Originele bestemmingen binnen Europa: Tallinn, Estland

Estland bezienswaardigheden: Tips in en rond Tallinn

Geüpdatet op

Tallinn is de hoofdstad van één van de Baltische Staten, Estland. Geen stad die vaak wordt gekozen voor een citytrip. Volgens mij moet hier verandering in komen, want Tallinn is zeker de moeite waard! De stad ligt op slechts een paar uur vliegen vanaf Nederland en met bijvoorbeeld Ryan Air betaal je slechts een paar tientjes. De stad is een prima voorbeeld van het feit dat oud en nieuw prima samen gaan. In de oude stad zijn meer dan genoeg historische bezienswaardigheden, maar ook het publiek dat op zoek is naar de wat hippere kledingzaken en uitgaansgelegenheden, zal niet teleurgesteld worden. Tallinn, een stad waar iedereen zich kan vermaken. Uitgekeken in de stad? De rest van het land biedt ook meer dan genoeg hoogtepunten.

#1. Tallinn, de oude stad

De oude stad van Tallinn, Vanalinn, stamt vooral uit de Middeleeuwen. Een periode waarin Tallinn een echte Hanzestad was. Loop door de oude stad en waan je in deze periode jaren geleden. Prachtige gebouwen en mooie pleinen. Ook is er een uitzichtpunt vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt over de oude stad. Het echt authentieke Estland zul je hier trouwens niet meer zien. Een (wat ons betreft) groot minpunt: Tallinn weet dat de stad mooi is en veel bezoekers kan trekken. Hier wordt dan ook flink op in gespeeld. De oude stad is omgetoverd tot een ware toeristische attractie met alles erop en eraan. Jammer.

estland bezienswaardigheden tallinn

#2. KGB museum, Tallinn

Net als in Vilnius (Litouwen), vind je ook in Tallinn een KGB Museum. Het museum is gevestigd in één van de hotels die de stad rijk is. Het Viru hotel dat op loopafstand van de oude stad ligt. Het hotel was het eerste hoge gebouw dat gebouwd werd in Tallinn en de KGB heeft destijds haar intrek genomen op de 23ste verdieping van het gebouw. In 1991 heeft de KGB het gebouw verlaten. Aangezien dit in alle haast gebeurde is er nog meer dan genoeg “bewijsmateriaal” achter gebleven dat je nu kunt aanschouwen. Meerdere keren per dag wordt een rondleiding gegeven, waarvan ook één of twee keer per dag in het Engels.

#3. Dagtrip naar Helsinki

Tallinn is geen extreem grote stad. Een paar dagen is dus ook voldoende om te stad te kunnen bezichtigen. Wij besloten echter een week naar deze stad te gaan, waardoor we ook nog tijd hadden om meer te zien dan alleen de stad. Eén van de opties is een bezoek brengen aan de Finse hoofdstad Helsinki. Iedere dag vertrekken er vroeg in de ochtend meerdere boten en voor een paar tientjes boek je al een retourtje.

In alle vroegte staan we op om naar de haven te lopen. Hier checken we in en daarna kunnen we aan boord van het immense schip. Een boot met restaurants, winkels, een casino én als kers op de taart: Heuse Russische karaoke 😉 De boottocht duurt ongeveer twee uur en wanneer je vlak voor de kust van Finland bent, zie je in de verte alle eilanden opduiken. Een prachtig gezicht! Deze bootverbinding wordt verder voornamelijk gebruikt door Finnen die in Estland hun drank komen inslaan. De prijzen in Estland zijn schrikbarend veel lager dan in Finland, dus hier wordt flink gebruik van gemaakt.

#4. Helsinki

Vroeg in de ochtend komen we aan in Helsinki waar we tot aan het begin van de avond de tijd hebben om de stad te ontdekken. We verkennen de stad te voet, brengen een bezoek aan de Domkerk van Helsinki. Een evangelisch-lutherse kerk aan het Senaatplein. We halen in de supermarkt twee drankjes en zitten tussen de locals in het park te genieten van het mooie weer en in de middag besluiten we de boot te pakken naar één van de vele eilanden voor de kust, Suomenlinna. Een populaire halve dagtocht vanuit de hoofdstad.

estland bezienswaardigheden helsinki

De eilanden liggen op slechts 15 minuten varen vanuit het marktplein in het centrum van de stad. Op het eiland genieten van de geweldige uitzichten, een mooie zonsondergang, we bezoeken een museum en de scheepswerf. Na het avondeten lopen we weer naar de haven waar de boot de hele dag heeft liggen wachten. We vertrekken weer naar Estland. Een prima combinatie van twee gave steden.

