Tokyo bezienswaardigheden

Tokyo bezienswaardigheden: De leukste dingen om te doen in Tokyo

Geüpdatet op

Tokyo is een wereldstad. Een stad van uitersten. Het veelzijdige Tokyo heeft prachtige tempels, musea, uitzichtpunten, parken, zelfs een (aangelegd) strand en niet onbelangrijk; heerlijk eten. De stad heeft vele gezichten die ik in dit artikel graag met je deel. Je leest hier alles over de mooiste en meest bijzondere Tokyo bezienswaardigheden en de leukste dingen om te doen in Tokyo. Inclusief praktische tips voor een te gekke stedentrip.

Ik had niet gedacht dat ik dat zou zeggen aangezien ik een natuurliefhebber ben, maar ik vond mijn vier dagen in Tokyo geweldig! Ik heb mijn ogen uitgekeken! Dat begon al op het vliegveld op weg naar de trein. Je koopt een ticket en daarmee reserveer je een plekje. Op het station ga je netjes in de rij bij de juiste coupé staan. Niemand dringt voor, het is bijna een geruisloos proces, de mensen zijn enorm rustig en beleefd. In deze wereldberoemde en toeristische stad lijkt niemand haast te hebben. Maar het kan ook anders dan die nette rij, want in Tokyo zijn zoveel mensen, dat het tijdens drukke momenten zelfs een baan is om mensen de metro in te ‘drukken’. En dat terwijl elke 5 minuten een nieuwe metro aankomt.

Het openbaar vervoer netwerk is enorm, maar alles is zo goed aangegeven dat je je weg prima kunt vinden. Zelfs het wereldberoemde kruispunt waar per keer gemiddeld zo’n 2500 mensen overheen lopen, is een georganiseerd proces. Je gaat op in de menigte en ervaart niet de drukte die er om je heen plaatsvindt. Behalve als je in een sake bar komt. Zodra de Japanners namelijk wat drank op hebben, sta je versteld wat voor geluid ze ineens kunnen produceren!

Tokyo bezienswaardigheden
Tokyo bezienswaardigheden

Wereldstad Tokyo is een stad die nooit slaapt. Een stad waar op ieder moment van de dag van alles te beleven en te zien is. Met gemak kun je je hier dagen vermaken. Hieronder lees je alles over de mooiste Tokyo bezienswaardigheden en de leukste dingen om te doen in Tokyo. Je vindt alle plekken die in dit artikel genoemd worden terug in onderstaande kaart.

Ga naar de Shibuya Crossing

De Shibuya Crossing is niet zomaar een kruispunt. Dit kruispunt is namelijk het drukste kruispunt ter wereld en daardoor één van de meest bijzondere Tokyo bezienswaardigheden. Het schijnt dat elke keer dat het stoplicht op groen gaat ongeveer 2500 mensen het kruispunt overlopen! Gezien het aantal mensen zou je verwachten dat het een chaos is, maar iedereen lijkt precies te weten waar hij moet lopen. Het is gaaf om op de eerste verdieping van de Starbucks dit fascinerende gebeuren op je gemakje bekijken.

Shibuya Crossing Tokyo

Doen in Tokyo: Struin door de wijk Harajuku

Harajuku is dé wijk in Tokyo waar je moet zijn om de Japanse jeugd en hun bijzondere kledingstijlen te bekijken. In het drukke straatje Takeshita Dori vind je niet alleen deze bijzondere kledingstijlen, maar ook snoepwinkels zoals je ze nergens anders vindt. Van neon cheese dogs tot felgekleurde pannenkoeken, van ijsjes gevormd tot dieren tot gigantisch gekleurde suikerspinnen. Het snoepgoed is hier eigenlijk te mooi om op te eten!

Takeshita Dori Tokyo

Als je uitgekeken bent in deze gezellige straat, loop je een klein stukje verder naar Tokyo Plaza Omotesando Harajuku. Deze ingang kijkt uit op een van de vele drukke kruispunten van Tokyo. Maar dat is niet het mooiste aan deze plek, dat zijn de vele spiegels bij de ingang van deze shopping mall. Dit is een toffe plek om doorheen te lopen en bijzondere plaatjes te schieten!

Tokyo Plaza Omotesando Harajuku

In deze wijk ligt ook het Yoyogi Park met de bekendste shrine van Tokio. Je vindt de Meji Jingu shrine aan het begin van het park. Niet alleen leuk om de shrine te bezoeken, maar ook door het grote park te lopen, waar je vaak een groot aanbod aan entertainment vindt.

Bekijk Tokyo van 200 meter hoogte!

