Würzburg bezienswaardigheden

Tips voor de mooiste bezienswaardigheden in Würzburg in Duisland

Geüpdatet op

Studentenstad én wijnstad Würzburg in de regio Beieren in Duitsland is hét startpunt van één van de mooiste autoroutes in Europa, de Romantische Strasse. De stad ligt pal aan de rivier de Main, middenin het Frankische wijnbouwgebied. De historische stad is wat ons betreft één van de mooiste plekken langs de Romantische Strasse. Veel mensen zullen Würzburg vooral kennen van de bordjes langs de Duitse Autobahn op weg naar een reisbestemming in bijvoorbeeld Oostenrijk of Slovenië. Maar dat de stad meer waard is dan er gewoon voorbij razen zullen we je in dit artikel laten zien. We vertellen je alles over de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Würzburg in Duitsland.

Residenz Würzburg

Eén van de populairste bezienswaardigheden in Würzburg is zonder twijfel het imposante Residenz Würzburg. Dit in rococostijl gebouwde paleis uit de achttiend eeuw en is ontworpen door Balthasar Neumann. Het paleis en haar prachtige tuinen staan in haar geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst en zijn al toerist zijnde voor een groot deel te bezoeken. In totaal beschikt Residenz Würzburg over 360 kamers waarvan er veertig volledig zijn gerestaureerd. Deze kamers zijn tijdens een tour te bewonderen. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in Residenz Würzburg is echter de bloedmooie fresco van Giovanni Battista Tiepolo bij de trap.

  • Van april tot en met oktober is het paleis iedere dag te bezoeken tussen 9.00 en 18.00 uur. De overige maanden is Residenz Würzburg geopend van 10.00 tot 16.30 uur.
  • De tuinen – Court Garden – zijn iedere dag geopend tot zonsondergang, minstens tot 20.00 uur.
  • De entreeprijs voor Residenz Würzburg bedraagt €9 per persoon.
  • Kinderen tot 18 jaar hebben gratis entree.
  • Hier vind je meer informatie.

Extra Würzburg tip: Wil je de stad volledig ontdekken inclusief achtergrondinformatie, maar heb je geen zin in een georganiseerde rondleiding? Download dan de interactieve stadstour op je smartphone. Deze stadstour kost €4,99 per persoon en leidt je langs de mooiste plekjes in de stad. Je kunt de tour hier boeken.

De Dom van Würzburg

Würzburg is een oude bisschopsstad en dat betekent at het in de stad barst van de bloedmooie kerken die je kunt bezoeken. Eén van de mooiste kerken in Würzburg is de Würzburger Dom, oftewel de Dom St. Kilian. Tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1945 is de stad Würzburg zwaar gebombardeerd waardoor de Dom flink beschadigd is geraakt, maar gelukkig is deze volledig gerenoveerd. En eerlijk is eerlijk. hoewel de Dom van Würzburg er vanaf de buitenkant misschien niet zo spectaculair uit ziet, van binnen is ‘ie dat zeker wel. Je kunt de Dom gratis bezoeken.

De Oude Mainbrug

De rivier de Main stroomt pal dwars door de stad Würzburg en dat betekent dat de twee delen van de stad door middel van verschillende bruggen met elkaar zijn verbonden. De belangrijkste en mooiste brug is de Oude Mainbrug, oftewel de Alte Mainbrücke. De brug werd gebouwd tussen 1473 en 1543 en werd vanaf 1730 versierd met verschillende, bijzondere beelden van belangrijke, historische figuren. De brug is enkel voor voetgangers toegankelijk (en af en toe een fietser). Maar het allermooiste aan de Oude Mainbrug is het feit dat deze wordt gebruikt als belangrijke ontmoetingsplek voor de lokale bevolking. Het is namelijk de plek waar je locals samen ziet komen om te geniete van een lekker glas, lokale wijn.

Oude Mainbrug

Vesting Marienburg

Een andere belangrijke bezienswaardigheid in Würzburg is Vesting Marienberg dat is gevestigd aan de linkeroever van de rivier de Main. Dit imposante fort is al eeuwenlang de verblijfplaats van plaatselijke prins-bisschoppen en is grotendeels opengesteld voor publiek. Het fort torent hoog boven de stad uit waardoor je vanaf hier kunt genieten van spectaculaire, panoramische uitzichten.

Vesting Marienburg Würzbrug

Neubaukirche

Een andere bijzondere kerk in de stad is de renaissancekerk Neubaukircke. Deze kerk staat zelfs bekend als één van de belangrijkste kerken ten noorden van de Alpen. Net als bij de Würzburger Dom geldt hier dat de kerk na de Tweede Wereldoorlog volledig is gerestaureerd. Het meest bijzondere aan de Neubaukirche is de 91 meter hoge toren die de hoogste toren van de stad is.

