Estland bezienswaardigheden: Tips in en rond Tallinn

Tallinn is de hoofdstad van één van de Baltische Staten, Estland. Geen stad die vaak wordt gekozen voor een citytrip. Volgens mij moet hier verandering in komen, want Tallinn is zeker de moeite waard! De stad ligt op slechts een paar uur vliegen vanaf Nederland en met bijvoorbeeld Ryan Air betaal je slechts een paar tientjes. De stad is een prima voorbeeld van het feit dat oud en nieuw prima samen gaan. In de oude stad zijn meer dan genoeg historische bezienswaardigheden, maar ook het publiek dat op zoek is naar de wat hippere kledingzaken en uitgaansgelegenheden, zal niet teleurgesteld worden. Tallinn, een stad waar iedereen zich kan vermaken. Uitgekeken in de stad? De rest van het land biedt ook meer dan genoeg hoogtepunten.

#1. Tallinn, de oude stad

De oude stad van Tallinn, Vanalinn, stamt vooral uit de Middeleeuwen. Een periode waarin Tallinn een echte Hanzestad was. Loop door de oude stad en waan je in deze periode jaren geleden. Prachtige gebouwen en mooie pleinen. Ook is er een uitzichtpunt vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt over de oude stad. Het echt authentieke Estland zul je hier trouwens niet meer zien. Een (wat ons betreft) groot minpunt: Tallinn weet dat de stad mooi is en veel bezoekers kan trekken. Hier wordt dan ook flink op in gespeeld. De oude stad is omgetoverd tot een ware toeristische attractie met alles erop en eraan. Jammer.

estland bezienswaardigheden tallinn

#2. KGB museum, Tallinn

Net als in Vilnius (Litouwen), vind je ook in Tallinn een KGB Museum. Het museum is gevestigd in één van de hotels die de stad rijk is. Het Viru hotel dat op loopafstand van de oude stad ligt. Het hotel was het eerste hoge gebouw dat gebouwd werd in Tallinn en de KGB heeft destijds haar intrek genomen op de 23ste verdieping van het gebouw. In 1991 heeft de KGB het gebouw verlaten. Aangezien dit in alle haast gebeurde is er nog meer dan genoeg “bewijsmateriaal” achter gebleven dat je nu kunt aanschouwen. Meerdere keren per dag wordt een rondleiding gegeven, waarvan ook één of twee keer per dag in het Engels.

#3. Dagtrip naar Helsinki

Tallinn is geen extreem grote stad. Een paar dagen is dus ook voldoende om te stad te kunnen bezichtigen. Wij besloten echter een week naar deze stad te gaan, waardoor we ook nog tijd hadden om meer te zien dan alleen de stad. Eén van de opties is een bezoek brengen aan de Finse hoofdstad Helsinki. Iedere dag vertrekken er vroeg in de ochtend meerdere boten en voor een paar tientjes boek je al een retourtje.

In alle vroegte staan we op om naar de haven te lopen. Hier checken we in en daarna kunnen we aan boord van het immense schip. Een boot met restaurants, winkels, een casino én als kers op de taart: Heuse Russische karaoke 😉 De boottocht duurt ongeveer twee uur en wanneer je vlak voor de kust van Finland bent, zie je in de verte alle eilanden opduiken. Een prachtig gezicht! Deze bootverbinding wordt verder voornamelijk gebruikt door Finnen die in Estland hun drank komen inslaan. De prijzen in Estland zijn schrikbarend veel lager dan in Finland, dus hier wordt flink gebruik van gemaakt.

#4. Helsinki

Vroeg in de ochtend komen we aan in Helsinki waar we tot aan het begin van de avond de tijd hebben om de stad te ontdekken. We verkennen de stad te voet, brengen een bezoek aan de Domkerk van Helsinki. Een evangelisch-lutherse kerk aan het Senaatplein. We halen in de supermarkt twee drankjes en zitten tussen de locals in het park te genieten van het mooie weer en in de middag besluiten we de boot te pakken naar één van de vele eilanden voor de kust, Suomenlinna. Een populaire halve dagtocht vanuit de hoofdstad.

estland bezienswaardigheden helsinki

De eilanden liggen op slechts 15 minuten varen vanuit het marktplein in het centrum van de stad. Op het eiland genieten van de geweldige uitzichten, een mooie zonsondergang, we bezoeken een museum en de scheepswerf. Na het avondeten lopen we weer naar de haven waar de boot de hele dag heeft liggen wachten. We vertrekken weer naar Estland. Een prima combinatie van twee gave steden.

#5. De Russische grens

Estland is het kleinste en meest Noordelijk gelegen land van de Baltische Staten. Het land grenst in het Oosten aan Rusland en het duurt dus niet lang voordat je vanuit Tallinn de grens hebt bereikt. Wij huurden een dag een auto en brachten een bezoek aan de grens, de stad Narva. Een grens die je niet zomaar oversteekt, want hé het is toch echt Rusland. Een visum is dus genoodzaakt, maar ook zonder de grens over te steken is het een mooi moment om mee te maken. Honderden auto’s en mensen die lopend de grens over willen. Tientallen wisselkantoortjes waar je je euro’s in kan wisselen voor Russische Roebels, de Russische vlag in de verte en erg veel bewaking. De grens tussen Estland en Rusland wordt voornamelijk gevormd door twee meren en door de rivier de Narva.

Narva is de derde stad van Estland en wordt voornamelijk bewoond door Russen. Geen wonder dat je je meteen in een andere wereld waant. De brug tussen de twee landen wordt ook wel de vriendschapsbrug genoemd en aan beide kanten van de rivier is een burcht die je kunt bezichtigen. Wij bezochten de Hermansburcht aan de Estse kant en aten hier wat met uitzicht op Rusland. De eerste Russische plaats als je de grens overgaat is Ivangorod.

estland bezienswaardigheden grens rusland

#6. Stranden in Estland

Na een bezoek aan de grens rijden we verder naar de kust. Narva Joesuu, het dichtstbijzijnde strand van de stad. Ook vanaf hier kun je aan de andere kant van water Rusland zien liggen. We genieten even lekker van de zon, maken een strandwandeling en lopen daarna een stukje van het strand af. Niet veel later horen we muziek en besluiten we een kijkje te nemen. We vallen met onze neus in de boter, want er is een feest aan de gang. Een echt Russisch feest met Russische muziek, kraampjes waar je Russische souvenirs kunt kopen en Russisch eten. Best leuk! Na onze ogen uit te hebben gekeken op het merkwaardige feest was het tijd om terug naar het hostel te gaan.

Wij hadden het erg naar ons zin in Estland en na het Noorden van het land te hebben gezien, smaakt het zeker naar meer.

estland bezienswaardigheden strand

Welk land van de Baltische Staten heeft bij jou de voorkeur?

Geschreven door Kirsten

33 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje