Snorkelen met zeeschildpadden in Akumal, Mexico

Snorkelen met zeeschildpadden in Akumal, Mexico

Geüpdatet op

In Mexico leeft het grootste aantal zeeschildpadden ter wereld. En dat betekent dat je deze prachtdieren op veel plekken tijdens het snorkelen tegen kunt komen. Zo wordt bijvoorbeeld Mahahual vaak getipt, maar zou ik je dit niet aanraden. Akumal op het schiereiland Yucatán is dé om naartoe te gaan voor het zwemmen en snorkelen met zeeschildpadden. En dat zonder zwemvest en zonder gids, mits je niet beschikt over een eigen snorkelset. Lees alle in & outs over snorkelen met zeeschildpadden in Akumal, Mexico.

Zeeschildpadden in Akumal

Het water voor de kust van Akumal is het leefgebied van de groene zeeschildpad, Chelonia Mydas. Sinds een aantal jaren is de groene zeeschildpad een beschermde diersoort. En dus is ook het leefgebied van de zeeschildpadden – Akumal Bay – een beschermd natuurgebied. De groene zeeschildpad is één van de grootste van de vier soorten zeeschildpadden. Wij spotten hier enorme zeeschildpadden.

Waar ligt Akumal en hoe kom je er?

Akumal ligt op het schiereiland Yucatán en ligt simpel gezegd tussen de bekende badplaatsen Tulum en Playa del Carmen in. Vanaf beide badplaatsen is Akumal dus een perfecte bestemming voor een dagtrip. Wanneer je net als wij besluit een auto te huren in Mexico, rijd je in nog geen half uur naar Akumal Beach. Beschik je niet over een huurauto dan kun je vanuit beide bestemmingen gemakkelijk met de bus (collectivo) naar Akumal reizen. Dit kost ongeveer twee euro per persoon.

Eenmaal aangekomen bij Akumal sla je wanneer je vanuit de richting Tulum komt rechtsaf om naar het strand te gaan en linksaf om naar het dorp te gaan. Parkeren kan vlakbij het strand, maar het is hier overdag erg druk. Wat betekent dat de parkeerplaatsen snel vol zijn. Daarnaast moet je betalen voor het parkeren. Aan de rechterkant is een parkeerplaats – de grootste – waar je voor 50 pesos je auto een dag kunt parkeren. Wil je maar een korte tussenstop maken om te snorkelen met de zeeschildpadden dan kun je aan de linkerkant – na de opvallende boog – je auto voor 20 pesos per uur parkeren.

Gratis parkeren in Akumal

Zijn de parkeerplaatsen allemaal vol of wil je geld besparen, dan kun je je auto gratis parkeren in Akumal Town. Wanneer je vanaf Tulum komt sla je dus niet rechtsaf naar het strand, maar linskaf. Hier kun je vrijwel overal je auto gratis parkeren en loop je in zo’n vijf minuten naar het strand via een voetgangersbrug.

Strand Yucatan
Het strand van Akumal, Mexico

Snorkelen met de zeeschildpadden

Eenmaal aangekomen bij het strand – of eigenlijk ver daarvoor al – zul je vrijwel direct aangesproken worden door gidsen. Wij knoopten een gesprek aan met een jonge Mexicaan en hij vertelde ons dat het niet verplicht is een zwemvest te dragen, maar het wordt natuurlijk wel aangeraden als je niet zo’n goede zwemmer bent. Daarnaast is ook een gids nemen niet verplicht. Ook zonder gids kun je heel gemakkelijk zwemmen met de zeeschildpadden.

Loop zelf naar het strand en loop een stukje verder naar rechts. Hier zul je in het water lijnen liggen. Dit is het beste gebied om te snorkelen met zeeschildpadden in Akumal. De lijnen in het water geven aan dat je niet verder mag dan daar. En dit is niet gek, want vanaf daar begint het koraal – wat uiteraard ook beschermd is. Zonder gids kun je tot de lijnen zwemmen en dit is nou juist hét gebied waar de zeeschildpadden zwemmen. De bodem van de oceaan is hier bezaaid mee zeegras, waardoor de schildpadden vlakbij de kust leven.

Naast zeeschildpadden is de kans ook groot dat je roggen ziet zwemmen en natuurlijk een aantal vissen.

