Ria Formosa Algarve Portugal

Ontdek de bloedmooie natuur van Ria Formosa in de Portugese Algarve

Geüpdatet op

De regio de Algarve in het zuiden van Portugal staat vooral bekend om haar ruige kustlijn met hoge kliffen, grotten en pittoreske baaitjes. In het oosten van de regio – tussen Tavira en Faro – ligt één van de mooiste plekken van Portugal dat nét even anders is. Parque Naturel de Ria Formosa is een beschermd natuurreservaat dat bestaat uit een labyrint van kanalen, eilanden en lagunes. Vier jij binnenkort vakantie in de Algarve dan mag een bezoek aan het bloedmooie Ria Formosa zeker niet ontbreken. In dit artikel vertellen we je alles over één van Portugal’s zeven natuurwonderen.

Over Parque Naturel de Ria Formosa

Parque Naturel de Ria Formosa heeft een totale lengte van zestig kilometer langs de kust van de Algarve in Portugal. Sinds 1987 is het complete gebied een beschermd natuurgebied. En hoewel je in het natuurgebied verschillende stranden vindt, is dit niet de voornaamste reden voor een bezoek aan Ria Formosa. Voor de mooiste stranden van de Algarve kun je namelijk beter verder naar het westen reizen, naar plekken zoals de Seven Hanging Valleys. Nee, naar Ria Formosa moet je vooral reizen om te genieten van de unieke natuur. Natuur die wel eens – en niet voor niets – wordt vergeleken met het Nederlandse Waddengebied.

Ria Formosa is een bijzondere lagune die ligt tussen het vaste land van de Algarve en de kustlijn. Het is de plek in de regio waar je de mooiste natuur kunt, wildlife en zoutmeren kunt bewonderen. De enorme diversiteit aan flora en fauna in Ria Formosa is de reden voor de grote populariteit. Je kunt hier namelijk vrij gemakkelijk bijzondere vogelsoorten, zoals flamingo’s spotten, maar ook diverse soorten doflijnen leven in het gebied. In totaal leven er maar liefst 1500 verschillende diersoorten in Ria Formosa.

Ria Formosa Algarve Portugal
Ria Formosa
Flamingo's Algarve

De mooiste wandelroutes in Ria Formosa

Het natuurgebied Ria Formosa is een enorm gebied dat onmogelijk in zijn geheel te ontdekken is. Gelukkig zijn er in het gebied diverse wandelroutes uitgestippeld. Op deze manier kun je op een toffe manier een deel van het unieke gebied verkennen. Voor iedere wandeling raad ik je aan om goede, stevige wandelschoenen aan te trekken. Hieronder vind je informatie over de meest populaire wandelroutes in Ria Formosa.

Geen fan van wandelen, maar ga je liever fietsen door Ria Formosa? Ga dan mee met een begeleide fietstour waarbij je ook nog eens alles leert over het natuurgebied. Een drie uur durende fietstour boek je val vanaf €50 per persoon. Bekijk hier de mogelijkheden.

Fietsen in Ria Formosa

Wandelen vanaf het bezoekerscentrum

Eén van de meest logische startpunten van een wandeling is het bezoekerscentrum Quinta do Marim (klik hier voor de locatie) dat net buiten het sfeervolle stadje Olhão (ook een aanrader!) ligt. Vanaf het bezoekerscentrum is een wandelroute met een totale lengte van drie kilometer uitgestippeld die je dwars door de prachtige natuur met haar zoutpannen en pijnbomenbos leidt. Hier lees je onze tips voor een bezoek aan Olhão.

Ludo Trail

Eén van de populairste wandelroutes in Ria Formosa is de Ludo Trail die start en eindigt vlakbij het vliegveld van Faro. Je kunt je auto hier gemakkelijk parkeren op het grote parkeerterrein waar veel campers geparkeerd staan (hier) en vanaf hier beginnen aan je wandeling (aan de overkant van de weg). De gehele wandelroute staat goed aangegeven en heeft een gemakkelijke moeilijkheidsgraad. Vanwege hoe het wandelpad is aangelegd lijkt het zelfs geschikt te zijn voor kinderwagens en rolstoelen.

In totaal heeft de Ludo Trail in Ria Formosa een totale lengte van zeven kilometer. Het grootste gedeelte van de wandeling loopt in een rondje. Wil je liever wat langer wandelen dan kun je de hieronder genoemde wandelroute São Lourenço er achteraan plakken. Zelf kozen wij ervoor om de Ludo Trail te wandelen en al snel werden we getrakteerd op prachtige plaatjes én een aantal bloedmooie flamingo’s die het toch wel helemaal compleet maakten.

