kosten myanmar. Hoe duur is Myanmar

Geld en kosten Myanmar: Hoe duur is Myanmar?

Geüpdatet op

Wat veel reizigers willen weten bij het plannen van een reis is hoe duur een land is. Want het is best belangrijk om rekening te kunnen houden met een bepaald budget. Niet voor niets houden wij op alle bestemmingen die we bezoeken onze uitgaven bij en kun je altijd lezen over ons budget voor bepaalde landen. Ook in Myanmar hielden we onze uitgaven bij. En hoewel we slechts een ruime week in Myanmar verbleven hopen we je zo een inkijk te geven in hoe duur – of goedkoop – dit Aziatische land is in “geld en kosten Myanmar: Hoe duur is Myanmar?”

Disclaimer: Je kunt een reis naar Myanmar zo duur of goedkoop maken als dat je zelf wilt. Zelf reizen wij met twee personen op een laag budget. Je vindt in Myanmar echter restaurants en hotels voor ieder budget.

Geld in Myanmar

In Myanmar betaalt men met de Kyat, de nationale valuta. Hoewel het een aantal jaren geleden nog onmogelijk was voor buitenlanders om te pinnen in Myanmar is dit nu – in 2017 – geen enkel probleem. Meebrengen van kreukelvrije Amerikaanse dollars is dus niet meer nodig. Je moet er enkel voor zorgen dat je je Nederlandse betaalpas op wereld hebt staan en je kunt beginnen met spenden. Houd er rekening mee dat pinnen in Myanmar niet gratis is. Bij iedere bank betaal je een fee van ongeveer 6500 kyats. Op het moment van schrijven is één euro ongeveer 1590 kyat waard.

kosten myanmar. Hoe duur is Myanmar

Kosten voor accommodaties in Myanmar

Zelf sliepen wij in Yangon bij 21 Hostel. Een hostel inderdaad, wat we normaal gesproken vrijwel nooit doen. We sliepen hier in een tweepersoons-capsule met een groot en fijn bed en een plek onder het bed voor onze backpacks. Meer en minder dan dit was het niet. De badkamers waren gedeeld, maar super netjes en werden meerdere keren per dag schoongemaakt. Hier betaalden wij omgerekend ongeveer 17 euro per nacht, voor twee personen. Dit bedrag is inclusief een simpel ontbijt met toast, jam en een banaan.

in Bago sliepen wij in een tweepersoonskamer met eigen badkamer in het Kanbawza Hinthar Hotel. Dit is niet de goedkoopste optie in Bago, maar wel één van de fijnste. De kamers zijn super ruim, netjes (je kamer wordt iedere dag opgeruimd en het bed wordt verschoond) en je wordt gratis van het station opgehaald en weer teruggebracht wanneer je Bago verlaat. Hier betaalden wij ongeveer 30 euro per nacht, voor twee personen. De goedkoopste optie die wij konden vinden in Bago was voor 19 euro per nacht.

Vooral op toeristische plekken zoals in Bagan moet je rekening op behoorlijke prijzen voor accommodaties.

Hoe duur is Myanmar: Prijzen van eten en drinken

Net als in andere landen in Azië hangen de kosten voor eten heel erg af van wat je wilt. Vind je het geen probleem om op straat te eten, dan kun je gerust minder dan een euro rekenen voor een gerecht. Wil je liever in een restaurant eten, dan moet je rekening houden met een paar euro per gerecht. Ook hier geldt weer dat je het zo duur kan maken als dat je zelf wilt. Zelf aten wij in Yangon vrijwel altijd op de night market aan Strand Road. Hier betaalden we voor de lunch voor garlic noodles met kip 1000 kyat (€0,63).

Als avondeten aten we verschillende gerechten, maar meestal fried noodles of fried rice voor gemiddeld 1500 kyat per gerecht (€0,95). Daarnaast zie je op de markt bij verschillende kraampjes stokjes liggen met vlees – en andere rare dingen – die op de barbecue gaan. Deze stokjes hebben allen hun eigen prijs, maar kosten gemiddeld 250 kyat (€0,16) per stokje.

In Bago vonden we vlakbij ons hotel geen night market dus waren we iets meer geld kwijt aan eten. We aten hier enkel bij restaurants en over het algemeen waren we gemiddeld zo’n 4000 kyat kwijt voor een gerecht (€2,50).