#5. De Russische grens

Estland is het kleinste en meest Noordelijk gelegen land van de Baltische Staten. Het land grenst in het Oosten aan Rusland en het duurt dus niet lang voordat je vanuit Tallinn de grens hebt bereikt. Wij huurden een dag een auto en brachten een bezoek aan de grens, de stad Narva. Een grens die je niet zomaar oversteekt, want hé het is toch echt Rusland. Een visum is dus genoodzaakt, maar ook zonder de grens over te steken is het een mooi moment om mee te maken. Honderden auto’s en mensen die lopend de grens over willen. Tientallen wisselkantoortjes waar je je euro’s in kan wisselen voor Russische Roebels, de Russische vlag in de verte en erg veel bewaking. De grens tussen Estland en Rusland wordt voornamelijk gevormd door twee meren en door de rivier de Narva.

Narva is de derde stad van Estland en wordt voornamelijk bewoond door Russen. Geen wonder dat je je meteen in een andere wereld waant. De brug tussen de twee landen wordt ook wel de vriendschapsbrug genoemd en aan beide kanten van de rivier is een burcht die je kunt bezichtigen. Wij bezochten de Hermansburcht aan de Estse kant en aten hier wat met uitzicht op Rusland. De eerste Russische plaats als je de grens overgaat is Ivangorod.

estland bezienswaardigheden grens rusland

#6. Stranden in Estland

Na een bezoek aan de grens rijden we verder naar de kust. Narva Joesuu, het dichtstbijzijnde strand van de stad. Ook vanaf hier kun je aan de andere kant van water Rusland zien liggen. We genieten even lekker van de zon, maken een strandwandeling en lopen daarna een stukje van het strand af. Niet veel later horen we muziek en besluiten we een kijkje te nemen. We vallen met onze neus in de boter, want er is een feest aan de gang. Een echt Russisch feest met Russische muziek, kraampjes waar je Russische souvenirs kunt kopen en Russisch eten. Best leuk! Na onze ogen uit te hebben gekeken op het merkwaardige feest was het tijd om terug naar het hostel te gaan.

Wij hadden het erg naar ons zin in Estland en na het Noorden van het land te hebben gezien, smaakt het zeker naar meer.

estland bezienswaardigheden strand

Welk land van de Baltische Staten heeft bij jou de voorkeur?

8 berichten over “Estland bezienswaardigheden: Tips in en rond Tallinn”

 1. Avatar van Linda
  Linda
  20 december 2014

  Oh Tallinn is echt zooooo fijn! Ik deed een dagtripje vanuit Helsinki dus dat is ook zeker een aanrader inderdaad. En de oude stad <3333 Heeeel veel liefde voor de oude stad van Tallinn :)

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   21 december 2014

   Jij deed het juist andersom dus!? Leuk! :) Het oude centrum is inderdaad heerlijk hea.. Waan je je even helemaal in een andere wereld.. Terwijl de rest van de stad best wel modern is. Dat is de reden dat ik zo'n fan ben van de Baltische Staten..

 2. Avatar van Stéphanie | Expeditie Aardbol
  Stéphanie | Expeditie Aardbol
  21 december 2014

  De grens bij Rusland lijkt mij interessant! Nog nooit in de Baltische Staten geweest, maar lijkt me heel leuk om nog te ontdekken!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   21 december 2014

   Zeker doen Stéphanie! Zijn een hoop lowbudget airlines die er naartoe vliegen vanuit Nederland. Ikzelf vond trouwens Vilnius indrukwekkender dan Tallinn. Voelde net iets authentieker, maar dat is misschien ook persoonlijk natuurlijk :)

 3. Avatar van Marcella
  Marcella
  29 december 2014

  Dat klinkt erg leuk, een week naar Talinn en dan gave uitstapjes maken. De combi met Helsinki lijkt me ook echt te gek, die heb ik al een tijdje in mijn hoofd, maar steeds komt er iets anders tussendoor (Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld). Ik krijg een steeds langere (acute!) wishlist, hoe langer ik jouw blog lees ;-)

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   29 december 2014

   Haha ik ken het! De mijne blijft ook maar groeien.. Best een goed excuus hoor voor het feit dat Tallinn en Helsinki er maar niet van komt.. Als ik moest kiezen ging ik ook toch maar voor Nieuw Zeeland!

 4. Avatar van Jessica
  Jessica
  4 juni 2015

  Wat een handig artikel! Ik vertrek zaterdag voor een week naar Estland. Iedereen vroeg zich ook al af wat wij een week daar wilden gaan doen, maar ik ben bang dat we tijd tekort komen. Een overtocht naar Helsinki klinkt namelijk ook wel erg gaaf! Bedankt voor de tips :)

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   5 juni 2015

   Super leuk Jessica! Dat raad ik je zeker aan inderdaad. Alleen al op de boot is een hele beleving. Heel veel plezier!