Visuminformatie Zuidoost-Azië: Myanmar

Wat te doen in Yangon, Myanmar

Geüpdatet op

Hoewel veel mensen denken dat Yangon – ook wel Rangoon genoemd – de hoofdstad is van Myanmar klopt dit niet. Sinds november 2005 is Naypyidaw namelijk de hoofdstad van het land. Deze stad ligt ruim 300 kilometer ten noorden van Yangon. En hoewel Yangon dus niet de hoofdstad is, is het wel de grootste stad van het land. De kans is daarom groot dat in deze stad jouw Myanmar avontuur begint. Wat te doen in Yangon lees je hier.

Op het kaartje hieronder kun je alle bezienswaardigheden in Yangon die in dit artikel worden genoemd vinden.

Doen in Yangon: Bezoek de Schwedagon Pagoda

De bekendste bezienswaardigheid van Yangon is zonder twijfel de indrukwekkende Schwedagon Pagoda. De Schwedagon Pagoda is een stupa die gemaakt is van meer dan 50.00 ton bladgoud. Niet alleen een indrukwekkende bezienswaardigheid dus, maar ook een dure ;). De pagoda is de grootste van heel Myanmar en een bezoek is dus zeker de moeite waard. De pagoda is iedere dag te bezoeken en het mooiste moment van de dag is vlak voor zonsondergang. Op deze manier zie je de pagoda terwijl het licht is, maar ook zodra de lichten aangaan. Een magisch moment.

De entree voor de Schwedagon pagoda bedraagt voor toeristen 10.000 kyat per persoon. Hierbij hoef je niet nog extra te betalen voor je camera. Locals kunnen de pagoda gratis bezoeken. Wanneer je de pagoda bezoekt dienen je schouders en knieën bedekt te zijn. Wanneer je hier geen rekening mee hebt gehouden kun je voor 3000 kyat een soort sarong huren.

Schwedagon Pagoda
Wat te doen in Yangon: Schwedagon pagoda Yangon

Sule Pagoda

Niet alleen de Schwedagon Pagoda in Yangon is een indrukwekkend bouwwerk. Verder naar het zuiden in het midden van de stad vind je nog de Sule pagoda (Kyaik Athok Zedi in het Burmees), gebouwd op een rotonde. Deze pagoda zie je vanaf meerdere plekken in de stad opdoemen en ziet er prachtig uit. Wanneer je een wandeling maakt door de stad kun je deze Sule pagoda niet missen.

 • De entreeprijs voor de Sule Pagoda bedraaagt 5.000 Kyat per persoon.
Sule Pagoda Yangon, Myanmar: Wat te doen in Yangon

De goedkoopste biertje bij de Koh San Bar in 19th street

Waar Bangkok beschikt over Khao San Road, beschikt Yangon over 19th street. Deze straat is de backpackers straat van Yangon. En hoewel de straat een heel stuk minder lang is dan Khao San Road is het er wel gezellig. Je vindt er restaurantjes met lokale gerechten en een aantal barretjes. Wanneer je houdt van goedkope drankjes is de Ko San Bar een aanrader. Biertjes, mixjes en cocktails drink je hier voor 1000 kyat. Veruit de goedkoopste plek die wij in Yangon gespot hebben. De bar is niet alleen populair bij backpackers, maar ook bij de lokale jeugd. Wij bezochten de bar voor “één drankje”, maar liepen ruim vier uur later terug naar ons hostel. De lokale jeugd maakten allemaal een praatje met ons en nieuwe vrienden waren snel gemaakt.

19th street Yangon, de backpackers straat van Yangon, Myanmar

Lokaal eten op de night market

Zoals zojuist genoemd is 19th street een leuke plek om te eten in Yangon. Maar er is een nog fijnere straat waar van vrijwel geen andere toeristen zijn tegenkomen. Namelijk Strand Road. De night market hier is enorm lang en hoewel heel veel kraampjes hetzelfde aanbieden qua gerechten hangt overal een eigen sfeer. Eten vind je hier vanaf 1000 kyat per maaltijd. Ook als je geen zin hebt om hier te eten, raad ik je aan om sowieso eens over de markt te lopen. Je zult versteld staan van alle lokale gerechten, zoals levende wormen, sprinkhanen, alle organen van varkens die je je maar kunt bedenken, eenden met de snavels er nog aan en kippen poten, maar dan niet zoals wij ze kennen, maar de echte poten – inclusief tenen ;).

