Eiland op de Malediven

Backpacken op de Malediven: Tips & tricks

Geüpdatet op

Als je aan de Malediven denkt komt meestal niet als eerste het woord backpacken in je op. De meesten associëren de Malediven vaak met onbetaalbare resorts en huwelijksreizen. Maar is het ook mogelijk om als backpacker naar de Malediven te gaan? En wat kan je als backpacker van deze paradijselijke eilanden verwachten?

De Malediven is een eilandengroep middenin de Indische oceaan welke bestaat uit 1190 eilanden. Slechts 250 van deze eilanden zijn bewoond en 185 van deze eilanden zijn resorts, zo geheten toeristeneilanden. Het hoogseizoen loopt van december t/m april en de prijzen kunnen in deze periode dan ook aardig oplopen. In de overige maanden heb je meer kans op regen maar de temperatuur is het gehele jaar zo rond de 30 graden. De Malediven zijn streng islamitisch, hierdoor zijn er strenge kledingvoorschriften en is alcohol verboden. Dit geldt echter niet voor de resort-eilanden en op het eiland Maafushi is een deel van het strand alleen voor toeristen. Het zogenaamde ‘bikini beach’ waar je gewoon in je bikini en zwembroek kunt rondlopen.

backpacken op de malediven

Vliegen naar de Malediven

Om vanuit Nederland naar de Malediven te vliegen ben je toch al snel meer dan € 650,- kwijt voor een retourtje. Deze vluchten gaan allemaal naar Malé op het hoofdeiland. Dit is een behoorlijk bedrag en het kan natuurlijk veel goedkoper door de Malediven te combineren met je toch al geboekte backpack trip. Zo kun je vanuit Colombo (Sri Lanka) en Kuala Lumpur (Maleisië) retourtickets vinden van rond de € 150,- p.p. Ook vanuit Bangkok (Thailand) is het mogelijk om voor minder dan € 200,- p.p. naar Malé te vliegen. Kan het nog goedkoper? Ja, dat kan zeker! Je kunt er voor kiezen om de Malediven in te plannen aan het begin of eind van je backpacktrip wat er voor zorgt dat je slechts één retourtje en één enkeltje nodig hebt in plaats van twee retourtjes. Een veel voorkomende route is bijvoorbeeld: Nederland-Colombo-Malé-Nederland.

backpacken op de malediven
Maafushi strand

Overnachten op de Malediven

Globaal gezien zijn er 2 mogelijkheden om te overnachten op de Malediven.

Optie 1: je kiest voor één van de resort-eilanden (qua budget niet heel erg backpack-proof) je moet hierbij toch al gauw denken aan zo’n € 200,- per nacht voor een tweepersoonskamer. Mocht je toch als backpacker denken ik laat me een keer helemaal gaan en boek een resort-eiland. Let dan goed op de kleine lettertjes bij het boeken van je resort. Hierin staan meestal de kosten van de transfer van het eiland Malé naar het resort-eiland vermeld en kunnen soms schrikbarend hoog zijn.

Klik hier voor hotels in de Malediven.

Optie 2: je kiest voor een bewoond eiland waarvan Maafushi de bekendste en de meest praktische is. Doordat Maafushi de laatste jaren steeds toeristische is geworden zijn er op het eiland diverse hotels en guesthouses te vinden. Reken voor een nacht in een standaard guesthouse zo rond de € 45,- voor een tweepersoonskamer inclusief ontbijt. Een ander steeds populairder wordend eiland is Thulusdoo.

Klik hier voor accommodaties op het eiland Maafushi.

Maafushi strand
backpacken op de malediven

Vervoer

Alle internationale vluchten van de Malediven landen op het hoofdeiland Malé.  Als je voor een resort hebt gekozen zal je door je resort worden opgewacht op het vliegveld en naar je eiland worden gebracht. Als je voor een bewoond eiland hebt gekozen is het mogelijk om vanaf Malé voor ongeveer €  3,- per lokale veerboot verder te reizen. Vanaf Malé vaar je in ongeveer 2  uur naar het eiland Maafushi wat hierdoor goed bereikbaar is. Let op: op vrijdag varen er geen veerboten!

Eten en drinken

Meestal zit het ontbijt bij je verblijf inbegrepen waardoor je deze kosten al kunt besparen. Op de resort-eilanden wordt lunch en diner vaak in buffetvorm geserveerd. Ook zit beide vaak bij de prijs van je kamer in. Op het eiland Maafushi zijn een aantal restaurants en soms kun je bij je guesthouse aanschuiven voor het diner. Wanneer je kiest voor een minder luxe restaurant kun je voor €10 tot €20 per dag eten en drinken.

Wat te doen op de Malediven: Excursies

Als je dan eenmaal in het paradijs bent wil je ook kunnen genieten van al het moois wat de Malediven te bieden heeft. Er zijn zowel van de resort-eilanden als vanaf de lokale eilanden diverse excursies te boeken. Je kunt hierbij denken aan het bezoeken van een zandbank middenin de Indische oceaan, snorkel en of duiktrips, eilandhoppen of het maken van een dagtrip naar een van de luxe resort-eilanden! Je kunt het hierbij eigenlijk zo duur maken als je zelf wilt.

Tip: de meeste resort-eilanden hebben een huisrif waarbij je zelf kunt snorkelen. Ben je dus van plan om een resort-eiland te gaan bezoeken, pak dan ook je snorkelset in en je kunt hier meteen de mooie onderwaterwereld van de Malediven in 1 excursie meepakken!

backpacken op de malediven
backpacken op de malediven

Backpacken op de Malediven: Doen of niet?

Ik zelf vond het heerlijk om als backpacker 5 dagen te genieten van al het moois dat de Malediven te bieden heeft. Het is en blijft toch een soort van droombestemming! Eerlijk is eerlijk het zijn natuurlijk geen prijzen zoals in Thailand, maar met een backpack en een minimaal budget moet je hier toch wel een paar dagen kunnen genieten. Zie jij het zitten om als backpacker naar de Malediven te gaan?

Ga hier op zoek naar de goedkoopste vliegtickets naar de Malediven.

Zie jij jezelf al chillen op de Malediven?