Passadiços do Paiva Portugal

Passadiços do Paiva: Eén van de mooiste wandelingen in Portugal

Geüpdatet op

Wil jij gaan wandelen in Portugal? Dan mag je de Passadiços do Paiva wandeling – Paiva Walkways/ Paiva Trailhead – zeker niet overslaan. Deze wandelroute wordt namelijk gezien als één van de mooiste wandelingen in Portugal. Wandeling Passadiços do Paiva ligt in het wandelgebied Arouca Geopark en is de laatste jaren – na een brand in 2016 – volledig hersteld. De wandelroute bestaat voor 90% uit een houten plankenpad dat je langs de rivier de Paiva leidt. In dit artikel vertellen we je alles over onze ervaringen en delen we handige tips voor de Passadiços do Paiva.

Waar start de Passadiços do Paiva wandelroute?

De Passadiços do Paiva wandelroute is een wandelroute met een totale lengte van ruim acht kilometer. Je kunt de wandeling op twee verschillende plekken starten, namelijk in Espiunca of in Areínho. Zelf kozen wij ervoor om onze camper te parkeren in Areinho en vanaf hier te starten aan de wandeling. Wij kozen voor deze optie omdat je op deze manier het meest pittige gedeelte van de wandeling – de beklimming – als eerste hebt gehad. De wandelroute is na deze beklimming goed te doen, waardoor je niet op het einde nog veel inspanning hoeft te leveren. Tijdens het wandelen komen we er al snel achter dat we een goede keuze hebben gemaakt. Starten in Areinho is echt de fijnste manier voor de Passadiços do Paiva wandelroute.

Je kunt je auto gratis parkeren op één van de parkeerterrein bij Areinho en vanaf hier de wandelroute starten. Ben je een echte wandelliefhebber en heb je er na acht kilometer wandelen nog geen genoeg van dan kun je uiteraard bij het eindpunt in Espiunca de acht kilometer teruglopen. Wij kozen er echter voor om in Espiunca een taxi (jeep) terug te nemen naar onze camper in Areinho. Aan het einde van de route staan genoeg mannen die je maar al te graag terug willen brengen. Voor de rit van Espiunca naar Areinho betaalden wij vijftien euro.

Passadiços do Paiva

Entreeprijs Passadiços do Paiva

Het eerste gedeelte van de wandeling vanaf Areinho – inclusief de behoorlijke beklimming – is gratis af te leggen, maar na ongeveer een kilometer moet je entree betalen voor de wandelroute. Kaartjes kun je ter plekke kopen voor vier euro per persoon. Tijdens het hoogseizoen kan het erg druk zijn en raakt de Passadiços do Paiva wandelroute zelfs uitverkocht. Ik raad je daarom aan om vooraf online entreetickets voor de wandelroute aan te schaffen. Bovendien is het goedkoper als je de tickets online aanschaft. Online tickets kun je via deze link aanschaffen.

EXTRA TIP: Reis je ook naar de Algarve? Dan mag je ook de wandeling de Seven Hanging Valleys Trail niet missen.

Onze ervaringen met één van de mooiste wandelingen van Portugal

Zoals gezegd startten wij aan de wandeling vanaf het plaatsje Areinho. Het eerste gedeelte van de wandeling leidt ons langs de rivier en in de verte zien we het plankenpad al liggen. Al snel komen we aan bij de trappen die ons naar de start van de daadwerkelijke route brengen. De trappen zijn veilig en gemakkelijk te volgen, maar ik kan je verzekeren dat het met hoogtevrees niet bepaald een pretje is. Je stijgt heel wat meters en onderweg staan al voldoende mensen uit te puffen. De start van de wandeling is dus behoorlijk pittig, maar eenmaal boven aangekomen kunnen we meteen genieten van prachtige uitzichten.

Passadiços do Paiva
Passadiços do Paiva

Tijdens de wandeling loop je het grootste gedeelte langs de Paiva rivier en onderweg kom je diverse watervallen tegen waarvan de Cascata das Aguieiras één van de meest indrukwekkende is. Ongeveer halverwege de route kun je even bijkomen op het strandje Praia fluvial do Vau en drinken kopen bij het restaurant dat enkel tijdens het hoogseizoen geopend is. Dit restaurant is de enige plek waar je onderweg drinken kunt kopen, dus zorg ervoor dat je zelf voldoende water meeneemt. Ook vind je hier bij het strand een kortere hangbrug die je gratis over kunt steken.