Ludo Trail
Flamingo's in Ria Formosa
Ludo Trail
Ludo Trail

São Lourenço Trail

Een andere wandeling in het gebied dat je goed kunt combineren met de Ludo Trail is de São Lourenço Trail. Deze wandelroute heeft een totale lengte van 6,3 kilometer en leidt je voor een groot gedeelte langs een golfresort. Qua flora en fauna kun je hier ongeveer hetzelfde verwachten als tijdens het wandelen van de Ludo Trail.

Overige wandelroutes in Ria Formosa

Het gehele gebied beslaat een oppervlakte van ruim 20.000 hectare en dat betekent dat bovenstaande wandelroutes uiteraard niet de enige opties zijn. Het gebied is zo groot, dat er honderden – zo niet meer – wandelroutes uitgestippeld zijn. Zo loopt er bijvoorbeeld ook een fijn wandelpad langs de kust van Tavira en kun je verschillende eilanden bezoeken.

LEES OOK: Algarve roadtrip, de ultieme reisroute voor een rondreis door de Algarve in Portugal.

De eilanden van Ria Formosa

Ria Formosa bestaat zoals eerder gezegd niet alleen over lagunes, bossen en zoutmeren, maar er zijn ook een aantal eilanden te vinden in het gebied. Hierdoor wordt nogmaals duidelijk dus waarom het gebied regelmatig wordt vergeleken met het Nederlandse Waddengebied. De eilanden van Ria Formosa, Ilha de Tavira, Barreta (Ilha Deserta), Ilha de Culatra, Ilha de Armona en Ilha de Cabanas beschikken allemaal over strandstranden die relatief weinig bezocht worden. Helaas hadden wij niet genoeg tijd, maar het schijnt geweldig te zijn om te gaan eilandhoppen in Ria Formosa. Vanaf verschillende plekken in het gebied – zoals in Olhão of Tavira – worden diverse tours aangeboden. Variërend van een complete dag op het water of een paar uur. Hier kun je online tours boeken. Natuurlijk is het ook mogelijk om het gebied en de eilanden op eigen initiatief te ontdekken door bijvoorbeeld een kajak te huren.

Eiladen Algarve

De zoutpannen in Ria Formosa

Het natuurgebied Ria Formosa is niet alleen belangrijk voor de flora en fauna, maar het gebied is ook een belangrijke inkomstenbron voor de lokale bevolking. In deze regio wordt namelijk de helft van het zeezout van Portugal geproduceerd. In het gebied vind je verschillende zoutpannen waarvan een aantal te bezoeken zijn als toerist. Helaas hebben de zoutmeren ruimte ingepikt van andere natuur in het gebied, maar de zoutmeren hebben ook geleid tot de vele flamingo’s de er tegenwoordig leven.

Zoutmeren Algarve

Dolfijnen spotten in de Algarve in Ria Formosa

De kans op het spotten van flamingo’s in het gebied is mega groot, maar wist je dat de kans op dolfijnen spotten in Ria Formosa ook behoorlijk aanwezig is? Iets verder van de kust af leven verschillende soorten dolfijnen die je door middel van een tour kunt spotten. De beste maanden voor dolfijnen spotten in de Algarve zijn de maanden april tot en met november. Hier kun je bijvoorbeeld een tour boeken vanuit Lagos of hier vanuit Albufeira.

Hoe kom je er?

Het natuurgebied beslaat zoals eerder gezegd een enorm gebied in het oosten van de Algarve. Er is daardoor niet per se één stad of dorp aan te raden om je vakantie in de Algarve door te brengen. De afstanden in de Algarve zijn relatief kort en goed te doen, dus ik raad je aan om losse vliegtickets naar de Algarve te boeken en daarna zelf een auto te huren. Voor een auto huren in Portugal raden wij Sunny Cars of EasyTerra aan.

Een aantal fijne dorpen en steden in Ria Formosa zijn onder andere Faro, Olhão en Tavira. Zelf verbleven wij in alle steden om zo het gehele gebied te kunnen verkennen. Ik zou er dus voor kiezen om een accommodatie te boeken in de Algarve en vanaf hier zelf naar Ria Formosa te reizen. Overal in het gebied kun je gemakkelijk (gratis) parkeren en starten aan één van de wandelroutes.

Ria Formosa is wat ons betreft één van de mooiste bezienswaardigheden in de Algarve en dus zeker een bezoek waard!