Hoe duur is Denemarken

Hoe duur is Denemarken: Kosten voor een vakantie

Geüpdatet op

Denemarken wordt vaak gezien als een behoorlijk dure vakantiebestemming en dat is precies wat ons altijd weerhield om te gaan. Maar wat zijn we blij dat we zijn gegaan. In dit artikelen geven we een antwoord op de vraag ‘Hoe duur is Denemarken‘. En nee, Denemarken is zeker geen goedkoop land, maar laat je hierdoor alsjeblieft niet afschrikken.

Hoe duur is Denemarken

Duur of goedkoop is natuurlijk voor iedereen een ander begrip. Wat voor de één onwijs duur kan zijn, valt voor de ander reuze mee. Er zullen dan ook vast mensen zijn die zeggen dat Denemarken niet duur is. Wij zijn echter van mening dat je voor een vakantie naar Denemarken echt wel wat budget moet sparen. Je kunt het natuurlijk zo duur of goedkoop maken als je wilt, maar de prijzen voor overnachtingen en uit eten gaan veranderen helaas niet. Hieronder kun je lezen over de prijzen voor een aantal categorieën: Eten en drinken, overnachten, vervoer en excursies/entreegelden.

Hoe duur is Kopenhagen

Om maar meteen te beginnen met de duurste bestemming tijdens je vakantie naar Denemarken beginnen we met ‘Hoe duur is Kopenhagen’. Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken en net als bij andere hoofdsteden geldt hier dat alles over het algemeen nog net iets duurder is. In principe kun je er vanuit gaan dat in Kopenhagen de prijzen ongeveer 20% hoger liggen dan in Nederland.

EXTRA TIP: Hier lees je alles over onze favoriete plekken om te eten en drinken in Kopenhagen. Inclusief onze uitgaven.

Met name overnachten in Kopenhagen is prijzig. Al kun je er natuurlijk voor kiezen om in een hostel op een gedeelde kamer te slapen. Dan ben je sowieso goedkoper uit. Omdat wij niet teveel willen uitgeven tijdens onze roadtrip door Denemarken besluiten we om een hotel te boeken buiten het centrum. Achteraf een prima beslissing, want Nørrebro blijkt onze favoriete wijk in Kopenhagen te zijn. Voor één nacht in A&O Copenhagen betalen wij €75, dit is exclusief ontbijt. We slapen wel in een privékamer met eigen badkamer. Het hotel beschikt ook over slaapzalen en er is een keuken aanwezig waardoor je weer kosten kunt besparen door zelf te koken.

A&O Copenhagen

Hoe duur is Denemarken: Kosten voor eten en drinken

Tijdens een vakantie in Denemarken zul je merken dat voornamelijk uit eten gaan je niet in de koude kleren gaat zitten. Zelfs wanneer wij kozen voor een simpel restaurant, zonder echte bediening – bestellen moet vaak aan de bar – en het bij één drankje per persoon hielden kwamen we al gauw uit op €40 voor twee personen. Voor een pasta en een pizza betaalden wij €22, zonder iets te drinken.

Ook een drankje doen in een kroeg is niet goedkoop – maar wel heel gezellig! Voor een biertje betaal je al gauw €5 en wanneer je kiest voor speciaalbier kun je hier nog twee á drie euro bij optellen. Een koffie kost rond de €3,50 en voor een lunchmenu in een hip vegan restaurant betaal je rond de €18. Wij kozen er daarom voor om vaak een lunchmenu te delen en later op de dag nog een snack (uit de supermarkt) te nemen.

Aarhus Street Food Market

Budget tip Denemarken: Wil je je kosten zo laag mogelijk houden dan kun je het beste kiezen voor een accommodatie met keuken, zoals het fijne vakantiehuis van NOVASOL waarin wij verbleven, zodat je zelf kunt koken. Over het algemeen liggen de prijzen voor boodschappen in Denemarken iets hoger dan in Nederland, zo’n 5%. Ik moet echter eerlijk zeggen dat wij niet heel veel verschil merkten.

Als je tóch graag uit eten wilt of moet omdat je niet beschikt over een keuken dan kun je in de grotere steden, zoals Kopenhagen en Aarhus het beste kiezen voor een food market. Deze zijn super tof en gezellig om te bezoeken en je bent vaak iets goedkoper uit dan wanneer je naar een restaurant gaat.

