Saksen Anhalt in Duitsland

Tips voor de fijnste culinaire en culturele hotspots in Saksen-Anhalt

Geüpdatet op

De regio Saksen-Anhalt ligt in het hart van Duitsland en is een veelzijdige Duitse regio voor een volgende vakantie of kortere trip. Saksen-Anhalt staat voornamelijk bekend om haar indrukwekkende Harz bergen, de rivier de Elbe die dwars door het gebied stroomt en haar bloedmooie natuur. Maar het barst ook van de culinaire en culturele hotspots in Saksen-Anhalt. In dit artikel delen we onze tips voor een verblijf in de regio.

Culturele hotspots in Saksen-Anhalt

Hoewel natuurliefhebbers hun hart op kunnen halen in de regio, barst het er ook van de prachtige, unieke plekken en bijzondere UNESCO-Werelderfgoedlocaties. Informatie over een aantal van de mooiste bezienswaardigheden in Saksen-Anhalt vind je hieronder.

De Dom van Maagdenburg

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in Saksen-Anhalt vind je – uiteraard – in de hoofdstad Maagdenburg. De Dom van Maagdenburg stamt uit de dertiende eeuw en daarmee is één van de oudste gotische bouwwerken in Duitsland. Helaas is een groot gedeelte van de kathedraal verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar wonder boven wonder hebben de twee torens de aanvallen overleefd. Niet alleen de buitenkant van de Dom is indrukwekkend, maar binnen kun je bovendien de bijzondere graftombe van Keizer Otto de Grote bewonderen. De entree is gratis, maar je kunt er ook voor kiezen om de klokkentoren van de Dom van Maagdenburg te beklimmen. Na de 433 treden te hebben overwonnen kun je genieten van een spectaculair uitzicht over Maagdenburg en omgeving.

De Dom van Maagdenburg in Saksen-Anhalt
Bron foto: GNTB – Fotograaf = Francesco Carovillano

Wittenberg

De stad Wittenberg is één van de meest bijzondere steden in Saksen-Anhalt. Dit is de stad waar Maarten Luther veertig jaar van zijn leven doorbracht. Door veel mensen wordt de stad zelfs ‘het Rome van de protestanten’ genoemd. In Lutherstad Wittenberg kun je niet om Maarten Luther heen. Je kunt er diverse plekken bezienswaardigheden bezoeken die allen in het teken staan van hem, zoals het Luther Museum en de Heilige Mariënkirche.

Kleurrijke vakwerkhuizen in Quedlinburg

Eén van de steden met de mooiste binnensteden in Saksen-Anhalt is Quedlinburg. De volledige, historische binnenstad van de stad staat samen met haar kasteel en de Sint-Servaatkerk op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. In de binnenstad kun je maar liefst 1300 kleurrijke vakwerkhuizen bewonderen. De mooiste, middeleeuwse vakwerkhuizen in Quedlinburg vind je in de straten rondom het marktplein. In Quedlinburg doe je echt een stap terug in de tijd.

Quedlinburg in Saksen-Anhalt
Bron foto = GNTB – Fotograaf = Maciej Waraksa

Bauhaus Dessau

In de stad Dessau vind je het innovatieve Bauhaus Dessau. Dit gebouwencomplex wordt beschouwd als het toppunt van modern design in Europa. Tussen 1925 en 1926 werd het gebouw gebouwd als schoolgebouw voor de ‘Bauhaus School of Art’. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het gebouw zwaar beschadigd, maar gelukkig werd deze tussen 1996 en 2006 volledig gerestaureerd. Sinds die tijd heeft Bauhaus Dessau ook een plekje veroverd op de UNESCO-Werelderfgoedlijst samen met andere bijzondere Bauhaus locaties in onder andere Bernau en Weimar.

De bijzondere Gartenträume

Eén van de meest bijzondere initiatieven in de regio Saksen-Anhalt zijn de bijzondere Gartenträume, oftewel Droomtuinen. Dit initiatief omvat veertig historische tuinen en parken verspreid door de deelstaat. Ieder seizoen zijn de droomtuinen op bijzondere manieren ingericht en tegenwoordig kun je zelfs de tuinenroute volgen waarbij je langs een aantal van de mooiste Gartenträume, zoals het Georgium in Dessau en Dessau-Wörlitzer Gartenreich reist.

Culinair genieten in Saksen-Anhalt

Naast dat je optimaal cultureel kunt genieten in Saksken-Anhalt kun je ook uitstekend eten en drinken in de regio. Dus ben je gek op lekkere wijnen, bieren of bijzondere streekproducten, dan moet je zeker onze onderstaande tips voor culinair genieten in Saksen-Anhalt lezen.

Wijn proeven in de Saale-Unstrut regio

In Saksen-Anhalt vind je Duitslands meest noordelijke commerciële wijngebied, de Saale-Unstrut regio. In het gebied worden voornamelijk witte wijnen geproduceerd die je kunt proeven en aanschaffen bij één van de vele wijngaarden in de regio.

Lokale bieren en regionale specialiteiten in Brauhaus Zum Alten Dessauer

Ben je gek op speciale bieren dan moet je zeker de lokale bieren uit Dessau proeven. Deze kun je op diverse plekken in de regio proeven, maar ik raad je aan om een bezoek te brengen aan Brauhaus Zum Alten Dessauer. Hier kun je namelijk niet alleen de lekkerste bieren proeven, maar ook genieten van regionale specialiteiten.

Deze streekproducten uit Saksen-Anhalt moet je proeven

De regio Saksen-Anhalt staat bekend om haar mix van traditionele en moderne smaken. In veel gerechten wordt gebruikt gemaakt van lokale ingrediënten en seizoensgebonden producten. Authentieke Duitse gerechten die je zeker wilt proeven in Saksen-Anhalt zijn bijvoorbeeld de stevige stoofpot Eintopf, Kümmelbrot en het gestoofde vleesgerecht Sauerbraten.

Kümmelbrot eten in Saksen-Anhalt
Bron foto: DZT/Mike Hofstetter

Extra tips voor een reis naar Saksen-Anhalt in Duitsland

Zoals gezegd ligt de regio Saksen-Anhalt in het hart van Duitsland. De regio is gemakkelijk te bereiken met je eigen vervoer, maar ook met het openbaar vervoer. Diverse steden in de regio, zoals de hoofdstad Maagdenburg, zijn uitstekend bereikbaar met de trein. Bovendien is reizen met de Deutsche Bahn een prima duurzaam alternatief voor je volgende reis naar Duitsland. De treinreis van Utrecht naar Maagdenburg duurt gemiddeld tussen de vijfenhalf en zesenhalf uur. Hier vind je meer informatie over reizen met de trein naar en door Duitsland.

Naast dat je op een duurzame manier naar en door de regio Saksen-Anhalt kunt reizen, zijn er in de regio ook voldoende mogelijkheden voor unieke, duurzame accommodaties. Zo kun je jouw reis exact zo plannen als dat jij voor ogen hebt. Hier vind je meer informatie over duurzaam overnachten in Duitsland.

Hotspots in Saksen-Anhalt op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je de locaties van alle plekken en bezienswaardigheden die in dit artikel worden genoemd terug.

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Duits Verkeersbureau.