Voor een weids uitzicht over het bijzonder grote Tokyo ga je naar het Metropolitan Government Building. Hier kijk je vanaf het observation deck op zo’n 200 meter hoogte helemaal rond over de stad. Met helder weer is het zelfs mogelijk de Mount Fuji te zien! Je kunt er ook voor kiezen om naar de Tokyo Skytree van 634 meter hoogte te gaan of de net zo beroemde Tokyo Tower van 333 meter hoog. Voor beide torens betaal je entree, terwijl het uitzicht vanaf het Metropolitan Government Building gratis is. En dat laatste is een leuke bijkomstigheid in het redelijk dure Japan.

Metropolitan Government Building

Tokyo bezienswaardigheden: Bezoek de prachtige parken die Tokyo rijk is

Wil je even ontsnappen aan de drukte van Tokyo? Dan is het een goed idee om naar een van de vele parken te gaan. Ik heb er een aantal bezocht en Shinjuku Gyoen National Garden vond ik het mooiste park. Je betaalt -in tegenstelling tot de andere parken welke ik heb bezocht- een entree van 500 Yen (zo’n €4,-), maar dat moet je niet weerhouden om te gaan. Je vindt er wateren, strak ‘geschoren’ bomen, prachtige bloemen, theehuizen en grote grasvelden om te relaxen. Hier kan je je uren vermaken. Ik was er in de zomer, maar nog beter is het om in de lente of herfst te gaan. Het park ziet er dan nog mooier uit met zijn fantastische lentebloesem of felle herfstkleuren.

Shinjuku Gyoen National Garden

Daarnaast is ook het Uenopark een mooi park om te bezoeken. In dit park zijn meerdere musea, waaronder het National Museum of Nature and Science en het Metropolitan Art Museum. Naast de musea is er ook een dierentuin.

Tokyo bezienswaardigheden

De East Gardens of the Imperial Palace heeft een bijzondere ligging. Aan de ene kant het water met het park en aan de andere kant wolkenkrabbers van het business district. Het ligt tussen de hoge verdedigingswerken. Het paleis is niet vrij toegankelijk voor bezoekers, maar je kan een bezoek brengen aan de omliggende tuinen. Wil je het paleis bezoeken, moet je je van te voren registreren. Er zijn 2 ‘rondes’, waar elk 300 personen naar binnen kunnen. Heb je nog energie over van al het wandelen? In dit park wordt veel hardgelopen, een leuk rondje van zo’n 5 km.

Tokyo bezienswaardigheden

Bekijk de bekendste tempel Senso-Ji

Het is een toeristisch gebeuren, want werkelijk iedereen weet de weg naar deze tempel te vinden, maar toch hoort hij wel in dit artikel thuis. De Senso-Ji tempel is met stip één van de meest bezochte Tokyo bezienswaardigheden. Je loopt door een smal straatje met tientallen kraampjes waar je eten, drinken en souvenirs kan scoren. Vele mannen, vrouwen en kinderen zijn in een prachtige kimono gekleed. De weg er naartoe kijk je dus al je ogen uit, net als wanneer je bij de tempel aankomt. Heel bijzonder zo’n groot complex midden in de drukke stad.

Senso-Ji tempel
Senso-Ji tempel Tokyo

Eén van de tofste Tokyo bezienswaardigheden: Het Digital Art Museum

Wow! Je komt hier in een andere wereld terecht! In de wereld van Digital Art. Onvoorstelbaar wat mensen kunnen bedenken en vervolgens ook in de praktijk brengen. Ik kan hier veel over schrijven, maar beter is het om dit zelf te ervaren. Het Digital Art Museum ligt op het kunstmatige eiland Odaiba. Het kost even wat tijd om er te komen en het is geen goedkope bezienswaardigheid, maar wat mij betreft elke cent waard. Het is handig een ticket online te kopen, want het is een populair museum. Wat mij betreft één van de tofste Tokyo bezienswaardigheden die ik heb bezocht.

Maar er is meer bijzonders te zien op dit aangelegde eiland. Je kan het zo gek niet bedenken, maar er staat op loopafstand van het Art Museum een enorme robot, het Life-Sized Unicorn Gundam Statue. Om het hele uur maakt hij geluid, verandert er van alles aan zijn ‘lichaam’.

Digital Art Museum Tokyo
Digital Art Museum Tokyo

Weer een stukje verder staat het Statue of Liberty Replica met uitzicht op de brug die Odaiba aan de Tokyo verbindt. Plan je bezoek aan dit eiland zo dat je er in het donker nog bent om de prachtige kleuren van de Rainbow Bridge te bewonderen. Als je voordat het donker wordt nog wat tijd over hebt en het is mooi weer, kan je relaxen op het aangelegde Odaiba Beach. Er is een tentje waar je wat te drinken en eten kan scoren en bij kan komen van alle indrukken die je hebt opgedaan.