Grafeneckart en het Stadhuis van Würzburg

Vlakbij de Oude Mainbrug kun je het bijzondere stadhuis van Würzburg bewonderen. Het stadhuis werd gebouwd tussen 1898 en 1905 en heeft een bijzonder mooie gevel. Tegenover het stadhuis vind je de mooie Four Tubes Fountain wat één van de herkenningspunten van de stad is. Naast het stadhuis vind je een heel bijzondere, emotioneel geladen plek, namelijk het Grafeneckhart. Dit is de plek waar je een belangrijke herinnering vindt aan de bombardementen in 1945 die een groot deel van de stad én het leven van 5000 inwoners hebben verwoest.

Grafeneckart

Kerk van Neumünster

Eén van mijn persoonlijk favoriete kerken in Würzburg is de imposante katholieke kerk van Neumünster. Deze kerk dateert uit 1065 en beschikt over een bloedmooie barokke gevel.

kerk van Neumunster
kerk van Neumunster

De Marktplatz

Ben je op zoek naar het centrale, hart van de stad, dan moet je zijn op de Marktplatz. De Marktplatz is het historische marktplein waar nog steeds lokale producten aan de man gebracht worden. Het is bovendien een fijne ontmoetingsplek voor de lokale bevolking. Vind er een festival plaats in de stad, dan wordt dit ook vaak op deze plek georganiseerd.

Marktplatz Würzburg

De Mariakapel

Dé blikvanger op de Marktplatz is de enorme Mariakapel, oftewel de Marienkapelle. Al in 1392 werd in de Mariakapel ingewijd. De Mariakapel is wat mij betreft één van de mooiste bezienswaardigheden in de stad.

De Mariakapel in Wurzburg

De Rococogevel van het Falkenhaus

Pal naast de Martplatz vind je één van de meest bijzondere bouwwerken in de stad, het Falkenhaus. Het Falkenhaus, oftewel het huis van de valk, huisvest de openbare bibliotheek en het toeristeninformatiebureau. Het meest bijzondere aan het Falkenhaus in Würzburg is de prachtige, gele rococogevel.

De Rococogevel van het Falkenhaus
Falkenhaus Würzburg

Instagram spot: Lampionnetjes in de Schustergasse

Tegenwoordig kun je er in vrijwel iedere grote stad ter wereld niet meer omheen, een straat met lampionnetjes. En ook Würzbrug doet mee aan deze hype. Wil je dé Instagrampost maken in de stad dan moet je zijn in de straat de Schustergasse, aan de Marktplatz. Hier vind je tal van fotogenieke, kleurrijke lampionnetjes die het straatbeeld flink opvrolijken.

Flaneren langs de rivier de Main

Würzburg is gelegen aan de rivier de Main en dat betekent dat het leven zich – vooral tijdens de zomermaanden – vooral afspeelt rondom de rivier. Je vindt hier verschillende parken en terrassen en het is de plek om te genieten van de mooiste plaatjes.

rivier de Main in Würzburg

Start aan de autoroute Romantische Strasse na je stedentrip Würzburg

Heb je alles gehaald uit je stedentrip Würzburg dan is het tijd om officieel te starten aan de autoroute de Romantische Strasse. Deze 413 kilometer lange autoroute dwars door Zuid-Duitsland staat bekend als één van de mooiste autoroutes in Duitsland. Start in Würzburg en volg met de auto of camper de bruine bordjes die je de weg zullen wijzen. Hier vind je al onze tips voor de Romantische Strasse. Hieronder kun je onze reisvideo van de Romantische Strasse bekijken.

Würzburg bezienswaardigheden op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je de locaties van alle bezienswaardigheden in Würzburg terug.

Waar te verblijven in Würzburg

Würzburg is één van de belangrijkste bezienswaardigheden langs de Romantische Strasse autoroute en dat betekent dat de stad redelijk populair is. De keuze aan accommodaties is dan ook reuze. Hieronder hebben wij een aantal fijne accommodaties in de stad voor je op een rij gezet:

Extra tip: Reis je met een camper door Duitsland? Würzburg beschikt over een heerlijke camperplaats pal aan de rivier de Main. De locatie vind je hier. Je kunt hier water lozen en vullen en vanaf hier al wandelend het historische centrum bereiken. Kampeergedrag vertonen, dus stoeltjes en tafel buiten is toegestaan. Voor bijna 24 uur parkeren betaalden wij €18.50.