Sinds 2018 is het gebied waar de schildpadden leven uitgeroepen tot officieel National Park. Wat betekent dat er meer zorg wordt besteed aan hoe de schildpadden leven en een veilige leefomgeving voor hen. Snorkelen met zeeschildpadden is niet langer gratis. De entree bedraagt 100 pesos. Wil je snorkelen dan kost dit 500 pesos. Je gaat dan snorkelen met een gids.

Update 2020

Het snorkelen met zeeschildpadden in Akumal Mexico lijkt de laatste tijd steeds strenger te worden. Van lezers hebben wij bericht ontvangen dat er nu zelfs aan de kant van de weg toeristen worden aangehouden. Eén voorbeeld is dat bezoekers 750 pesos moeten betalen om uberhaupt door te mogen rijden richting het strand. Zelf hebben wij hier geen ervaring mee, maar we willen je toch waarschuwen.

Heb jij ervaring met een bezoek brengen aan Akumal? We horen graag wat de regels op dit moment zijn.

Update februari 2022: Entreeprijs strand 100 pesos. Snorkelen is mogelijk zonder gids.

Snorkelen met zeeschildpadden in Akumal, Mexico
Snorkelen met schildpadden Mexico
Snorkelen met schildpadden Mexico
Snorkelen met zeeschildpadden in Akumal, Mexico

Snorkelsets huren of kopen

Wij snorkelen regelmatig en dus hebben wij altijd twee snorkelsets bij ons. Ik kan me voorstellen dat dit voor jou niet het geval is. Gelukkig kun je op veel plekken in Akumal – op en rond het strand – een snorkelset kopen of huren. Het huren van een set kost tussen de 150 en 200 pesos voor een heel dag (zo” n €7,50).

Respecteer het leefgebied van de groene zeeschildpad

Hoewel het natuurlijk geweldig is om zeeschildpadden in real life van zo dichtbij mogelijk te bewonderen is het erg belangrijk om respect te hebben voor deze enorme dieren. Houd daarom zoveel mogelijk afstand – in ieder geval twee meter – en raak de schildpadden nooit aan. Het is belangrijk dat het leefgebied van de schildpadden zo min mogelijk verstoort wordt. Snorkelen met schildpadden is een magische ervaring. En hopelijk kunnen nog veel mensen na ons deze magische ervaring beleven. Het is daarom erg belangrijk dat we respectvol omgaan met de schildpadden en het leefgebied.

Het gebied Akumal Bay wordt dagelijks gemonitord door Centro Ecológico de Akumal CEA, een non-profit organisatie die zich bezighoudt met milieuonderzoek en de bescherming van zeeschildpadden door onder andere het geven van voorlichtingen en onderwijs. In en rond het water zijn meerdere mensen aanwezig die in de gaten houden wat er gebeurt in het water.

Snorkelen met zeeschildpadden in Akumal, Mexico

Wat je moet weten over het snorkelen met zeeschildpadden in Akumal

Aangezien er veel onduidelijkheid is omtrent het snorkelen met zeeschildpadden in Akumal sinds Akumal Bay in 2016 is uitgeroepen tot beschermd natuurgebied heb ik hieronder nog eens op een rij gezet waar je rekening mee moet houden. Deze informatie is van februari 2018. Mocht jij naar Akumal reizen en merk je dat er iets veranderd is, dan horen we het graag zodat we onderstaande informatie kunnen updaten.

 • Akumal Bay is een beschermd natuurgebied. De groene zeeschildpad is een beschermde diersoort en doordat Akumal steeds populairder wordt gaan er steeds meer verhalen de ronde over een eventuele sluiting van het gebied. Ga alsjeblieft op gepaste wijze snorkelen in Akumal. Raak de zeeschildpadden nooit aan en houd voldoende afstand.
 • Akumal Playa is een publiek toegankelijk strand. Sinds 2019 is het snorkelen helaas niet meer helemaal gratis. Er moet 100 pesos entree betaald worden en daarnaast 500 pesos voor het snorkelen met een gids. Dit om het leefgebied van de schildpadden te beschermen.
 • Om te kunnen zwemmen met zeeschildpadden in Akumal is het dragen van een zwemvest tegenwoordig verplicht
 • Ook het inschakelen van een gids is sinds 2019 verplicht. Je betaalt hier 500 pesos per persoon voor.
 • Akumal is behoorlijk populair en dus heel druk. Het beste zorg je ervoor dat je vroeg in de ochtend aanwezig bent om te snorkelen met schildpadden.
 • Parkeren kan tegen betaling vlakbij het strand. Wil je geld besparen of is alles vol, dan kun je gratis parkeren in Akumal Town.

