Izamal: De gele stad van Mexico

Izamal: Bezienswaardigheden in de gele stad van Mexico

Geüpdatet op

Izamal is een koloniale stad op het schiereiland Yucatán. Het is de hoofdstad van de gelijknamige gemeente en wordt ook wel ‘De gele stad van Mexico’ of ‘De stad van de heuvels’ genoemd. Het grootste gedeelte van de lokale bevolking is van Maya-afkomst en dat zie je overal terug in deze gele stad. Izamal is perfecte te bezoeken op de route van Chichén Itza (Valladolid) naar Mérida of andersom of als dagtrip vanuit Mérida. Ons bezoek aan deze gele stad is één van de hoogtepunten van onze reis door Mexico. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder over de mooiste Izamal bezienswaardigheden en bekijk onze reisvideo.

Izamal: De gele stad van Mexico

Izamal wordt niet voor niets de gele stad van Mexico. Vrijwel alle gebouwen in deze koloniale stad zijn mosterdgeel geverfd wat toffe plaatjes oplevert. In 2002 is Izamal hierdoor zelfs uitgeroepen tot één van de Pueblos Magicos van het land. Een titel die de Mexicaanse Toeristenorganisatie uitreikt aan bestemmingen die culturele rijkdom, historische betekenis en en natuurlijke schoonheid hebben. Het is dus niet voor niets dat ons bezoek aan deze gele stad zo in de smaak is gevallen!

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kirsten Schonewille ? (@travelaar.nl)

Izamal bezienswaardigheden: De gele stad van Mexico
Izamal bezienswaardigheden

Waar ligt Izamal en hoe kom je er?

Izamal ligt op het schiereiland Yucatán op een uur rijden van de hoofdstad Mérida. Wanneer je met de auto door Mexico reist kun je gemakkelijk op de route van Valladolid naar Mérida – of andersom – een korte stop maken in de gele stad. In het centrum zijn voldoende parkeermogelijkheden. Beschik je niet over een huurauto dan kun je vanaf Mérida een dagtrip maken naar de gele stad. Je kunt kiezen voor een ADO bus of een collectivo (een gedeeld kleiner busje die vertrekt wanneer hij vol is). Uiteraard is het ook mogelijk om langer te verblijven. Er zijn een aantal accommodaties in Izamal.

  • Wil je een auto huren in Mexico? Bekijk dan eens het aanbod bij Sunny Cars. Wanneer je een auto huurt bij Sunny Cars ben je standaard volledig verzekerd en hoef je je nooit zorgen te maken over je eigen risico.

Izamal is geen grote stad en dat betekent dat je in principe genoeg zult hebben aan een stop van een uur of twee á drie. Het beste kun je je auto zo dicht mogelijk bij het klooster Convento de San Antonia de Padua. Vanaf hier kun je gemakkelijk te voet de andere bezienswaardigheden in Izamal bewonderen.

De gele stad Izamal, Mexico
De gele stad Izamal, Mexico

Het klooster Convente de San Antonia de Padua

Convento de San Antonia de Padua is één van de belangrijkste hoogtepunten van een bezoek aan Izamal. Het klooster is gebouwd in 1561 en is – uiteraard – mosterdgeel geverfd. Het klooster is gratis te bezoeken en ik raad je dan ook zeker aan om hier wat tijd te spenderen. Ook kun je de kerk die gevestigd is in het klooster gratis bewonderen.

Convento de San Antonia de Padua,
Convento de San Antonia de Padua,
Convento de San Antonia de Padua,

Chillen op één van de pleinen

Ook in Izamal vind je – net als in andere Mexicaanse steden – verschillende plein waar de lokale bevolking samen komt. Middelpunten van de stad. In Izamel zijn voornamelijk de pleinen Parque Zamna en Parque Crescencio Carillo y Anacona prachtig om even overheen te wandelen. Deze liggen beide op steenworp afstand van het Convente de San Antonia de Padua klooster. Ook is het vanaf deze pleinen mogelijk om een tour te maken door de stad met paard en wagen. Deze staan overal langs de plein opgesteld om je mee te nemen.

Izamal: De gele stad van Mexico
De gele stad Izamal, Mexico

Hiervoor kom je naar Izamal: Slenteren door de gele straten

Hoewel de parken heerlijk zijn kom je natuurlijk naar Izamal voor de prachtige gebouwen die vrijwel allemaal mosterdgeel geverfd zijn. Dit levert zulke mooie plaatjes op. Het centrum van de stad is klein en overzichtelijk, dus je kunt gewoon wat straatjes induiken en wel zien waar je terecht komt.

De gele stad van Mexico

Meer Mexico:

Eén bericht over “Izamal: Bezienswaardigheden in de gele stad van Mexico”

  1. Avatar van Marcella
    Marcella
    10 juli 2018

    Zo gaaf, zo'n volledig gele stad! Hier wil ik tijdens onze reis door Mexico graag ronddwalen!