Japan Rail Pass

Japan Rail Pass: Onbezorgd reizen met de trein door Japan

Geüpdatet op

Als je je verdiept in het reizen in Japan heb je vast wel eens gehoord van de Japan Rail Pass (JR Pass). Deze pas is een soort OV-kaart waarmee je snel en gemakkelijk door Japan kunt reizen met de trein. De pas is behoorlijk prijzig en dus moet je er wel zeker van zijn dat je hem ook daadwerkelijk zoveel gaat gebruiken zodat het uit kan. In dit artikel deel ik daarom de belangrijkste informatie over de Japan Rail Pass waarmee je een geweldige treinreis door Japan kunt maken. Hopelijk kun je na het lezen een weloverwogen beslissing maken.

Wat kost een Japan Rail Pass?

Je kunt kiezen uit drie verschillende Japan Rail passen; namelijk voor 7, 14 of 21 dagen.

  • De Japan Rail Pass die geldig is voor 7 dagen begint bij een prijs van > €250,-
  • De pas voor 14 dagen schaf je aan vanaf €398,-
  • 21 dagen dagen reizen met de trein door Japan kan vanaf  €509,-

Je kunt de Japan Rail Pass hier bestellen en je krijgt vervolgens een voucher thuisgestuurd. Zodra je aankomt op het vliegveld kun je je voucher omwisselen en ontvang je je JR Pass. Zorg wel dat je de JR Pass op tijd bestelt, want het duurt een paar dagen voordat je je voucher ontvangt. Wij waren hier te laat mee, waardoor we de JR Pass op het vliegveld moesten kopen. Dit raad ik je niet aan, want je bent hier zo een paar tientjes meer kwijt vergeleken met de online bestelling. Erg zonde van het geld, want de pas is al zo duur!

Japan Rail Pass: Reizen met de trein door Japan

Welke treinen kun je gebruiken?

Je kunt gebruik maken van alle treinen van het JR-spoorwegnetwerk en van bepaalde lokale treinen en de bekende snelheidstreinen zoals de Shinkansen. Ook is de JR Pass geldig in de trein van Narita Airport naar Tokyo.

Je krijgt bij aanschaf van de pas een plattegrond met alle informatie over de verschillende lijnen die je kunt gebruiken. Ook in de pas zelf vind je informatie over de verschillende lijnen. Daarnaast hangen op alle stations groene borden met daarop JR + bestemming. Hieraan kun je makkelijk herkennen of de route gedekt is met de JR Pass. Mocht je toch nog twijfels hebben, kun je dit ook altijd navragen bij de medewerkers bij de verschillende loketten.

Met de JR Pass mag je geen gebruik maken van de metro of de tram. Hiervoor moet je altijd apart een kaartje kopen. Je kunt online een Tokyo Metro Pass aanvragen. Deze pas kun je koop je voor 24, 48, of 72 uur. Hiermee kun je onbeperkt met de metro door de stad reizen.

Reizen met de trein door Japan
Reizen met de trein door Japan

Hoe werkt het reizen met de Japan Rail Pass?

De pas is strikt persoonlijk en wordt bij elke ingang van het station gecontroleerd. Je scant je pas niet zoals in Nederland bij de toegangspoortjes, maar loopt door het hokje naast deze poortjes en laat de kaart aan de loketbediende zien.

Voor de Shinkansen (hogesnelheidstrein) raad ik je aan een plek te reserveren. Dit kun je op het station bij het JR office regelen. Je krijgt een plek toegewezen en op het perron staat duidelijk aangegeven op welke plek je moet staan. Hierdoor heb je de keuze waar je gaat zitten en ben je zeker van een plekje. Op drukke dagen kan het namelijk voorkomen dat de trein volgeboekt is, zoals bij ons op de terugweg (zondagavond) het geval was.

Is het het geld waard?

Als je veel veel wilt reizen met de trein door Japan raad ik je zeker aan om een Japan Rail Pass aan te schaffen. Voor een retourtje in de Shinkansen van Tokyo naar Kyoto betaal je al ongeveer €206,-. Dit betekent dat wanneer je nog een keer met de trein je reist, je de kosten voor de pas terug hebt verdiend.

Japan Rail Pass
Japan Rail Pass

Aangeschaft? Sit back and reis relaxt met de trein door Japan!

Als je eenmaal in de trein zit, kan het genieten beginnen. Grote kans dat je gebruik maakt van de Shinkansen. Het is echt zo bijzonder dat je in een trein zit die zo ontzettend hard gaat en nauwelijks geluid maakt! Soms heb je zelfs even het idee dat je vliegt:-) Als je met de Shinkansen vanaf Tokyo naar Kyoto reist, probeer aan de rechterkant van de trein te zitten zodat je wellicht een glimp opvangt van Mount Fuji bij een heldere dag.

Heb jij al eens overwogen om te gaan reizen met de trein door Japan?

Meer Japan: