Palmbomen op Zanzibar

Wat te doen op Zanzibar: Bezienswaardigheden & tips

Geüpdatet op

Als je googelt op Zanzibar vind je hagelwitte stranden, helderblauwe zee en wil je eigenlijk direct een ticket boeken. Soms zijn hierdoor de verwachtingen te hoog gespannen en kan het tegenvallen. Zanzibar is niet zo’n plek. Het ziet er in echt net zo uit als op de foto’s. Het eiland wordt zelfs vergeleken met de droombestemming de Malediven in Azië. In dit artikel lees je alles over de tofste bezienswaardigheden op Zanzibar en Tanzania en vind je handige tips voor jouw verblijf op dit tropische eiland.

Leer kitesurfen

Eén van de leukste dingen om te doen op Zanzibar is leren kitesurfen. Op het strand van Paje vind je veel kitesurfscholen. De condities om te leren kitesurfen zijn in Paje ideaal omdat er geen golven zijn. Het enige waar je soms op moet wachten is de wind. Als je het niet ziet zitten om zelf te gaan kitesurfen, dan zorgen de Tanzanianen voor genoeg vertier met hun metershoge stunts vlak voor de strandtenten!

Kitesurfen Zanzibar
Kitesurfen Zanzibar
Kitesurfen Zanzibar

Ga lunchen bij The Rock

The Rock is zonder twijfel het meest bijzondere restaurant van Zanzibar. Als je de locatie van het restaurant ziet, snap je meteen waarom; wat een plaatje! The Rock bevindt zich op de top van een rots in de zee. Tijdens eb kun je het restaurant bereiken over het zandpad, met vloed ga je met een bootje. De service is fantastisch, het eten nog beter! De menukaart staat vol met verse vis, pasta’s en andere heerlijke gerechten. Achter de rots ligt een terras omringd door de helderblauwe en rustige zee. Hier kun je na de lunch of diner heel goed vertoeven met een koel drankje!

Tip; reserveer tijdig een tafeltje. The Rock werkt met aanvang- en vertrektijden, voor zowel lunch als diner.

Ontbijt of lunch bij Mr Kahawa; healthy spot in Paje

Mr. Kahawa is een heerlijke plek direct aan het strand. Je haalt hier koffies of smoothies met huisgemaakte koeken. Je vindt op de kaart voor het ontbijt of lunch zoveel lekkers dat het moeilijk kiezen is. Wat je ook bestelt, het ziet er altijd prachtig uit en het smaakt goed. Reden genoeg dus om hier vaker heen te gaan!

Ga naar een van de vele feestjes die er georganiseerd worden

Wat je zeker moet doen op Zanzibar? Feest vieren! Elke avond is er ergens in de buurt van Paje wel een goed feestje te vinden. Aan hitjes en cocktails geen gebrek en met je blote voeten in het zand heb je de mogelijkheid te dansen tot in de late uurtjes. Het is daarnaast ook een feest om de Tanzanianen te zien dansen!

Paje Zanzibar

Struin door het dorpje Paje

Iets voorbij het strand kom je in de bewoonde, niet toeristische wereld terecht. Kleine steegjes, wegen van zand, spelende en enthousiaste kinderen, moeders die hun kleren in tonnen water wassen en koeien die overal en nergens lopen. Het is leuk om op deze manier wat contact te hebben met de lokale bevolking.

Breng een bezoek aan het culturele Stone Town

Eén van de mooiste bezienswaardigheden op Zanzibar is Stone Town. Dit is de historische hoofdstad van Zanzibar. Je kunt overdag rondstruinen door de wirwar van kleine, smalle straatjes met huizen, winkels, bazaars en moskeeën. Met zonsondergang is het heerlijk om op het terras in het zand aan de zee neer te strijken. ’s Avonds is het leuk om naar de enorme openluchtmarkt te gaan voor een goedkope en lekkere maaltijd. Je kan dit makkelijk combineren met je vlucht terug! Het hele stadje is één van de belangrijkste Zanzibar bezienswaardigheden.

Zanzibar is perfect te combineren met een te gekke roadtrip door Tanzania

Hoe kom je op Zanzibar?

Het eiland Zanzibar is op twee verschillende manieren te bereiken, namelijk per vliegtuig of per boot. Beide vertrekken vanuit het vaste land van Tanzania.

Vliegen naar Zanzibar

Je komt op Zanzibar met de boot of met het vliegtuig. Wij hebben o.a. gevlogen met een acht persoons vliegtuigje. Dit was een heel vette ervaring! Je zit recht achter de piloot en ziet precies wat hij doet. Je vliegt onder de wolken door en op deze manier kun je de eindeloze vlaktes van Tanzania aan je voorbij laten gaan.

Met een vliegtuigje naar Zanzibar. De cockpit
Met een vliegtuigje naar Zanzibar

De boot naar Zanzibar

Je kunt er ook voor kiezen met de boot te gaan. Wij deden dat vanuit Pangani. Met nog een ander koppel kregen we een zwemvest aan, onze bagage werd onder een waterafstotende deken gelegd en met 3 man sterk aan bemanning werden we in 1,5 uur naar Zanzibar (Kendwa) gebracht. Af en toe was deze boottocht best heftig; hoge golven, donkere luchten, regen, een stoïcijnse ‘kapitein’ die uitdrukkingsloos over de golven heen klapte. Toen het weer rustiger werd, we het witte strand in ons vizier hadden, waren we dat geklap op het water alweer vergeten.

Van te voren hadden we informatie ingewonnen over de veiligheid van deze overtocht omdat we wisselende verhalen hierover hadden gehoord. Uit verschillende bronnen bleek dat we ons geen zorgen hoefden te maken. Ondanks de hoge golven en het onstuimige weer heb ik me ook geen moment echt angstig gevoeld. Als je al aan de kust bent is het een snelle en goedkope manier om naar Zanzibar te komen.

Boot naar Zanzibar

De leukste plek om te verblijven op Zanzibar

Een aanrader voor een verblijf op Zanzibar is Paje. Het is hier rustiger dan bij Stone Town, Nungwi of Kendwa. In deze twee laatstgenoemde plaatsen vind je mooie stranden en luxueuze resorts. Maar op het strand zie je ook veel Masai die je zeer regelmatig aanspreken als jij rustig een boekje ligt te lezen. De Masai zijn een grotendeels nomadisch volk, woonachtig in Kenia en Tanzania. De Masai komt over vanuit Tanzania om handel te drijven. Ze bieden verschillende handgemaakte artikelen aan en willen maar al te graag iets aan je verkopen. Paje is de perfecte uitvalsbasis om de mooiste bezienswaardigheden op Zanzibar te ontdekken.

Als je niet zit te wachten om regelmatig tijdens de relaxmomenten gestoord te worden, raad ik je aan naar Paje te gaan, hier vind je geen Masai. Je kunt op Paje Beach bij eb heerlijk op het hagelwitte strand liggen en bij vloed verplaats je je naar een strandtent. Hier vind je ook resorts en hotels waar je de vakantie ultiem relaxt kunt afsluiten. Wij verbleven in een boomhut van Airborne Kite & Surf Centre, waar we een heerlijk verblijf hebben gehad!

Airborne Kite & Surf Centre

Lees ook alles over onze te gekke route voor Zanzibar.

Bezienswaardigheden op Zanzibar op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je de locaties van alle bezienswaardigheden die in dit artikel worden genoemd terug.

Eén bericht over “Wat te doen op Zanzibar: Bezienswaardigheden & tips”

  1. Avatar van Lily
    Lily
    29 juli 2019

    Mooi uitgebreid stuk met nuttige tips!