Backpacken in Myanmar

Backpacken in Myanmar: De beste tips

Geüpdatet op

Myanmar is volgens velen één van de meest authentieke bestemmingen in Zuidoost-Azië. Het land wordt daarom niet voor niets steeds populairder onder backpackers en reizigers. Wil jij gaan backpacken in Myanmar? In dit artikel delen we de beste tips voor backpacken in Myanmar. Met antwoorden op veelgestelde vragen over je visum, de beste reistijd de mooiste bezienswaardigheden en meer.

Hoe kan ik het beste reizen naar Myanmar?

Helaas is het op dit moment (nog) niet mogelijk om vanuit Nederland rechtsreeks naar Myanmar te vliegen. De beste optie is een vliegticket boeken naar Bangkok en vanuit hier doorreizen naar Myanmar. Je kunt kiezen voor een korte vlucht naar Yangon of Mandalay, maar ook reizen via land is een goede optie. Je kunt gebruik maken van de grensovergangen Mae Sai, Mae Sot, Kawthaung/Ranong of Myawaddy.

Boek je vliegtickets naar Bangkok

Bago, Myanmar
Backpacken in Myanmar
Backpacken in Myanmar

Moet ik een visum voor Myanmar aanvragen?

Voor backpacken in Myanmar is het sinds een aantal jaren mogelijk om een e-visum aan te vragen. Een visum voor Myanmar kun je online aanvragen. Met dit e-visum mag je tot maximaal 28 aaneengesloten dagen reizen door Myanmar. Het visum voor Myanmar kost 50 Amerikaanse dollars.

Lees ook: Alles over het aanvragen van een visum voor Myanmar.

Hoe duur is backpacken in Myanmar?

De lokale munteenheid van Myanmar is de Kyat. Sinds een aantal jaren is niet meer nodig om kreukelvrije Amerikaanse dollars mee te nemen naar Myanmar. Pinnen is in iedere stad en in vrijwel ieder groter dorp mogelijk. Wel is het handig om altijd wat reserve dollars bij je te hebben, just in case.

Wanneer je de kosten voor backpacken in Myanmar vergelijkt met andere landen in Zuidoost-Azië wordt meteen duidelijk dat Myanmar niet het goedkoopste land is. Toerisme staat nog steeds aardig in de kinderschoenen en dat betekent dat de keuze voor bijvoorbeeld accommodaties niet reuze is. Eten op straat is wel vergelijkbaar met andere bestemmingen in Zuidoost-Azië, met als reizen met het openbaar vervoer. Waar je het meest geld aan kwijt zult zijn tijdens het backpacken in Myanmar zijn excursies. Voor vrijwel alles moet je entree betalen.

Nieuwsgierig naar onze uitgaven in Myanmar? Lees dan ook het artikel waarin wij een uitgebreid antwoord geven op de vraag hoe duur is Myanmar.

Reizen met de trein
Eten en drinken in Myanmar

Wat is de beste reistijd voor Myanmar?

Myanmar heeft – net als de rest van Zuidoost-Azië – een tropisch klimaat. Het is bijna altijd warm, maar dit betekent ook dat Myanmar een regenseizoen kent. Tijdens de maanden mei tot en met september valt de meeste regen in Myanmar. De beste maanden voor reizen naar Myanmar zijn de maanden november tot en met april. Hierbij geldt dat de maanden december tot en met februari het hoogseizoen zijn. Prijzen liggen dan gemiddeld een stukje hoger en het is belangrijk om vooraf je accommodaties te boeken. De rest van het jaar is dit niet per se nodig.

Is backpacken in Myanmar veilig?

Over het algemeen is backpacken in Myanmar absoluut veilig. Wel is de armoede behoorlijk hoog en zul je – vooral in grotere steden – goed op je spullen moeten passen. Ook vinden er regelmatig conflicten plaats in het land, met name in het noorden. Het is daarom voor reizigers niet toegestaan om naar alle bestemmingen in het land te reizen. De toestand verandert constant. Ik raad je daarom aan om voordat je gaat backpacken in Myanmar het actuele reisadvies voor Myanmar te checken.

Yangon

Wat is de hoofdstad van Myanmar?

Veel mensen denken dat Yangon de hoofdstad is van Myanmar. Hoewel dit wel de grootste stad van het land is, is dit niet langer de hoofdstad. De hoofdstad van Myanmar is Naypyidaw.

Welke Myanmar bezienswaardigheden moet ik zeker gezien hebben?

Myanmar is in haar geheel zo’n zeventien keer groter dan Nederland en dat betekent dat je tijdens een reis van een paar weken veel keuzes moet maken. Een aantal van de populairste Myanmar bezienswaardigheden zijn onder andere Inle Lake, de tempels van Bagan, Mandalay, De Golden Rock in Kyaiktiyo en de Kalaw trekking.

Yangon

Welke items zijn handig om mee te nemen tijdens het backpacken in Myanmar?

Myanmar is een bestemming met veel armoede en dat betekent dat je vrijwel geen bekende ketens tegen zult komen. Ga er dus vanuit dat shoppen in Myanmar er niet echt in gaat zitten. Hieronder hebben we een lijstje gezet met spullen die handig zijn om mee te nemen tijdens het backpacken in Myanmar:

  • Sarong of hamamdoek voor het bedekken van je knieën/schouders tijdens een tempelbezoek
  • zonnebrandcrème, want in Myanmar bevat dit vaak whitening
  • Een zaklamp of hoofdlamp. In Myanmar komt het regelmatig voor dat de stroom uitvalt
  • Lonely Planet Myanmar
  • Wereldstekker
  • Een lange broek en trui/vest voor tijdens koelere avonden (vooral in het centrale deel van het land)
  • Alle toiletartikelen die je nodig hebt. Veel is niet verkrijgbaar in Myanmar (tampons bijvoorbeeld)
Bago

Kun je uit de kraan drinken in Myanmar?

In Myanmar is het niet verstandig om uit de kraan te drinken. Op vrijwel iedere straathoek kun je flessen water kopen. Wil je duurzamer reizen? Schaf dan bijvoorbeeld een Lifestraw Go waterfles met filter aan.

Hoe is het openbaar vervoer in Myanmar geregeld?

Hoewel Myanmar nog niet zo is ingesteld op toeristen als buurlanden, is reizen met het openbaar vervoer in Myanmar heel goed te doen. Verwacht alleen niet teveel luxe. Bus- en treintickets kun je aanschaffen op het station of bij je hostel of guesthouse. Reizen met de trein door Myanmar is een fantastische ervaring. Houd er rekening mee dat Myanmar een gigantisch land is en dat de reistijden vaak langer zijn dan je vooraf denkt. Neem voor onderweg altijd wat te eten en drinken mee.

Openbaar vervoer backpacken in Myanmar
Openbaar vervoer backpacken in Myanmar
Openbaar vervoer backpacken in Myanmar

Heb jij nog aanvullende vragen over backpacken in Myanmar?