Praktische tips verre reis

Praktische tip voor je volgende verre reis

Geüpdatet op

Er moet vaak een hoop gebeuren voordat je op reis gaat. Zeker als je met het vliegtuig reist en als je voor langere tijd weg blijft, zijn er voorbereidingen die onmisbaar zijn. Heb jij vaak last van stress voordat je in het vliegtuig stapt? Wij delen handige, praktische tips voor je volgende vliegreis, zodat je relaxed kunt vertrekken.

Lees je in over regels en vaccinaties

Met het voorbereiden van je eerste verre reis kun je het beste een aantal maanden van te voren starten. Soms kom je er namelijk achter dat je vaccinaties of een visum nodig hebt om het land in te komen. Voor reizen naar landen als Australië en India heb je bijvoorbeeld altijd een visum nodig. Visumregels verschillen per land en daarom is het verstandig om hier goed naar te informeren. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met je gezondheid en onderzoek te doen naar aanbevolen en eventueel verplichte vaccinaties voor je reisbestemming. Ook vaccinaties moeten soms een ruime tijd van te voren worden ingepland. Wacht dus niet te lang met het regelen hiervan, anders kan het dat je reis zomaar in het water valt.

Visuminformatie Zuidoost-Azië: Hier vind je informatie over het aanvragen en/of verkrijgen van een visum voor landen in Zuidoost-Azië.

Verre reis informatie

Regel je reisverzekering

Nog zo’n taak die je het liefst niet tot de laatste minuut bewaart: een reisverzekering afsluiten. Reis je regelmatig? Kies dan voor een doorlopende reisverzekering, zodat je dit niet telkens opnieuw hoeft te regelen. Je bent dan verzekerd voor elke trip, ook een weekendje weg of een meerdaags festival. Ook kan je zelf je reisverzekering samenstellen en uitbreiden, bijvoorbeeld door een aanvullend pakket voor winter- en onderwatersport op vakantie en een annuleringsverzekering.

Medicijnen meenemen

Neem je medicijnen mee uit Nederland? Sommige medicijnen die je van je huisarts voorgeschreven krijgt, kunnen er bij de douane uitgepikt worden. Zorg dus van tevoren dat je een doktersverklaring bij je hebt, zodat je die kan laten zien als hierom gevraagd wordt.

Extra tip: Het is handig is om de verklaring ook in de taal van het land van bestemming bij je te hebben, zodat er geen verwarring is over wat je precies meeneemt en waarom je dit nodig hebt.

Check je bankpas

In sommige landen kan je niet zomaar met elke bankpas terecht. Een creditcard is dus altijd handig om mee te nemen, aangezien deze over het algemeen wereldwijd geaccepteerd worden. Ook zijn er bankpassen waarmee je buiten Europa alleen kan pinnen als deze op ‘Wereld’ staat. Dit kan je instellen via de app of door de bank te bellen. Het kost meestal een aantal dagen voordat het geactiveerd is, dus wacht hier niet te lang mee!

Let op: vaak moet je een vast bedrag betalen als je geld opneemt bij een pinautomaat in het buitenland. Vaak is het daarom voordeliger om een groter bedrag in één keer te pinnen dan om iedere dag opnieuw naar de pinautomaat te gaan.

Praktische tips voor je verre reis

Maak kopietjes van belangrijke documenten

Een visum, doktersverklaring, paspoort en zelfs bankpasjes: als je deze kwijt bent tijdens je reis kan dit een hoop problemen opleveren. Zorg dus dat je van alle belangrijke items een kopie maakt en deze goed en netjes bewaard. Mochten ze kwijt raken, dan kan je makkelijker aantonen dat dit jouw documenten zijn, en is het makkelijker om uiteindelijk een nieuw paspoort of een nieuwe bankpas aan te vragen. Mail de kopieën naar jezelf, zodat je ze ook bij de hand hebt als er iets met je bagage gebeurt.

Staat er binnenkort een mooie reis op de planning? Met deze handige voorbereidingstips en een goede inpaklijst ben jij er zometeen klaar voor. Geen stress over documenten, medicijnen en onverhoopte duane-stops: jij hebt het allemaal onder controle!