Dit zijn de lekkerste Aziatische gerechten die je moet proberen
Na maandenlang rondreizen door Azië hebben wij tientallen verschillende Aziatische gerechten geprobeerd. De één lekkerder dan de ander, maar we kunnen wel stellen dat het eten in Azië over het algemeen heerlijk is. Wil jij eens de lekkerste buitenlandse gerechten uitproberen? In dit artikel delen we een aantal van onze favoriete Aziatische gerechten die je zeker eens geprobeerd moet hebben.
De lekkerste Vietnamese gerechten
Vietnam is één van de Aziatische landen waar wij het meeste moesten wennen aan de tafelmanieren. Er wordt volop geboerd en geslurpt en niemand lijkt dit vreemd te vinden. Ook wordt er op een andere manier omgegaan met het voedselafval. Botjes van kippenvlees wordt bijvoorbeeld niet netjes op een bordje gelegd, maar wordt op straat uitgespuugd. Rondom iedere tafel liggen allerlei etensresten die na de uitgebreide maaltijd opgeruimd worden. Maar niet alleen de manier waarop Vietnamezen eten is ‘vreemd’ voor ons als Nederlanders. Ook de gerechten die worden gegeten kunnen je verbazen. Denk hierbij aan gebakken duif, hond en andere vreemde dieren. Eten op straat in Vietnam betekent zitten op ieniemienie kleine plastic stoelen aan een klein plastic tafeltje. Een ervaring op zich.
Deze Vietnamese gerechten moet je proberen in Vietnam
- Pho: Een noedelsoep van platte rijstnoedels, rundvlees en veel kruiden. Op veel plekken op straat kun je je eigen pho maken. Hierbij krijg je een grote pan met bouillon op tafel, allerlei groenten en vlees. Niet zo’n fan van soep? Kies dan voor een barbecue op straat.
- Goi cuon: Eén van onze favoriete gerechtjes in Vietnam zijn de verse loempia’s. Oftewel goi cuon, dunne rijstvellen gevuld met vermicelli, groente en vis of vlees.
- Banh mi: Een Vietnamees stokbroodje gevuld met mayo, paté, verschillende vleeswaren pepers, koriander en komkommer. Heerlijk voor de lunch en op vrijwel iedere straathoek te bestellen.
De lekkerste Indiase gerechten
India is een avontuur op zich. Niet alleen qua chaos, verkeer en hygiëne, maar zeker ook qua eten. Verwacht in India geen bestek naast je bord, maar was je handen zorgvuldig. Een groot gedeelte van de Indiase bevolking eet namelijk met hun handen. Of beter gezegd, de rechterhand. En niet alleen patat, maar alles wordt met de hand naar binnen gewerkt. Van rijst met curry’s tot verse groente en vis. Daarnaast is men in India gek op specerijen en is ‘spicy’ ook echt spicy. Nog iets leuks: Bestel je snacks op straat, dan worden deze vaak in kranten verwikkeld.
Deze gerechten moet je proberen in India
- Papadums: Papadums zijn eigenlijk een bijgerecht. Een beetje zoals we kroepoek kennen in Indonesië en bij de Chinees. Papadums zijn flinterdunne, knapperige crackertjes die vooral bij curry’s opgediend worden.
- Butter Chicken: In India zijn ze dol op curry’s en je kunt ze dan ook in allerlei smaken krijgen. Pittig en minder pittig. Onze favoriet is Butter chicken of murgh makhani. Bij dit gerecht wordt kip gemarineerd in yoghurt, zuur en specerijen geroosterd in een tandoorioven en geserveerd met een heerlijke romige tomatensaus. Dit alles zonder dat het pittig is en dus veilig voor toeristen. Butter chicken is nog steeds één van onze favoriete Aziatische gerechten.
- Raita: Een ander heerlijk bijgerecht is raita, yoghurt gemengd met groente, kruiden en specerijen. De bekendste en lekkerste raita is komkommer-raita.
- Lassi: Als laatste geen gerecht, maar een heerlijk drankje dat je zeker in India moet proberen. Lassi is een drankje op yoghurtbasis die over het algemeen zoet smaakt. Perfect ook om de pittige smaken van het eten een beetje weg te spoelen.
- Ben je niet zo fan van onbekende gerechten, dan kun je altijd fried rice of fried noodles bestellen. Altijd goed!
