Cabo de São Vicente Portugal

Cabo de São Vicente in Portugal: Het meest Zuidwestelijke puntje van Europa

Geüpdatet op

Er zijn maar weinig plekken in Europa die zo voelen als het einde van de wereld. De heilige kaap Cabo de São Vicente – of Kaap Sint-Vincent – wordt ook wel het einde van de wereld in Portugal genoemd. Het is het meest zuidwestelijke punt van Europa en ligt op het Iberisch schiereiland in Portugal in de regio de Algarve. Dus heb jij een vakantie in de Algarve op de planning, bezoek dan zeker dit magische plekje. In dit artikel lees je al onze tips voor een bezoek aan Cabo de São Vicente.

Bewonder de vuurtoren

De meest iconische bezienswaardigheid van Cabo de São Vicente is zonder twijfel de vuurtoren die is gebouwd op het puntje van de kaap. De vuurtoren schijnt regelmatig te bezoeken te zijn, maar helaas was deze, inclusief het plein er omheen, volledig afgesloten tijdens ons bezoek. Hopelijk heb jij meer geluk!

Geniet van de laatste hotdog voor Amerika

Zorg ervoor dat je hongerig bent tijdens je bezoek aan Cabo de São Vicente zodat je een wel heel bijzondere lekkernij kunt proeven. Op deze plek kun je namelijk genieten van de laatste hotdog voor Amerika. Oftewel, de laatste hotdog voordat je vanaf hier Amerika zult bereiken. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat de kaap het meest zuidwestelijke punt van Europa is. De hotdog die je kunt bestellen bij het kraampje ‘Letzte Bratwurst vor Amerika‘ kost vier euro en je krijgt er helemaal gratis een certificaat bij. Met dit certificaat kun je de rest van je leven aantonen dat je het meest zuidwestelijke puntje van Europa hebt bezocht.

LEES OOK: Wat te doen in de Algarve: Dit zijn de 18 mooiste plekken en bezienswaardigheden.

Letzte Bratwurst vor Amerika

Maak een prachtige wandeling over de kliffen

De voornaamste reden waarvoor je Cabo de São Vicente in Portugal moet bezoeken is vanwege de prachtige omgeving. Er zijn helaas geen gemarkeerde wandelpaden aangelegd, maar langs de kliffen kun je urenlang fantastisch wandelen en genieten van het schitterende uitzicht over de Atlantische Oceaan. En met een beetje mazzel kun je zelfs nog diverse vogel- en/of zeedieren spotten. Zoals dolfijnen en soms zelfs orka’s. Houd er wel rekening mee dat de kaap behoorlijk afgelegen ligt en dat er nergens hekken of palen staan. De wind kan haar behoorlijk hard waaien, dus betreed het gebied op eigen risico en wees voorzichtig.

Ook leuk in de Algarve: Bezoek het beschermde natuurgebied Ria Formosa met haar lagunes, eilanden, zoutmeren en flamingo’s.

Cabo de Sao Vicente Portugal
Cabo de Sao Vicente Portugal

Bezoek het Fort van Sagres

Eén van de mooiste bezienswaardigheden van de Algarve die je goed kunt bezoeken in combinatie met Cabo de São Vicente is het Fort van Sagres. Dit fort dat is gebouwd in de vijftiende eeuw ligt iets ten zuidoosten van de kaap. Wat ons betreft is het één van de mooiste plekjes in het zuiden van Portugal. Het Fort van Sagres, dat ook wel Fortaleza de Sagres wordt genoemd bestaat uit een gigantisch gebied waar je heerlijk kunt wandelen en meer kunt leren over de geschiedenis van Sagres. Net als bij Cabo de São Vicente kun je hier een prachtige wandeling – met hekken en paaltjes – maken langs en over de kliffen. Maar je kunt er ook diverse bouwwerken bewonderen, zoals de parochiekerk van Nossa Senhora da Graça en de enorme windroos.

 • De entreeprijs voor het Fort van Sagres bedraagt drie euro per persoon.
 • Je kunt buiten het Fort gratis parkeren op één van de parkeerterreinen.
 • Slapen in je camper is ten strengste verboden in het gebied.
 • Hier vind je informatie over de openingstijden.
 • De afstand van Cabo de São Vicente naar het Fort van Sagres bedraagt ongeveer zes kilometer.

