Flores zonsondergang

Flores, een prachtig stukje Indonesië

Geüpdatet op

Bali is leuk. Bali is geweldig. De tropische warmte, de zoete geur van wierook en offertjes, de vele tempels en de klotsende zee. Wanneer ik naar Bali ga, voelt dat als thuis komen. Het maakt niet uit dat het alweer een tijdje geleden is, dat ik op Bali woonde. Ik voel me nog altijd sterk verbonden met mijn familie daar. We hebben geen bloedband, maar dat hoeft niet. Zelfs de kindjes van mijn ‘Balinese broertje’ noemen me ‘tante’. En hoewel Bali geweldig is, zijn er meer eilanden in Indonesië die een bezoek waard zijn, het eiland Flores bijvoorbeeld.

Reizen door Indonesië

Hoewel ik Bali geweldig vind, kan ik het niet laten om ook andere delen van Indonesië te ontdekken. Ik snap niet dat mensen vinden dat Indonesische toeristisch is. Of die denken dat ze na twee weken alles gezien hebben. Je kunt veel leuke routes in Indonesië bedenken en elke keer wat nieuws ontdekken!

Flores locals

Het ongerepte Flores

Flores is een ideaal eiland voor de avontuurlijke reiziger die wil ontsnappen aan de drukte op Java en Bali. Hoewel het toerisme op Flores de laatste jaren langzaam op gang begint te komen, is een bezoek aan Flores nog altijd een reis terug in de tijd. De accommodatie is net een tikje slechter, het eten is minder gevarieerd, de wegen zijn slecht en de reistijden zijn lang. Klinkt dit ontmoedigend? Hopelijk niet, want je krijgt er zo veel voor terug!

Lees hier over de boottocht van Lombok naar Flores. 

Sweetlips vis

De hoogtepunten van Flores

Flores is een eiland met bijzondere vulkanen, verlaten stranden en traditionele dorpen. De meeste mensen bezoeken Flores echter voor de Komodo Varaan! Deze draken leven op de eilanden Komodo en Rinca. Je kunt ze bezoeken als dagtocht vanuit Labuan Bajo op het westelijke puntje van Flores.

Een bezoek aan de varanen is best spannend. Een enkele beet kan dodelijk zijn: in hun speeksel zitten gemene bacteriën. De draken lijken log en sloom, maar stiekem kunnen deze monsters een snelheid halen van meer dan 50 kilometer per uur! De kans dat je de varanen ziet rennen is echter klein. Meestal liggen ze te zonnebaden, ze trekken zich weinig aan van de mensen om hen heen. Een park ranger houdt ze goed in de gaten.

Duikers kunnen een bezoek aan de Komodo varanen trouwens combineren met de betoverende onderwaterwereld van Komodo National Park. De kant op haaien en manta’s is best groot. Houd je meer van kleiner grut? Dan kun je genieten van tientallen nudibranches en kleurrijke frog fish.

Komodo draak

Flores voor actieve reizigers

Wil je nóg verder van de gebaande paden? Laat dan Komodo National Park en trek vanuit Labuan Bajo naar het oosten.

Wanneer je mooie trekkings houdt, moet je zeker het traditionele dorp Wae Rebo bezoeken. Je kan hier niet met een auto komen, maar in een uurtje op drie bedwing je de berg waar het dorp ligt. Heb je geen zin om de zelfde dag terug te lopen? Overnacht dan in een traditioneel rond house en wordt ’s ochtends wakker van de kakelende kipjes.

Nog verder naar het oosten vind je de Kelimutu Vulkaan. Deze vulkaan heeft meren in drie kleuren. Hoewel het mogelijk is om je naar boven te laten rijden, is de wandeling naar de top prachtig! En rondom de vulkaan liggen leuke dorpjes en warm waterbronnen waar je meer dan welkom ben.

Indonesië, Flores, Kelimutu

Wil je meer weten over deze bijzondere bestemming? Lees op IkReis alles over routes en hoogtepunten van Flores.

4 berichten over “Flores, een prachtig stukje Indonesië”

 1. Avatar van Yvonne
  Yvonne
  26 juni 2017

  Heel grappig, toen ik de intro las dacht ik: dit kon Jenny geschreven hebben. :) Bleek 't door Jenny geschreven te zijn. Ik snap ook nooit dat mensen zo kunnen klagen dat bepaalde landen (of eilanden) zo toeristisch zijn, want ook daar zijn altijd nog genoeg onontdekte plekjes te vinden. Flores lijkt me heel bijzonder! Daar zou ik zelf echt graag een keer willen rond kijken.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   27 juni 2017

   Wat grappig dat je dat meteen dacht! :) Eens, ik wil ook graag eens naar Flores!

 2. Avatar van Jenny
  Jenny
  1 juli 2017

  Ik moet heel erg lachen om de reactie van Yvonne hierboven. Het is een leuk interview geworden.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   5 juli 2017

   :) Heel erg bedankt voor je bijdrage!