Beach Garden Frankrijk

Wat is het verschil tussen 4 en 5 sterren campings?

Geüpdatet op

Kamperen, wij zijn er gek op. Het boeken van een camping voor de volgende vakantie verloopt voor iedereen anders. Zo hebben we allemaal onze eigen wensen en eisen. Campings worden aangeduid met een aantal sterren – net als hotels – die variëren van 1 tot 5 sterren. Veel kampeerders baseren hun keuze voor de volgende vakantie op het aantal sterren. Maar weet jij eigenlijk waar deze sterren precies voor staan? En weet jij het verschil tussen 4 en 5 sterren campings? In dit artikel vertellen we je hier alles over, zodat jij voor je volgende vakantie de ultieme camping voor jou kunt kiezen.

Aan de hand waarvan worden sterren toegekend aan een camping?

Wil jij een camping boeken dan is het handig om te weten wat het aantal sterren van de camping precies inhoudt. Hoeveel sterren een camping precies verdient wordt in ieder land anders bepaald. Wel zijn de factoren waarnaar wordt gekeken over het algemeen overal hetzelfde. Het aantal sterren voor campings wordt bepaald aan de hand van veel verschillende factoren, zoals hieronder vermeld:

  • Oppervlakte van de staanplaatsen. Bij een camping vanaf 4 sterren moet een staanplaats altijd een minimale oppervlakte hebben van 80 m2.
  • Faciliteiten en voorzieningen, zoals toiletgebouwen, speeltuinen, eetgelegenheid, campingwinkel en zwembaden.
  • Het gebruik van internet (wifi) op de camping. Sinds 2019 is iedere camping vanaf twee sterren verplicht om wifi aan te bieden waarop in ieder geval mails gecheckt kunnen worden. Dit mag tegen betaling aangeboden worden.
  • Het aantal talen dat de medewerkers van de receptie spreken.

Natuurlijk wordt er daarnaast ook gekeken na hoe een camping en de individuele staanplaatsen worden onderhouden. Aan de hand van deze punten wordt het aantal sterren voor een camping bepaald en kun jij dus precies zien welke camping het beste bij jou past. In principe is het aantal sterren dat een camping krijgt een soort rapportcijfer aan de hand waarvan jij kunt zien wat een camping precies te bieden heeft.

Beach Garden Frankrijk

Het verschil tussen 4 en 5 sterren campings

Hoewel je zou denken dat een 4 sterren camping al extreem luxe is, kan het allemaal nog luxer. Een 5 sterren camping staat voor ultieme luxe en heeft alles te bieden wat je je maar kunt wensen. Maar wat is dan precies het verschil tussen een 4 en 5 sterren camping? Hieronder vind je informatie over de belangrijkste verschillen.

  • Een 5 sterrencamping moet altijd beschikken over een zwemgelegenheid met ligstoelen. Dit mag een zwembad of een zwemvijver zijn. Hoewel dit op een 4 sterren camping ook vaak aanwezig is, is dit niet verplicht.
  • Ook moet een 5 sterren camping beschikken over verwarmde toiletgebouwen en optionele diensten, zoals een spa of wellness.
  • In de receptie van een 5 sterren camping moeten medewerkers altijd minimaal drie talen spreken waaronder Engels. In de receptie van een 4 sterren camping moeten er minimaal twee talen gesproken worden.

Het allerbelangrijkste is dat je je op een 5 sterren camping geen moment moet kunnen vervelen. Dit betekent natuurlijk niet dat een 5 sterren camping per se beter aansluit bij jouw wensen. Wel kun je er zeker van zijn dat je je op een 5 sterren camping uitermate kunt vermaken en alles voorhanden is wat je nodig hebt tijdens je kampeervakantie.

Naar wat voor camping gaat jouw voorkeur uit?