Aarhus Street Food Market

Hoe duur is Denemarken: Overnachten

Zoals je net hebt kunnen lezen is met name overnachten in de hoofdstad Kopenhagen vrij prijzig. Voor een kamer buiten het centrum (ongeveer een uur lopen naar Nyhavn) betaalden we €75 per nacht. In het weekend loopt dit soms op naar €100 per nacht.

Buiten Kopenhagen liggen de prijzen voor accommodaties iets lager maar wil je een privékamer met eigen badkamer dan zul je vrijwel nooit iets vinden voor minder dan €50 per nacht. Ontbijt is vrijwel nooit inbegrepen en bijboeken kost vaak tussen de €6 en €13 per persoon.

Hoe duur is Denemarken: Overnachten

Kosten voor vervoer in Denemarken

Eén ding dat ons qua kosten heel erg meeviel in Denemarken is de brandstofprijs. Wij maakten vanuit Nederland een roadtrip door Denemarken en tankten voor de zekerheid nog snel in Duitsland vlak voordat we de grens overgingen. Achteraf is niet heel erg nodig geweest, want voor een liter diesel betaalden we in Denemarken €1,10. De benzineprijs ligt iets hoger – zoals dat overal het geval is -, rond de €1,40 per liter (eind 2019).

Hoe duur is Denemarken

Tolwegen en bruggen

Denemarken beschikt niet over tolwegen, maar het is wel belangrijk om te weten dat je voor de brug die de eilanden Funen en Seeland met elkaar verbindt tol moet betalen. Deze tol bedraagt 245 kronen (ongeveer €33) voor een enkele reis. Ook als je met de auto naar Zweden wilt moet je tol betalen. De tol voor de Sontbrug bedraagt €56 voor een enkele reis.

Reizen met het openbaar vervoer in Denemarken

Ook reizen met het openbaar vervoer in Denemarken hoeft niet heel duur te zijn. Er is een uitstekend spoornetwerk en ook kun je je met de Flixbus goedkoop en heel gemakkelijk verplaatsen. Zelf reisden wij met de trein van Kopenhagen naar Malmö in Zweden. Voor een enkele reis betaalden wij ongeveer €12 per persoon. Deze treinreis duurt een dik half uur.

Hoe duur is Denemarken openbaar vervoer

Prijzen van excursies/entreegelden

Hoewel overnachten en uit eten gaan in Denemarken dus niet bepaald goedkoop is, is de natuur in Denemarken gelukkig vrijwel overal gratis te bewonderen. En dat is ook meteen één van de belangrijkste reden voor een vakantie naar Denemarken. Het land beschikt over prachtige stranden en natuurgebieden en dat kijken is helemaal gratis. Toch zijn er een aantal toeristische attracties die helaas niet gratis te bezoeken zijn. Hieronder vind je een aantal prijzen:

  • Attractiepark Tivoli in Kopenhagen: €12,20 per persoon (iets duurder met een Skip the Line Ticket)
  • De ronde toren in Kopenhagen: €3,35 per persoon
  • Entree Legoland: Ongeveer €55 per persoon (volwassene) voor één dag.
Tivoli Kopenhagen

Conclusie: Is Denemarken duur?

Op de vraag ‘is Denemarken duur?’ kunnen we antwoorden dat Denemarken over het algemeen inderdaad een stukje duurder is dan Nederland. Dit betekent echter niet dat Denemarken geen fantastische vakantiebestemmingen is. Met name accommodaties en eten en drinken zijn een tikkeltje duurder dan bij ons en juist daarop kun je uitstekend besparen. Denemarken is een uitstekende vakantiebestemmingen om te gaan kamperen op één van de vele campings en natuurlijk kun je dan ook zelf zorgen voor je avondmaal.

Bekijk onze video met beelden uit Denemarken

Had jij verwacht dat Denemarken een duurdere of goedkopere bestemming zou zijn?

Eén bericht over “Hoe duur is Denemarken: Kosten voor een vakantie”

  1. Avatar van S. Dortmundt
    S. Dortmundt
    25 april 2022

    We zijn nu (april 2022) in Denemarken bij het Ringkjøbing fjord en we zijn geschrokken van ergens een kopje koffie of thee drinken (zonder iets erbij). Voor 3 personen was ik 129 kronen (huidige koers €17,54) kwijt. We dachten duurder tentje maar het blijkt bijna overal rond die prijs te liggen (42 - 45 kronen per kopje thee/koffie). Zal ongetwijfeld met Corona te maken hebben.