hoe duur is turkije munteenheid

Hoe duur is een vakantie in Turkije?

Geüpdatet op

Al over veel van de door ons bezochte bestemmingen schreven we een budgetartikel. Een artikel waarin we je een kijkje geven in onze uitgaven, zodat je en indruk krijgt van hoe duur of hoe goedkoop een bepaalde bestemming is. Dit keer geven we antwoord op de vraag “Hoe duur is Turkije?” In dit artikel delen we al onze uitgaven tijdens onze vakantie in Turkije in Kusadasi.

Wisselkoers Turkije

In Turkije betaald met men de Turkse Lira. Op het moment dat wij in Turkije waren kregen wij 2,85 TL voor één euro. Deze wisselkoers hebben wij aangehouden in dit artikel.

Vliegreis & hotel

Zoals ik zojuist al vertelde boekten wij een pakketreis naar het Turkse Kusadasi. Wij vlogen van Amsterdam naar de luchthaven van Izmir vanaf waar we met een busje naar ons hotel gebracht werden. We boekten een fijn hotel op loopafstand van het strand. Een kamer met eigen badkamer en balkon en een gezamenlijk zwembad met terras en bar. Het hotel beschikte daarnaast over prima mogelijkheden voor het boeken van tourtjes of voor het huren van een auto. Bij de pakketreis zat geen ontbijt inbegrepen, maar dat vinden wij geen probleem. Wat ons betreft is het veel fijner om iedere dag op zoek te gaan naar een nieuwe hotspot voor de beste ontbijtjes.

Voor deze vakanties betaalden wij voor twee personen €420-.

hoe duur is turkije slapen

Visum voor Turkije

Voor een vakantie naar Turkije is het verplicht om van te voren een visum aan te schaffen. Tot 1 november 2014 was dit nog mogelijk op het vliegveld, maar helaas is deze optie er niet meer. Het is daarom verplicht om voor je vakantie online een visum voor Turkije aan te schaffen. Een visum voor Turkije kun je online aanvragen.

Om antwoord te kunnen geven op de vraag “Hoe duur is Turkije” hebben wij onze uitgaven opgedeeld in vijf categorieën; Eten en drinken, vervoer, slapen, souvenirs en overige.

Kosten voor eten & drinken in Turkije

Zoals ik zojuist al aangaf waren er geen maaltijden inbegrepen bij ons hotel. Wij gingen daarom iedere dag minimaal drie keer per dag uit eten. Wij werden verliefd op de Turkse keuken en schreven niet voor niets al eens over onze favoriete Turkse gerechten. Vrijwel iedere dag genoten we van een heerlijk Turks ontbijt en gedurende de dag en de avonden waren wij ook niet vies van een lekkere cocktail. In totaal gaven wij gezamenlijk €365,37 uit aan eten en drinken.

Turks ontbijt

Kosten voor vervoer in Turkije

In onderstaande tabel zijn onze kosten voor de vlucht naar Turkije niet meegerekend. Deze heb ik zojuist besproken in het kopje “Vliegreis & hotel”. Toch maakten wij redelijk wat kosten voor vervoer. Dit doordat wij drie dagen een auto huurden en hiermee meer van de mooie omgeving konden bekijken. We maakten onder andere een dagtrip naar Izmir, de derde stad van het land en bezochten de oude stad Efesus. De auto huurden wij via ons hotel.

hoe duur is turkije auto huren

Daarnaast zat ons hotel niet midden in het centrum van Kusadasi waardoor we de dollmus (een klein busje) pakten wanneer we naar het centrum wilden. Dit deden we regelmatig en kostte ons per enkele rit 4,50 TL.

Slapen

Ook slapen is niet meegenomen in de onderstaande tabel. Het slapen is inbegrepen in het bedrag van €4,20 dat ik zojuist aangaf onder het kopje “Vliegreis & hotel”.

Souvenirs en overige uitgaven

Net als bij iedere reis/vakantie schafte ik ook in Turkije weer een aantal magneten aan. Daarnaast reisden wij licht richting Turkije waardoor wij een hoop ruimte overhielden in onze bagage. Wij namen daardoor de nodige mooie souvenirs mee naar huis. In ons huis kunnen we nu iedere dag twee waterpijpen bewonderen, een aantal Turkse schaaltjes en een lampje. Fijn om zulke herinneringen in huis te hebben. Daarnaast namen we ook wat souvenirs mee voor familie.

Onder overige valt kleding die we in Turkije hebben aangeschaft, zoals een vest en joggingsbroeken. Daarnaast boekten wij een dagtrip naar het Griekse eiland Samos. Hiervoor betaalden wij 230 TL, €80,70 voor twee personen. Ook ging Erick naar de kapper waar hij een uitgebreide behandeling kreeg en vallen entreegelden onder deze categorie.