*Sinds 2019 moet er entree betaald worden om te kunnen snorkelen met zeeschildpadden in Akumal, Mexico. We blijven graag op de hoogte van veranderingen met betrekking tot de regels. 

Akumal Beach, Mexico

Overnachten in Akumal

Het is erg gemakkelijk om Akumal te bezoeken als dagtrip vanuit Playa del Carmen of Tulum, maar overnachten in Akumal is natuurlijk ook mogelijk. Houd er wel rekening mee dat overnachten in Akumal over het algemeen niet goedkoop is. De meeste accommodaties in Akumal liggen aan het strand en veel ervan zijn resorts. Zelf maakten wij een stop in Akumal toen wij van Tulum naar Playa del Carmen reisden. Wil je toch liever in Akumal overnachten zodat je vaker en langer met de zeeschildpadden kunt snorkelen?

Heb jij al eens kunnen snorkelen met zeeschildpadden?

Meer Mexico?

6 berichten over “Snorkelen met zeeschildpadden in Akumal, Mexico”

 1. Avatar van Inez
  Inez
  23 augustus 2019

  We moesten inderdaad betalen om het strand op te komen (100 pesos). Je kan wel gewoon gratis snorkelen als je een stuk doorloopt zoals aangegeven in het artikel. Als je stiekem toch achter de lijn gaat snorkelen zegt niemand daar iets van, behalve als je dicht bij de betalende mensen gaat snorkelen. Het is echt super leuk! We hebben 1 schildpad gezien. Bedankt voor de tip!

 2. Avatar van Kevin - Sharina
  Kevin - Sharina
  29 december 2019

  Wij hebben zonet ook willen gaan kijken in Akumal na het lezen van dit artikel. Van zodra we de snelweg afreden werder we meteen tegen gehouden door 2 mannen die wilden weten wat we kwamen doen. Van zodra we zeiden dat we kwamen om te snorkelen (met eigen materiaal nota bene) vroegen ze 750 pesos vooraleer we mochten door rijden. Ik vind het niet erg om te betalen zodat ze de leefomgeving voor de dieren kunnen onderhouden, maar ze mogen er ook geen misbruik van maken, wij zijn hier dus niet op in gegaan en hebben rechtsomkeer gemaakt. Helaas.

  1. Avatar van Kirsten
   Kirsten
   7 januari 2020

   Hi Kevin en Sharina, Wat vervelend! Jeetje, het wordt steeds gekker daar dus. Super jammer! Ik snap heel goed dat jullie zijn omgekeerd. Ik vraag me alleen af of het iets officieels was? Ik ga in ieder geval jullie aanvulling verwerken in het artikel, zodat andere reizigers hier ook rekening mee kunnen houden. Bedankt! Groetjes Kirsten

 3. Avatar van Julie
  Julie
  18 februari 2020

  Akumal 2020 : 100 pesos voor entree strand. Tentjes langs de weg lijken een stuk minder geworden. Veel leegstaande tentjes. Wij werden niet lastig gevallen en konden gemakkelijk doorlopen tot het entree van het strand. Wij hebben geen guide genomen en konden gewoon snorkelen. Veel mooie koraalriffen en vissen en zeeschildpadden gezien!!! Zeker een aanrader.

  1. Avatar van Kirsten
   Kirsten
   18 februari 2020

   Hi Julie, Wat super dat je ons dit laat weten. Bedankt! Het lijkt wel alsof ze iedere dag andere regels hanteren. Fijn dat jullie het zo tof hebben gehad!

 4. Avatar van Josie
  Josie
  17 augustus 2022

  In augustus 2022 hier geweest. We waren rond 8.45u in Akumal. We zijn niet gestopt bij de eerste mensen die zwaaiden en zijn doorgereden tot een parkeerplaats aan de linkerzijde (kwamen vanaf Tulum) net na de ingang van het strand. Parkeren kostte 50 pesos. De entree naar het strand is nu al 120 pesos. Op het strand kostte de huur van snorkelmateriaal, zwemvest en gids (in groepsverband, maar gelukkig maar een klein groepje van 3) 500 pesos. Wel was het echt de moeite waard. Meerdere schildpadden gezien, twee roggen, een barracuda, zeester, veel verschillende vissen waaronder een kogelvis.