigheden op de kaart

Op het kaartje hieronder zijn de locaties van alle bezienswaardigheden die in dit artikel worden genoemd weergegeven.

Reisvideo Romantische Strasse

Hieronder kun je de video bekijken die we maakten tijdens onze roadtrip langs de Romantische Strasse autoroute.

Veelgestelde vragen

  • Waar ligt Rothenburg ob der Tauber en hoe kom je er?

    Rothenburg ob der Tauber ligt in de Duitse deelstaat Beieren aan de autoroute de Romantische Strasse. De afstand van Utrecht naar Rothenburg ob der Tauber bedraagt 622 kilometer. De stad is met het openbaar vervoer goed te bereiken vanuit steden als Neurenberg en Stuttgart.

  • Hoeveel dagen voor Rothenburg ob der Tauber?

    Wil je alle bezienswaardigheden in Rothenburg ob der Tauber bewonderen dan raad ik je aan om minimaal een halve dag – of beter nog een hele dag – uit te trekken.

  • Waar kun je het beste parkeren in Rothenburg ob der Tauber?

    Rondom het historische binnenstad zijn verschillende parkeerterreinen te vinden. Je auto kun je op één van deze P’s parkeren. Wij parkeerden onze camper op P3. Hier kun je eventueel ook overnachten.