Digital Art Museum Tokyo

Akihabara: de ‘gamewijk’ van Tokyo

Akihubara Electric Town is de ‘gamewijk’ van Tokyo. Op straat zie je werkelijk overal gokpaleizen. Onder deze gok-walhalla vind je het spel Pachinko. Dit spel is een regelrechte hit in Tokyo. Een Pachinkomachine lijkt op en flipperkast, maar maakt gebruik van kleine balletjes in plaats van flippers. Gokken voor geld is illegaal in Japan. Pachinko ballen kunnen dus niet direct worden ingewisseld in de gokhal zelf. Je kan ze inwisselen voor prijzen of tokens en ergens buiten de gokhal inwisselen voor geld. Niet legaal dus, maar wel één van de leukste dingen om te doen in Tokyo.

Akihubara Electric Town

Pak de bullet train naar …..

Japan heeft de snelste treinen ter wereld, de zogenoemde bullet trains. Ben je in Japan dan is dit je kans een keer in zo’n trein te zitten! Een kaartje voor deze trein is niet goedkoop, maar wel weer een bijzondere ervaring. En daarnaast ook de meeste efficiëntste manier van reizen in Japan. We hebben maar liefst 285 km per uur afgelegd, op de teller gemeten! De spierwitte treinen zien er bij aankomst op het perron al gelikt uit en na elke rit komen de mannen en vrouwen met roze en blauwe pakjes om de trein binnen de kortste keren weer schoon te maken.

De treinen vertrekken ALTIJD op tijd. Je hebt meer dan voldoende beenruimte en de stoelen kunnen in een comfortabele relaxstand gezet worden. Er zijn stopcontacten, de wc’s zijn brandschoon (net als op elke andere plek in Japan trouwens) en ook hier is het doodstil. Niet alleen de mensen, maar de trein lijkt zich ook geruisloos te verplaatsen. De trein gaat soms zo snel dat je het gevoel hebt dat je zweeft! Wij gingen van Tokyo naar Kyoto, een afstand van ruim 500 kilometer bereik je al binnen 2 uur en 20 minuten! Als je vaker met de trein wilt reizen door Japan is het verstandig om een Japan Rail Pass aan te schaffen.

Wil je enkel door Toyko zelf reizen met het openbaar vervoer dan kun je vooraf online een Tokyo Metro Pass aanvragen. Deze pas kun je aanvragen voor 24 uur, 48 uur of 72 uur. Hiermee kun je onbeperkt met de metro door de stad reizen en zo alle Tokyo bezienswaardigheden ontdekken.

Lees hier alles over de leukste dingen om te doen in Kyoto

Bullet Train Japan

Shoppen of etalages kijken in de wijk Ginza

In deze duurdere wijk Ginza in Tokyo nabij het business district kan je goed shoppen als je veel geld te besteden hebt. Ik vond het al heerlijk om er wat rond te struinen en de bijzondere etalages te bewonderen. Nog leuker vond ik het hier om ’s avonds te zijn. De straten zijn echt mooi in de avond met alle verlichte billboards, fel gekleurde en verlichte gebouwen, de oude taxi’s die er in grote getale rond rijden. Het is een feestje om hier rond te lopen! Ook zonder geld uit te geven ;-).

Ginza Tokyo
Ginza Tokyo
Ginza Tokyo

Dompel jezelf onder in de Japanse eet- en drink cultuur

In Tokyo hoef je niet bang te zijn dat je honger zult krijgen. Er is werkelijk waar voor iedereen wat te vinden. Natuurlijk eet je hier de wereld aan overheerlijke sushi. Ook Ramen is een populair gerecht. Zoek de lokale tentjes op waar je geen toeristen vindt. Treed buiten de begaande paden en bestel je eten via een machine buiten. Het staat klaar als er binnen een plekje vrij is. Ga naar een staande sake bar, en proef de verschillende sake’s met Japanse gerechtjes erbij. Soms weet je niet wat je bestelt en het personeel kan het je ook niet uitleggen wegens gebrekkig Engels. Dat maakt de ervaring des te leuker!

Vind je het leuk om Tokyo te ontdekken door de ogen van een local? Boek dan een tour met een local door Tokyo en ontdek op deze manier de leukste, onontdekte plekken in de stad.

Sushi in Japan
Eten en drinken in Tokyo

Overnachten in Tokyo

Als je niet persé een grote kamer nodig heb, dan is het Best Western Hotel Fino Tokyo Akihabara een goede optie. De kamers zijn schoon en je hebt er alles wat je nodig hebt. In Tokyo ben je al snel op het openbaar vervoer aangewezen dus is het ook wel lekker dat er een groot station op 10 minuten lopen zit.

Wat zijn volgens jou de tofste Tokyo bezienswaardigheden?

Meer Japan: