autovakantie noord frankrijk parijs

Autovakantie Noord Frankrijk & Belgische Ardennen

Geüpdatet op

In de zomer van 2012 wilden we graag een paar dagen uitwaaien. Niet omdat we nog niet weg waren geweest. Nee, verre van dat. Maar gewoon omdat het kan. Omdat het heerlijk is om even weg te zijn van het “normale leven”. Een korte vakantie. We vlogen dat jaar al naar onder andere Porto, Vilnius en Tallinn en hadden daarom zin in iets anders. Onze eerste auto kochten we een paar maanden eerder en dus werd de knoop doorgehakt en stapten wij met tent en al in de auto. Op weg naar België en Frankrijk.

De voorbereiding voor onze kampeervakantie

Tent mee, check. Dekbed mee, check. Zaklamp mee, check. Luchtbed mee, check. Een hoop voorbereiding ging er vooraf aan onze kampeervakantie, want echte fanatieke kampeerders zijn wij niet. Dit werd zelfs onze eerste échte kampeervakantie samen. Met een volgeladen auto rijden we vroeg in de ochtend vanuit Drenthe richting het zuiden van het land om in Limburg de grens naar België over te steken. Een gezellige rit met een paar spatten regen onderweg. Als het maar droog is als we uitstappen!

Aan het einde van de middag komen we – na een korte tussenstop in Venlo – aan op een schattige camping aan een kabbelend beekje in de Belgische Ardennen. We zetten onze tent op, maken kennis met de camping-buurtjes en besluiten boodschappen te gaan doen in het dorp dat op een paar kilometer rijden ligt. Een onwijs knus stadje met gezellige terrasjes en prachtige gebouwen.

We nemen wat lekkere drankjes mee, een stokbroodje en avondeten waarna we ons installeren voor de tent. Het eten is prima. Het smaakt toch echt wel een stuk beter als je zelf je uiterste best hebt gedaan voor een goede maal. Na het eten doen we ons camping-kloffie aan om de omgeving te verkennen. We lopen langs het beekje dat steeds groter en forser wordt, lopen door het groene gras en genieten van de rust. Stilte. Niets. Niemand. Na nog geen half uur begint het echter te regenen als een gek. Geen spetters, maar druppen zo groot als erwten. Oké, misschien overdrijf ik nu een beetje. We duiken snel onze tent in die eigenlijk veel te klein blijkt voor twee toch niet heel kleine Nederlanders, maar knus is het wel.

Denk aan een milieusticker voor Frankrijk

De laatste jaren zijn de regels voor autoverkeer in bepaalde Franse steden aangescherpt. Sinds 2016 zijn milieuzones ingevoerd. Iedereen die met zijn/haar auto binnen deze milieuzones rijdt is verplicht een correcte milieusticker op het raam van de auto te plakken. Wil jij weten voor welke Franse steden je precies een milieusticker nodig hebt – het zijn er nogal wat -? Kijk dan voor informatie over het Crit Air vignet op Ecovignetfrankrijk.be.

Niet alleen voor bepaalde steden in Frankrijk is een milieusticker verplicht. Lees ook ons artikel over in welke landen een milieusticker verplicht is.

autovakantie noord frankrijk en ardennen
autovakantie noord frankrijk en ardennen
autovakantie noord frankrijk en ardennen

Op naar de Franse kust

De volgende ochtend besluiten we om door te rijden naar de Franse kust. Een omgeving waar Erick vroeger regelmatig vertoefde met zijn ouders, maar waar ik nog nooit ben geweest. In Brussel slenteren we wat over de Grote Markt, gaan we op zoek naar gave strip-kunst op de muren en drinken we een pintje bij de beroemde Manneke Pis. Wat een flut-ding! Excuus.

autovakantie noord frankrijk en brussel

Al snel duiken we weer de auto in, want we willen voor het donker aankomen aan de kust. We besluiten om niet te ver naar het zuiden te gaan omdat we geen weken vakantie hebben en typen Calais in op onze navigatie.

