Braunschweig Duitsland

German.Local.Culture: Ontdek de Duitse stad Braunschweig (Brunswijk)

Geüpdatet op

Ben je op zoek naar een originele stedentrip bestemming in Duitsland? Duitsland bestaat uit tal van bijzondere dorpen en steden waarvan de één populairder is dan de ander. Zo is de kans bijvoorbeeld groot dat je nog niet vaak van de Hanzestad Braunschweig (Brunswijk) hebt gehoord. En juist dat maakt de stad zo leuk om te eens te bezoeken. In dit artikel delen we de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Braunschweig en praktische informatie over de stad. Zodat jij jouw volgende Duitse stedentrip kunt gaan plannen.

Inhoudsopgave:German.Local.Culture: Ontdek de Duitse stad Braunschweig (Brunswijk)
  1. Waar ligt Braunschweig en hoe kom je er?
  2. Tips voor de de leukste dingen om te doen in Braunschweig
  3. De groene kant van Braunschweig

Waar ligt Braunschweig en hoe kom je er?

Met de campagne German.Local.Culture brengt Duitsland bekende en minder bekende, maar prachtige bestemmingen onder de aandacht waarvan Braunschweig er één is. Braunschweig is een Hanzestad ten noorden van het Harz gebergte in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De stad is de grootste Duitse stad gelegen tussen Hannover en Berlijn. In de middeleeuwen was Braunschweig één van de belangrijkste Duitse handelscentra in Midden-Europa en één van de oprichters van het Hanzeverbond. Braunschweig is vanwege haar ligging een geweldige stedentrip bestemming voor Nederlanders. Vanaf Utrecht rij je hier met je eigen auto namelijk in zo’n vierenhalf uur naartoe. Reis je liever met het openbaar vervoer? Stap dan in de IC naar Berlijn en stap over in Hannover. De snelste verbinding doet er iets langer dan vijf uur over.

Tips voor de de leukste dingen om te doen in Braunschweig

Braunschweig is een compacte stad en is met een oppervlakte van 192,13 km² de op één na grootste stad in de deelstaat. In de stad wonen zo’n 250.000 inwoners. Vanwege de compactheid van de stad is de stad uitstekend te bezoeken tijdens een weekendje weg. Hieronder delen we een aantal van de leukste dingen om te doen in Braunschweig met je.

Bewonder de mooiste bezienswaardigheden rondom de Burgplatz

De Burgplatz is het belangrijkste plein in de stad. Niet zo gek dus dat je hier een aantal van de mooiste bezienswaardigheden van Braunschweig kunt bewonderen. Eén van de mooiste en meest indrukwekkende bouwwerken rondom het plein is de Braunschweig Dom St. Blasii. De toren van deze imposante dom steekt hoog boven de Burgplatz uit. De kerk werd in 1173 gesticht door Hendrik de Leeuw, hertog van Saksen en Beieren. De bouwstijl van de dom is de Romaanse architectuur en dat maakt de Dom St. Blasii één van de plekken in de stad om te bekijken. in Andere bijzondere bezienswaardigheden rondom het plein zijn onder andere het stadsmuseum en Burg Dankwarderode.

Braunschweig

Burg Dankwarderode

De stad Braunschweig is een residentiestad van de hertog Hendrik de Leeuw en diverse pleinen en gebouwen in de stad geven de rijke geschiedenis weer. Het onderkomen van hertog Hendrik de Leeuw was Burg Dankwarderode dat is gelegen middenin het centrum van de stad. Naast dat je tegenwoordig in de Burg relikwieën uit de tijd van Hendrik kunt bewonderen is er ook een tentoonstelling met diverse schatten. De entreeprijs voor Burg Dankwarderode bedraagt €5 per persoon.

Adres: Burgpl. 4, 38100 Braunschweig.

