Lubeck

German.Local.Culture: Tips voor een stedentrip Lübeck 

Geüpdatet op

Lübeck is een prachtige, Duitse Hanzestad gelegen aan de Oostzee met een rijke, unieke geschiedenis die terug gaat naar de middeleeuwen. Sinds 1987 staat de volledig door water omringde middeleeuwse binnenstad zelfs op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Nieuwsgierig geworden? In dit artikel delen we de leukste tips voor een stedentrip Lübeck.

Waar ligt Lübeck en hoe kom je er?

Met de campagne German.Local.Culture brengt buurland Duitsland bekende en minder bekende Duitse steden en regio’s onder de aandacht. Eén van deze bijzondere Duitse steden is de stad Lübeck, gelegen in het noorden van het land, aan de Oostzee. De stad is gelegen in de deelstaat Sleeswijk-Holstein, aan de monding van de rivier de Trave. De stad werd gesticht in 1143 en wordt weleens de koningin van de Hanze genoemd. Vanaf Utrecht reis je in ongeveer vijf uur met je eigen auto naar de stad, wat Lübeck een uitstekende bestemming maakt voor een korte stedentrip of vakantie. Reis je liever met het openbaar vervoer? Helaas is er geen direct treinverbinding vanuit Nederland, maar in zo’n vijfenhalf uur reis je vanuit Utrecht Centraal naar Lübeck met een overstap in Duisburg en Hamburg.

#1 De imposante stadspoort de Holstentor

Het stadsbeeld van Lübeck wordt nog steeds gedomineerd door door cultuurhistorische bezienswaardigheden, waarvan de stadspoort de Holstentor de populairste en belangrijkste is. Niet voor niets wordt deze imposante poort dan ook vaak gezien als het symbool van de stad. De Holstentor is één van de twee overgebleven stadspoorten die de stad nog heeft wat de Holstentor een belangrijke cultuurhistorische monument maakt. De stadspoort is niet alleen bijzondere fotogeniek, tegenwoordig is er ook het Stadtgeschichtliches Museum in gevestigd.

Holstentor Lübeck
Foto credits: CityZapper

#2 Ontdek het middeleeuwse centrum van Lübeck

Het middeleeuwse centrum van Lübeck staat in haar geheel op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en is daardoor één van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad. In het historische centrum vind je maar liefst vijftig hofjes (Gänge) die openbaar zijn en die je dus als toerist zijnde kunt bewonderen.

Hofjes in Lübeck
Foto credits: LTM

#3 Beklim de St. Petri voor een fantastisch uitzicht over de stad

De oude St. Petri (Sint Petruskerk) werd in 1170 al voor het eerst genoemd en is in de loop der eeuwen verbouwd en uitgebreid. Wil je Lübeck graag vanuit de hoogte bewonderen? Beklim dan de toren van de St. Petri voor een prachtig uitzicht over de stad. Het observatieplatform bevindt zich op een hoogte van vijftig meter en is bereikbaar met een lift.

Uitzicht over Lübeck
Foto credits: DZT

#4 Bezoek het Europäisches Hansemuseum

Lübeck wordt niet voor niets de koningin van de Hanze genoemd en daarom mag een bezoek aan het Hansemuseum natuurlijk niet ontbreken tijdens je stedentrip. Het Europäisches Hansemuseum opende haar deuren in 2015 en laat je op een interactieve manier kennismaken met de stad. Op dit moment is het het grootste museum ter wereld dat gewijd is aan de geschiedenis van de Hanze. Een gedeelte van het museum is gevestigd in oude Lübecker Burgkloster wat de locatie extra bijzonder maakt.

Hanzemuseum Lubeck
Foto credits: © LTM

#5 Waai uit op het strand vlakbij Lübeck

Lübeck is gelegen aan de Oostzee en dat betekent dat het strand nooit ver weg is. Heb je tijd over en heb je de mooiste bezienswaardigheden in de stad bezocht dan is het zeker een aanrader om het strand van Travemünde te bezoeken. Dit uitgestrekte zandstrand is de plek om te ontspannen tijdens een fijne, zomerse dag en staat vooral bekend om de typisch Duitse strandkorven die je kunt huren.

Travemünde strand
Foto credits: © LTM

#6 Taste: Proef de lokale keuken van Lübeck

De stad Lübeck barst niet alleen van de historie, maar is ook de plek om talloze bars en restaurants te bezoeken. Eén van de lokale lekkernijen die je zeker moet proeven is marsepein. Marsepein is namelijk uitgevonden door Lübeckers. Een klein museum over marsepein is gevestigd in Café Niederegger en natuurlijk is dit ook één van de beste plekken om een stukje marsepein te proeven. Het drankje van Lübeck dat je zeker moet bestellen is de Lübecker Rotspon, een rode wijn uit Bordeaux die in vaten naar Noord-Duitsland werden vervoerd ten tijde van de Hanze. Tot op de dag van vandaag wordt deze bijzondere wijn in Lübeck geproduceerd en gebotteld.

Marsepein
Foto credits: © LTM

Dineren in restaurant Fangfrisch

Wil je bijzonder uit eten tijdens je stedentrip Lübeck dan raad ik je een bezoek aan restaurant Fangfrisch aan. Dit restaurant is opgericht door local Tristan Wilcken en een vriend van hem. Ze studeerden samen economie en brachten tijdens hun studie een bezoek aan Istanbul. Tijdens deze stedentrip aten zij een broodje vis dat werd verkocht vanaf een vissersboot en het idee voor een eigen visrestaurant in Lübeck was geboren. Fangfrisch is niet zomaar een typisch visrestaurant, maar bestaat uit een restaurant, kiosk en food truck. Daarnaast wordt er eigen bier gebrouwen dat in een aantal gerechten terugkomt. De menukaart staat vol met eerlijke, hoogwaardige en verse regionale producten zoals verse vis. Dus ben je gek op vis, dan is een etentje bij restaurant Fangfrisch zeker een aanrader.

restaurant Fangfrisch Lübeck
Foto credits: Bianca van der Ham

Ook op reis naar Lübeck? Meer informatie over de stad en omgeving vind je via de websites van Hansestadt Lübeck en Cityzapper.

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Zapper PR en het Duits Verkeersbureau.