Night Market Yangon
Night market Yangon, Myanmar Strand Road

Shoppen in shopping mall Junction

Het kan warm worden in Yangon. Heel warm. En dan is het best lekker om even af te kunnen koelen. In Yangon zijn meerdere shopping malls te vinden, maar de meest luxe is de shopping mall Junction. Je vind hier verdeeld over vier verdiepingen ontelbaar veel winkels, een grote supermarkt, restaurants en een bioscoop.

Bogyoke Aung San Market

Middenin het centrum, vlakbij Junction shopping mall, vind je een enorme markt – de Bogyoke Aung San Market – met meer dan 2000 kramen. Je vindt er kramen met goud, stof, souvenirs en meer. Afdingen op de markt is een must! En ook als je niets wilt kopen is het leuk om eens rond te kijken.

De buitenwijken van Yangon ontdekken met de circle train

Je zou denken dat de beste manier om Yangon te ontdekken, lopend of met bijvoorbeeld een tuktuk is, maar niets is minder waar. Als je Yangon echt wilt ontdekken en ook de buitenwijken wilt zien, koop je een kaartje voor de circle – of cirular – train. Iets dat je echt moet doen in Yangon! Een fantastische rit in een hobbelende trein met locals. De prijs voor een kaartje bedraagt 200 kyat en de rit duurt ongeveer drie uur. Onderweg kun je uitstappen wanneer je wilt. De beste plek om op te stappen is op Yangon Central station. Een kaartje kun je kopen op platform 7. De trein vertrekt 15 keer per dag en rijdt zowel de linkerkant op als de rechterkant. Welke je kiest maakt in principe weinig uit want ze maken allemaal hetzelfde rondje.

Update 2020: Helaas is de frequentie van de circle train aangepast. De trein rijdt nu nog acht keer per dag met minder treinen in de middag. Tussen 13.05 en 17.00 rijdt de trein niet.

Circle Train Yangon
Circle Train Yangon: De beste manier om Yangon te verkennen

Doen in Yangon: Een tea leaf salade proberen bij het Rangoon Tea House

Heb je de night market op Strand Road bezocht en denk je genoeg rare gerechten te hebben gezien? Breng dan ook eens een bezoek aan Rangoon Tea House in het centrum van de stad. Een fancy café en restaurant middenin het drukke centrum waar je een bijzonder gerecht kunt bestellen, namelijk een tea leaf (theebladeren) salade. Dit is zeker niet de enige plek in Myanmar waar je dit gerecht kunt proberen, maar het is een leuke eerste kennismaking. Daarnaast staan er verschillende andere gerechten op de kaart en begint vanaf 15:00 happy hour waarbij je twee wijntjes, cocktails of biertjes krijgt voor de prijs van één.

Adres Rangoon teahouse: Ground Floor, 77-79 Pansodan Rd (Lower Middle Block), Yangon, Myanmar (Birma)

Rangoon Tea House

Het grootste meer van Yangon: Inya Lake

Zo’n tien kilometer ten noorden van het centrum van Yangon vind je het grootste meer van de stad: Inya Lake. Langs het meer vind je onder andere een reuzenrad en op het water liggen enorme schepen die omgetoverd zijn tot restaurant. Het Inya lake is een favoriete bestemming voor de inwoners van Yangon voor de weekenden en feestdagen.

Een dagtrip naar Bago

Op ongeveer twee uur reizen ten noorden van Yangon vind je het stadje Bago – ook wel Pegu. Vroeger de hoofdstad van Myanmar, maar tegenwoordig voor veel reizigers niet meer zo interessant. Wel heeft de stad nog een enorme reputatie. Voornamelijk vanwege de enorme Boeddhabeelden en tempels die er te vinden zijn. Je kunt er uiteraard voor kiezen een nacht door te brengen in Bago – zoals wij deden -, maar een dagtrip vanuit Yangon is ook super gemakkelijk te regelen. En de treinreis is zeker geen straf.

Chillen in één van de stadsparken

Yangon is een chaotische stad en soms wil je hier gewoon even aan ontsnappen. En dan is er bijna geen betere plek dan in één van de fijne stadsparken. De bekendste parken zijn het Bogyoke park naast het Kandawgyi meer en het Maha Bandula park vanaf waar je een fantastisch zicht hebt op de Sule Pagoda. Lekker niets doen in Yangon en mensen kijken. Kijk er niet raar van op dat mensen opeens een gesprek met je proberen aan te gaan of dat er stiekem foto’s van je genomen worden. Daarnaast is het goed om te weten dat Myanmar een arm land is. Erg arm. En ook in het park zie je dit. Zo kwamen er bij ons meerdere kinderen om geld vragen.