Street food Myanmar
Kosten Myanmar. Hoe duur is eten in Myanmar

Kosten voor drinken in Myanmar

Op de night market in Yangon kun je verse sapjes krijgen voor 1500 kyat. Verwacht echter geen sapjes zoals je ze gewend bent in Thailand of op Bali. Een fles water van een liter in een supermarktje kost gemiddeld 300 kyat (€0,19) en het zelfde geldt voor een flesje op blikje fris. Een biertje drink je in Myanmar voor gemiddeld 2000 kyat €1,26) , je krijgt hiervoor een grote fles van 640 ml. De goedkoopste biertjes die we vonden in Yangon drink je bij de Ko San Bar in 19th street (de backpackers straat). Hier dronken we biertjes en cocktails voor 1000 kyat.

Kosten Myanmar: Vervoer

Aangezien wij maar een dikke week in Myanmar zijn geweest, hebben we niet veel gereisd. We pakten een paar keer de taxi, onder andere van en naar het vliegveld, pakten twee keer de trein en zaten in de bus van Bago naar Yangon. Wanneer je aankomt in Yangon op het vliegveld kun je en taxi pakken naar je hostel. Dit hoeft niet meer te kosten dan 10.000 kyat (€6.30). Zelf wisten wij af te dingen tot 8000 kyat.

De mooiste manier om Yangon te ontdekken is door een kaartje te kopen voor de Circle train (lees hier meer). Een kaartje kost 200 kyat en je bent zeker drie uur zoet. Daarnaast betaal je voor de trein van Yangon naar Bago – een rit van ongeveer 2 uur – 450 kyat per persoon. Terug naar Yangon misten we net de trein waardoor we meereden met een klein busje. We betaalden hiervoor 7000 kyat (€4,40) per persoon wat waarschijnlijk veel te veel was. Daarnaast hebben we onderweg mensen ontmoet en hen gevraagd naar kosten voor het reizen in Myanmar.

 • Taxi van/haar het vliegveld in Yangon: Maximaal 8000 kyat
 • Trein Yangon-Bago: 450 kyat
 • Circle train in Yangon: 200 kyat
 • Nachtbus Inle Lake-Bagan: Vanaf 12.000 kyat
Treinreizen Yangon
Kosten Myanmar. Hoe duur is openbaar vervoer in Myanmar

Hoe duur is Myanmar: Bezienswaardigheden en overige kosten

Naast je dagelijkse uitgaven voor eten en drinken en slapen wil je natuurlijk ook wat bezienswaardigheden bezoeken en leuke dingen doen. Hieronder hebben we wat entreeprijzen voor je op een rij gezet.

 • Schwedagon pagoda Yangon 8000 kyat per persoon
 • Entree Bagan: $25 voor een week
 • Tempels Bago: Gratis
 • Bioscoop Junction mall Yangon: Vanaf 3500 kyat per persoon
 • Sigaretten: Vanaf 850 kyat voor een pakje van 20 sigaretten

Na het lezen van al onze uitgaven in Myanmar heb je een antwoord op de vraag hoe duur is Myanmar.

Lees ook: Backpacken in Myanmar, de beste tips en antwoorden op al je vragen

Backpacken in Myanmar vragen en antwoorden

Bago
Kosten Myanmar. Hoe duur zijn bezienswaardigheden in Myanmar

Overige kosten Myanmar

Nog iets waar je rekening mee moet houden bij het plannen van een reis naar Myanmar is dat je vooraf een visum voor Myanmar dient te regelen. Dit kan op verschillende manieren, zoals het online aanvragen via Kesvisum.nl. De aanvraag is hier in het Nederlands en zij regelen je visum. Nieuwsgierig naar de andere opties? Lees ons artikel over het aanvragen van een visum voor Myanmar.

Had jij verwacht dat Myanmar een duurder of goedkoper land zou zijn?

Mocht jij nog prijzen weten voor vervoer of bezienswaardigheden in Myanmar, laat het dan weten in een reactie hieronder zodat we het aan het artikel toe kunnen voegen. Bedankt!

Eén bericht over “Geld en kosten Myanmar: Hoe duur is Myanmar?”

 1. Avatar van Laura | Billenbloot Kokosnoot
  Laura | Billenbloot Kokosnoot
  28 oktober 2017

  Ik had het toch wel een stukje duurder verwacht, vooral het eten en drinken! De overnachtingen vind ik daarin tegen wel wat aan de prijzige kant in verhouding met de rest. Handig artikel!