Calais

Calais is de grootste haven van Frankrijk en is dé stad van waaruit je gemakkelijk in Engeland terecht komt. De stad zelf straat echte uit dat het een havenstad is en is niet de meest gezellige Franse stad die ik ooit gezien heb. Al is het wel heel gaaf om rond te dwalen door de straten en langs de haven! Ons doel is het vinden van een camping en dus rijden we een stukje de stad uit waarna we uitkomen op een camping aan de kust! We zetten onze tent op en sprinten meteen naar de zee. Mijn haren wapperen door de wind. De zee laat van zich horen en de meeuwen gooien er nog een schepje bovenop. Verder horen we niets. Niets dan de wind, de meeuwen en de zee.

autovakantie noord frankrijk calais

’s Avonds leggen we onze dekbedden op het gras en staren we urenlang naar de heldere lucht die vol staat met glinsterende sterren. Een wijntje erbij en een kampvuur erbij. Dit is het leven.

autovakantie noord frankrijk kamperen

Het weer valt enigszins tegen en het echte zomergevoel krijgen we maar niet te pakken. We kijken ons daarom suf op het internet en zoeken naar een plek in het noorden van Frankrijk waar het op dat moment wél goed vertoeven is. En laat dat nou net in de buurt van Parijs zijn!

Saint-leu-d’Esserent

Wederom stappen we in de auto en na een paar uurtjes rijden komen we aan bij een camping mét zwembad in Saint-leu-d’Esserent dat op ongeveer 30 minuten treinen van Parijs ligt. De volgende dag besluiten we om de omgeving te gaan verkennen. We pakken een terrasje in het dorp en springen daarna in de auto om een bezoek te brengen aan een belangrijke toeristische attractie in de omgeving, het kasteel van Chantilly.

Het kasteel van Chantilly

Het kasteel van Chantilly, of eigenlijk Château de Chantilly staat op de plek van een middeleeuws fort en bestaat uit een aantal indrukwekkende delen. Het enorme bouwwerk is gebouwd in opdracht van  Hendrik van Orléans, de jongste zoon van koning Lodewijk Filips. Vandaag de dag zijn de Grote stallen (18e eeuw) omgetoverd tot museum en is het Petit Château (16e eeuw) nog in originele staat te bewonderen. En eerlijk is eerlijk. Het kasteel is een absolute aanrader voor wanneer je in deze regio bent!

autovakantie noord frankrijk kasteel van chantilly
autovakantie noord frankrijk chantilly

Een paar uur doorreizen naar het zuiden vind je één van de mooiste steden van Frankrijk die je zeker moet bezoeken tijdens je autovakantie Noord-Frankrijk, Nantes.

Paris, Paris

In totaal slapen we drie nachten op de camping in Saint-Leu-d’Esserent en de tweede vol dag dat we hier zijn besluiten we om de trein te pakken naar dé stad van Frankrijk, Parijs. In een nabijgelegen stadje parkeren we de auto op het treinstation en kopen we een kaartje waarmee we heen en terug kunnen naar Parijs en de hele dag onbeperkt gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer in Parijs. Na een minuut of 30 rijden we de buitenwijken in en wordt het steeds drukker in de trein. We stappen uit op Gard du Nord en slenteren vanaf hier door de stad.

Op verkenning in Parijs

De eerste stop is de wijk MontmartreEen heerlijke wijk die vooral bekend staat vanwege de vele boetiekje, de kunstenaars én de de grote witte Basilique du Sacré-Cœur. Aangezien we maar één dag hebben in deze gigantische stad lopen we de blaren op onze voeten en weten we toch nog een hoop van de must-sees mee te pakken; De Arc de Triomphe, dé winkelstraat de Champs Elysees, de Notre Dame en we drinken een biertje langs de Seine. Wanneer het al donker wordt en we eigenlijk terug willen (lees moeten, omdat er niet meer zoveel treinen gaan) beseffen we ons dat we de beroemde Eiffeltoren nog niet gezien hebben. Gehaast vragen we mensen op straat hoe we hier het snelst komen waarop één jongen aangeeft dat hij wel met ons mee gaat om ons de weg te wijzen. Held!

autovakantie noord frankrijk parijs

De jongen komt uit Turkije en studeert sinds een paar maanden in Parijs. Hij loodst ons door het metrostelsel van Parijs tot aan de verlichtte Eiffeltoren. Het blijkt indrukwekkend. We nemen wat foto’s en moeten dan toch echt naar het station om de trein te pakken. Helaas. Merci Paris!

autovakantie noord frankrijk eiffeltoren

Spreekt een autovakantie door Noord Frankrijk en België jou aan? 

Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen, onze reisplannen en meer? Volg ons dan op Facebook, Twitter en/of Instagram!

* Dit is een gesponsord artikel. Wij schrijven echter altijd over onze eigen ervaringen en geven enkel onze eigen (eerlijke) mening!