Ontdek de stad tijdens een tour met local Andreas Schwarz

Er is weinig leuker dan een nieuwe stad ontdekken met een local die je alles over de mooiste plekken en bezienswaardigheden kan vertellen. Andreas Schwarz is een troste inwoner van Braunschweig en is werkzaam bij de lokale VVV. Tijdens je stedentrip Braunschweig is het mogelijk om de stad samen met Andreas lopend of op de fiets te ontdekken. Dankzij Andreas zijn jarenlange ervaring met het geven van tours is dit dé manier om Braunschweig te zien door de ogen van een locals. Tijdens deze tour laat hij je de leukste winkels zien, laat je het lekkerste eten proeven, geeft de beste tips om de lokale flair te beleven en hij weet de mooiste, groene plekken in de stad te vinden.

Bijzondere vakwerkhuizen in de wijk Magnieviertal

Eén van de meest bijzondere wijken in Braunschweig is de wijk Magnieviertal. Deze wijk is vooral populair vanwege de prachtige vakwerkhuizen, maar er staat nóg een bijzonder bouwwerk, namelijk het Het Happy Rizzi House. Dit monument dat is ontworpen door kunstenaar James Rizzi is gebouwd in popart-stijl en valt zeker bij kinderen in de smaak. Het opvallende, kleurrijke gebouw valt meteen op tussen de andere, historische bouwwerken in de wijk.

Happy Rizzi House

Bezoek één van de buursteden in Nedersaksen, zoals Hildesheim

Een stedentrip Braunschweig is natuurlijk ook uitstekend te combineren met een aantal andere steden in de regio. Je kunt kiezen voor Berlijn of Hannover, maar het is ook leuk om nog een aantal minder bekende steden te bezoeken. Een aanrader is bijvoorbeeld de stad Hildesheim. Deze stad ligt dertig kilometer ten zuidoosten van Hannover en is perfect te ontdekken in een dag. Hildesheim ligt aan het riviertje de Innerste en kent een lange historie. In 1815 werd de stad namelijk al gesticht als bisdom. Een aantal geweldige bezienswaardigheden in Hildesheim zijn onder andere de St. Michaels kerk, de vakwerkhuizen rondom de Marktplatz en de Dom van Hildesheim.

De groene kant van Braunschweig

Hoewel de stad rijk is aan historie en bloedmooie bouwwerken, is Braunschweig ook een heerlijke stad voor iedereen die houdt van groen en natuur. De stad is gelegen aan de rivier de Oker wat zorgt voor prachtige plaatjes. Daarnaast kun je heerlijk genieten in de mooiste stadparken. Een geweldige manier om de stad vanaf het water te bewonderen is door een kajak (of waterfiets) te huren. In zo’n twee uur kun je een rondje maken over de rivier de Oker langs de stad. Maar kajakken is niet de enige manier om te genieten van de rivier die langs de stad loopt. De stad beschikt namelijk ook over een heus stadstrand aan de rivier, de Okercabana. Hoewel je helaas niet mag zwemmen in de rivier, is het hier heerlijk vertoeven tijdens de warmere zomermaanden.

In het oosten van de stad kun je na een wandel-of fietstour heerlijk bijkomen in het Museumpark. Dit park is de mooiste van de stad en is gebouwd rondom het Herzog Anton Ulrich-Museum en het Stadstheater. Het Museumpark is gelegen aan de rivier de Okor en is een heerlijke plek om te wandelen, picknicken of genieten van de rust.

Rivier de Oker
Bron foto: Braunschweig Stadtmarketing GmbH / Johannes Berger
River de Oker Braunschweig
Bron foto: Braunschweig Stadtmarketing GmbH / Moritz Küstner

Meer informatie over de stad en de omgeving vind je via de website van de stad en op Cityzapper.

*Bron uitgelichte afbeelding: Daniel Möller.

Heb jij de Duitse stad Braunschweig al eens bezocht?

*Disclaimer: Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met CityZapper en het Duits Verkeersbureau.