Ephesus

Hoe duur is Turkije: Conclusie

En dan nu ons antwoord op de vraag hoe duur is Turkije. In totaal gaven wij voor onze vakantie in Turkije €793,27 uit aan eten en drinken, vervoer, souvenirs en overige dingen. Daarnaast betaalden wij €420 voor de vliegreis en het hotel. Dit komt neer op een totaal van €1213,27. Voor een visum voor Turkije betaalden we €25 per persoon.

Natuurlijk verschillen de kosten voor een vakantie in Turkije per regio. Ben je ook nieuwsgierig naar hoe duur een stedentrip Istanbul is? Lees dan ook ons artikel hoe duur is Istanbul.

Kusadasi, Turkije - 9 dagen
Eten & Drinken
eten-en-drinken-kraam.png
Vervoer
vervoer-trein-icon.png
Hotel + vlucht
slapen.png
Souvenirs Overige
overige.png
Totaal
₺ 1.041,31 ₺ 468,50 ₺ 1.197 ₺ 220,- ₺ 531,- ₺ 2.260,81
€ 365,37 € 164,39 € 420,- € 77,19 € 186,32 € 793,27
Totaal
( dagen)
Per dag
(2 personen)
₺ 793,27 ₺ 88,14
€ 278,34 € 30,92

Voorbeelden uitgaven:

 • Turks ontbijt op het terras: 23 TL
 • Auto huren twee dagen: 205 TL
 • Een ‘Sex on the beach’ en een bier aan het zwembad: 23,50 TL
 • Waterpijp: 40 TL
 • Entree Efesus: 30 TL per persoon
 • 4 stukjes baklava: 2 TL

Voor eten en drinken, vervoer, souvenirs en overige komt dit neer op een dagbudget van €15,46 per persoon exclusief de vliegreis, onze visa en het hotel.

Geef jij meer geld uit tijdens een vakantie of juist minder?

6 berichten over “Hoe duur is een vakantie in Turkije?”

 1. Avatar van Tikva
  Tikva
  2 juli 2015

  Hej handig dat ik dit artikel nu tegenkom, we zijn uitgenodigd voor een bruiloft in Izmir maar de prijzen van vliegtickets vallen me nogal tegen (vanaf 225 p.p.) een pakketreis zou best een alternatief kunnen zijn en dan gebruiken we het hotel gewoon niet de hele tijd. Waar hebben jullie zo goedkoop geboekt?

  1. Avatar van Erick | Travelaar.nl
   Erick | Travelaar.nl
   2 juli 2015

   Ohhh wat gaaf, een bruiloft in Izmir! Valt mij ook flink tegen inderdaad, tickets voor 225 euro. Wij hebben destijds geboekt via Neckermann, een week voor vertrek. Kan best een goed alternatief zijn inderdaad!

 2. Avatar van Jessica
  Jessica
  2 juli 2015

  Ik vind deze prijzen goed meevallen! Mijn moeder verzamelt ook van iedere vakantiebestemming magneten en ik probeer (zo ver dat het mogelijk is) altijd een ansichtkaart te scoren van mijn bestemmingen. Het zal voor best veel mensen nog wennen zijn dat ze niet meer ter plekke een visum kunnen krijgen, maar deze van tevoren in Nederland moeten regelen...

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   3 juli 2015

   Ansichtkaarten, ook een goede! Leuk :) Vast voor veel mensen wennen inderdaad met het visum. Toen wij heengingen kon je het nog op het vliegveld regelen, maar toen was dat al niet meer ideaal. Toevallig was er een ander Nederlands stelletje bij de douane die geen visum hadden en die werden meegenomen in een kantoorje. Die waren aanzienlijk meer tijd kwijt op het vliegveld. Gelukkig is het via internet zo geregeld!

 3. Avatar van Sandra
  Sandra
  2 juli 2015

  Wat goed zeg dat je geen all-in hebt geboekt! Ik durf het niet meer zo gauw daar, m'n zusje heeft daar waarschijnlijk hepatitis A opgelopen van een broodje kebab aan de haven en is daar een half jaar goed ziek van geweest.... Maar goed, dat kan iedereen overkomen, waar dan ook ter wereld (denk ik?). En ja, ik geef op vakantie aanzienlijk meer geld uit dan thuis haha!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   3 juli 2015

   All-in zou ik niet zo snel doen.. Trekt me totaaal niet, maar dit was een prima optie :) Prima prijzen en toch nog heel veel gezien ook. Aaah bah, dat is flink balen zeg! Al kan dat inderdaad overal gebeuren denk ik. Zo heb ik een behoorlijke voedselvergiftiging opgelopen in Bulgarije. Niet m’n meest favoriete land daardoor