Als je er voor kiest om de wandeling net als wij in Areinho te starten zul je merken dat je na de beklimming en latere afdeling heerlijk kunt wandelen langs de rivier en dat de route prima te doen is.

Praia fluvial do Vau

Arouca suspension bridge

Vrijwel meteen na het kopen van je entreetickets kom je langs één van de meest bijzondere plekken langs de Passadiços do Paiva, de Arouca suspension bridge met een totale lengte van 516 meter. Deze enorme hangbrug hangt maar liefst 175 boven de Paiva rivier. Heb jij geen last van hoogtevrees en wil je de hangbrug oversteken? Dat kan! Een ticket voor volwassen kost €12 en is enkel online te boeken.

Arouca suspension bridge

Praktische informatie & tips voor de Passadiços do Paiva wandeling

 • Je kunt de wandelroute starten in Espiunca of in Areínho
 • Tickets kun je via deze link online aanschaffen.
 • Tijdens het hoogseizoen (1 april tot 31 oktober) betaal je €2 per persoon online en €4 per persoon on site. De Passadiços do Paiva wandeling is reuze populair, dus het is verstandig om online entreetickets te bestellen.
 • Kinderen jonger dan tien jaar hoeven geen entree te betalen.
 • Hoewel het grootste gedeelte van de wandelroute uit een houten pad bestaat raad ik je zeker aan om goede wandelschoenen te dragen.
 • Er is weinig beschutting tijdens de wandeling, dus ik raad je zeker aan om voldoende water mee te nemen en eventueel een pet of hoed te dragen.
 • Eten en drinken kopen kan alleen aan het begin en einde van de wandelroute en ongeveer halverwege bij het enige restaurant (alleen geopend tijdens het hoogseizoen) dat je onderweg tegen komt. Ik raad je dus zeker aan om voldoende water mee te nemen.

Wat zijn de openingstijden Passadiços do Paiva?

 • In april en oktober kun je aan de wandeling starten tussen 9 en 16 uur.
 • Van mei tot en met september kun je aan de wandeling starten tussen 8 en 17 uur.
 • Van november tot en met maart kun je starten aan de wandeling tussen 9 en 14 uur.
 • Een aantal dagen per jaar is de wandelroute gesloten. De exacte data vind je hier.

Wat is de totale lengte van de Passadiços do Paiva wandelroute?

De totale lengte van de wandeling bedraagt 8.7 kilometer.

Arouca als uitvalsbasis

De Passadiços do Paiva wandelroute ligt midden in het gebied Arouca Geopark wat een prachtig gebied is en sinds 2009 wordt erkend door UNESCO. De belangrijkste stad in het gebied is Arouca vanaf waar een aantal prachtige wandelroutes starten. Arouca is zonder twijfel een perfecte uitvalsbasis voor het gebied en om te wandelen in Portugal. Daarnaast zijn er in de regio verschillende watervallen te bewonderen en kun je vanaf hier perfect een trip maken naar Porto en Aveiro. De regio kun je het beste verkennen door te vliegen naar Porto en vanaf hier een auto te huren. Dit is de ideale route voor een roadtrip door Portugal. Voor het huren van een auto in Portugal raden wij Sunny Cars aan. Wij hebben goede ervaringen met Sunny Cars vanwege de fijne all-in formule waarbij je nooit voor financiële verrassingen komt te staan.

Reis je met je eigen camper door Portugal? In Arouca vind je een fijne camperplaats waar je gratis mag overnachten. De exacte locatie voor de camperplaats in Arouca vind je hier.

Arouca Portugal

De mooiste stops tussen Porto en Arouca

Reis je met je eigen vervoer van Porto naar Arouca dan zijn er onderweg een aantal prachtige plekken en bezienswaardigheden die je zeker moet bewonderen. Zelf kozen wij ervoor om onderweg te stoppen bij de prachtige waterval Cascata Poço do Linho. Hier kun je gemakkelijk parkeren en daarna een heerlijke, verfrissende duik nemen. Een andere plek voor een mooie stop is de waterval Cascata do rio Gresso. Bovendien is het gebied perfect om te wandelen in Portugal.

Boek een verblijf in Arouca.

Op de kaart hieronder vind je de exacte startpunten van de Passadiços do Paiva terug, inclusief een aantal prachtige watervallen in de omgeving.