De lekkerste Thaise gerechten
De Thaise keuken is wat ons betreft één van de lekkerste keukens die er is. Met enorm veel verse producten, specerijen en kruiden is er genoeg keuze voor iedereen. Qua tafelmanieren zijn de Thai een stuk netter dan bijvoorbeeld Vietnamezen en Chinezen. Ze eten over het algemeen stilletjes én met bestek. Al zijn messen over het algemeen lastig te vinden. Hier dus geen last van geboer en geslurp tijdens het eten. Voor voedselresten zoals garnalenhoofden en kippenbotten staat er vaak een schaaltje op tafel waar alles in gegooid kan worden. In het noorden van het land wordt veel kleefrijst – sticky rice – gegeten. Deze heerlijke rijst wordt wel met de hand gegeten en tussen de vingers tot kleine balletjes gerold.
Deze Thaise gerechten moet je zeker proberen in Thailand
- Pad Thai: Pad Thai is met stip het populairste gerecht onder reizigers in Thailand. Het is een gerecht waarbij Thaise rijstnoedels worden geroerbakt met een sausje, ei, groente (vooral taugé en bosui), vlees, vis en/of tofu. Hierbij worden chilipepers, suiker, chilipoeder en pinda’s opgediend. Pad Thai kun je op vrijwel iedere straathoek bestellen voor ongeveer één euro.
- Thaise curry: Niet alleen India staat bekend om haar heerlijke curry’s. In Thailand worden voornamelijk drie soorten curry’s gegeten; groene, gele en rode curry. Deze gerechten worden gemaakt met curry pasta, kokosmelk, vlees of vis en groente. Alle curry’s zijn behoorlijk pittig, maar de rode curry is voor de echte liefhebbers. Een andere heerlijke curry die vooral in Thailand wordt gegeten in Massaman curry. Een curry met hierin onder andere aardappelen en pinda’s.
- Tom Yam: Een ander gerecht dat je op vrijwel iedere menukaart in Thailand zult zien is Tom Yam. Tom Yam is een zure en enorm pittige soep van citroengras, limoenblad en galangal.
- Papaya salade: Een verfrissend bijgerecht in Thailand is de populaire papaya salade. Gemaakt van – zoals de naam al zegt – papaya, tomaat, wortel en taugé.
De lekkerste Indische gerechten
Net als in India wordt ook in Indonesië regelmatig met de hand gegeten. Gerechten worden in grote schalen opgediend en in het midden van de tafel gezet. Over het algemeen worden al deze gerechten onderling verdeeld en in kleinere schaaltjes verdeeld. Op de toeristische eilanden zoals Bali en Lombok zijn de gerechten over het algemeen een stuk minder pittig dan in andere Aziatische landen zoals India en Thailand.
Dit zijn de lekkerste Indische gerechten die je moet proberen
- Gado Gado: Gado Gado is een gerecht van gemengde rauwe groenten met pindasaus. Dit gerecht wordt geserveerd met gekookte eieren. Een ideaal gerecht voor vegetariërs.
- Bami- of Nasi Goreng: We kennen allemaal de bami en nasi van de Chinees, maar deze gerechten zijn niets vergeleken met de nasi- en bami goreng in Indonesië. Over het algemeen wordt het gerecht geserveerd met een gebakken ei. Je kunt bami of nasi goreng bestellen met kip, rundvlees, tofu of garnalen.
- Kroepoek: Het is natuurlijk geen gerecht, maar waar je ook komt in Indonesië, voor een paar cent kun je een zakje kroepoek bij je maaltijd bestellen. Leuk weetje: Wist je dat Indonesiërs kroepoek net als wij kroepoek noemen?
- Lemper: Lemper is eigenlijk een bijgerecht, maar moet je zeker proberen in Indonesië. Deze snack bestaat uit rolletjes kleefrijst die gevuld zijn met kip – lemper ajam – of vis – lemper ikan.
- Satay: Je kunt niet naar Indonesië reizen zonder satay – saté – te hebben geprobeerd.
Wanneer je gaat reizen door Azië zul je vanzelf merken dat ieder land zijn eigen bijzondere gerechten serveert. En dat de smaken overal verschillen. Je zult echter vrijwel nooit voor teleurstellingen komen te staan – met uitzondering van de Filipijnen in ons geval. Wil je graag meer weten over vreemde eetgewoonten in Azië of meer lezen over lekkere gerechten? Sinds kort is Foodwiki live gegaan. Foodwiki is de culinaire encyclopedie waar je 201 gerechten uit elf verschillende landen kunt vinden. Daarnaast lees je alles over de meest vreemd eetgewoonten in deze elf landen.
Wat zijn jouw favoriete Aziatische gerechten?