People’s Park

Een ander fijn park in de stad is People’s Park, vlakbij de Schwedagon Pagoda. Houd er rekening mee dat je voor dit park entree dient te betalen (3 dollar per persoon). Dit park is vooral favoriet onder Birmese stelletjes.

Het Kandawgyi meer

Vlakbij de Schwedagon pagoda vind je een fijn meer, het Kandawgyi meer. Slenter lekker langs de waterkant en loop een stukje over de eng uitziende houten brug. Een brug die ze op het moment van schrijven (oktober 2017) trouwens helemaal aan het restaureren zijn.

Kandawgyi lake in Yangon, Myanmar

Slapen in Yangon

Steeds meer hostels en hotels worden geopend in Yangon en de keuze is daardoor enorm. De leukste straten liggen rondom de Sule Pagoda en zijn allemaal op loopafstand van 19th street en de night market op Strand Road. Zelf sliepen wij in 22th street bij 21 Hostel. Een super schoon hostel waar meerdere keren per dag werd schoongemaakt. Je slaapt als het waren in een soort capsule, maar heb wel lekker privacy. Je backpacks kun je kwijt onder het bed en bij het bed is een plankje gemaakt. De bedden zijn heerlijk en lekker ruim. Op iedere verdieping zijn daarnaast een aantal douches (regendouche met warm water, zeep en shampoo) en een aantal toiletten te vinden. Daarnaast beschikt iedere verdieping over een balkon en is er beneden een café/restaurant. De avond markt op Strand Road is één minuut lopen.

Het straatbeeld van Yangon

Yangon is een echte Aziatische stad. Vol chaos, verkeer, kraampjes overal op straat, tal van bezienswaardigheden en diverse geuren en kleuren die al je zintuigen doen prikkelen. Het straatbeeld wordt vooral gekenmerkt door Birmese mannen (en vrouwen trouwens) met rode tanden door het kauwen van betulnuts, hun lange rokken (Longly) en vrouwen met lichte (gele) vegen op hun gezichten door de Thanaka. Myanmar is een overwegend boeddhistisch land en ook dit zie je overal terug. In de prachtige pagoda’s, maar ook door de vele monniken en nonnen. Yangon is de grootste stad van Myanmar en je kunt er met gemak een aantal dagen ronddwalen. Zelf verbleven wij er vier dagen en we zetten de fijnste dingen om te doen in Yangon en de gaafste bezienswaardigheden voor je op een rij.

wat te doen in Yangon Myanmar

*De genoemde prijzen in dit artikel zijn in februari 2020 voor het laatst ge-update. Mocht er nog iets veranderen en je weet ervan, laat het ons dan weten in een reactie. Bedankt!

Wat zijn volgens jou de gaafste bezienswaardigheden in Yangon?

Meer Myanmar?

8 berichten over “Wat te doen in Yangon, Myanmar”

 1. Avatar van Rianne
  Rianne
  10 oktober 2017

  Prachtig...??❤❤

 2. Avatar van Denise
  Denise
  10 oktober 2017

  Heel herkenbaar allemaal, mooi om weer te zien! Maar ondanks dat ik er geweest ben heb ik toch nog wat geleerd: ik dacht namelijk inderdaad dat Yangon nog steeds de hoofdstad was. Toen ik er was was dat nog wel zo!

 3. Avatar van David
  David
  11 oktober 2019

  Vlak naast het Tea house (letterlijk een deur verder naar links als je het Teahouse uit komt) kun je een trap op naar een prachtige open en lichte winkel op de eerste verdieping. Daar vind je lokaal gemaakte producten, een soort wereldwinkel met schitterende producten tegen zeer redelijke prijzen. Echt een aanrader.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   14 oktober 2019

   Leuk. Bedankt voor de toevoeging!

 4. Avatar van Sofie
  Sofie
  10 december 2019

  Entree voor Schwedagon pagode is inmiddels 10.000 kyat en voor de sule pagode 5.000

  1. Avatar van Kirsten
   Kirsten
   16 december 2019

   Bedankt voor de update Sofie, ik ga het aanpassen!

 5. Avatar van Bianca
  Bianca
  10 februari 2020

  Hoi, inmiddels is de frequentie van de circle train flink terug geschroefd. 8 maal met in de middag een flinke gap tussen 13:05 en 17:00.

  1. Avatar van Kirsten
   Kirsten
   10 februari 2020

   Hi Bianca, Wat fijn dat je dit aan ons doorgeeft. Dankjewel! Ik ga het aanpassen in het artikel. Groetjes Kirsten