LEESTIP: Met deze ultieme reisroute reis je langs de mooiste plekken & bezienswaardigheden van de Algarve.

Fortaleza de Sagres
Fort van Sagres Algarve

Bezoek de mooiste stranden rondom Cabo de São Vicente

Het gebied rondom Cabo de São Vicente staat vooral bekend om haar ruige kustlijn met imposante kliffen. Maar je vindt in het gebied ook een aantal van de mooiste stranden van de Algarve. Zo raad ik je bijvoorbeeld zeker aan om een bezoek te brengen aan het bloedmooie strand Praia do Beliche. Dit strand is niet alleen perfect om uit te waaien, maar staat ook bekend als het ultieme surfstrand in de Algarve.

Praia do Beliche Algarve Portugal

Bewonder de bloedmooie zonsondergang

Cabo de São Vicente wordt niet alleen vanwege de martelaarslegenda het einde van de wereld genoemd. Een andere reden is het feit dat je hier kunt genieten van de mooiste zonsondergangen. En tijdens deze zonsondergangen voelt het hier letterlijk alsof er niets anders achter de horizon te zien is. Heb jij dus voldoend tijd, bezoek de kaap dan zeker tijdens de zonsondergang.

Reis door naar één van de mooiste stranden van de Algarve: Bordeira’s beach

In principe kun je Cabo de São Vicente en de omliggende bezienswaardigheden, zoals de stranden en het Fort van Sagres gemakkelijk in een halve dag bewonderen. Genoeg tijd dus om door te rijden naar één van de mooiste stranden van de Algarve. Bordeira’s Beach, oftewel Praia da Bordeira of Praia da Carrapateira, is een strand met een totale lengte van drie kilometer. Het strand wordt omgeven door ruige kliffen en enorme duinen. En met laag water wordt het strand zo breed dat het zelfs één van de breedste stranden van de Algarve is. De afstand naar Bordeira’s Beach bedraagt ongeveer dertig kilometer.

Bordeira's beach Algarve Portugal
Bordeira's beach Algarve Portugal

De historie van Cabo de São Vicente

Al sinds de Middeleeuwen wordt Cabo de São Vicente vanwege haar unieke uitzicht over de Atlantische Oceaan ‘het einde van de wereld’ genoemd. De kaap dankt haar naam aan de legende over het lichaam van de martelaar St. Vincent. Volgens de legende is deze martelaar op dit exacte plekje aan wal gekomen in de vierde eeuw.

Tips voor je bezoek aan Cabo de São Vicente

 • Een bezoek aan de kaap is helemaal gratis.
 • Ook je auto kun je gratis parkeren aan de kant van de weg.
 • Cabo de São Vicente ligt in het uiterste zuidwestelijke puntje van Portugal, in de regio de Algarve. De kaap is vooral goed te bereiken vanaf het plaatsje Sagres waar je diverse fijne accommodaties vindt. Het dorp Lagos ligt op ongeveer veertig minuten rijden van de kaap. Ook dit is een perfecte uitvalsbasis voor je vakantie in de Algarve. Hier kun je alle accommodaties vergelijken.
 • Het openbaar vervoer in deze regio van de Algarve is helaas behoorlijk slecht geregeld. Bussen van en naar Cabo de São Vicente (lijn 47) rijden niet regelmatig. Het is daarom handiger om een auto te huren in de Algarve om daarmee de prachtige regio te ontdekken.
 • Wil je geen auto huren? Boek dan een tour naar Cabo de São Vicente óf reis met de bus heen en lift terug. Zelf hebben wij ook lifters meegenomen naar Sagres, dus dit gebeurt regelmatig.
 • Cabo de São Vicente is een hoge klif waar de wind behoorlijk tekeer kan gaan. Het is hier over het algemeen een stukje frisser dan op andere plekken in de Algarve. Bereid je hier dus op voor en neem een jas of vest mee.
 • Er zijn geen wandelroutes aangelegd bij de kaap, dus je kunt zelf kiezen hoe lang je wilt wandelen. Het is wel belangrijk en verstandig om goede wandelschoenen te dragen.
Cabo de São Vicente Portugal