Bezienswaardigheden Helsinki Finland

De leukste bezienswaardigheden van Helsinki

Gepubliceerd op: 18-07-2017

Helsinki is niet alleen de hoofdstad van Finland, het is ook meteen de grootste stad van het land. De stad is gelegen in het zuiden van het land aan de Finse Golf, tegenover Tallinn, de hoofdstad van Estland. Hoewel de stad niet heel groot is en niet beschikt over een enorme skyline is een bezoek zeker de moeite waard. In dit artikel vertellen we je over de leukste bezienswaardigheden in Helsinki. 

Een dagtrip naar Tallinn vanuit Helsinki

Wij bezochten Helsinki in 2012 vanuit Tallinn, de hoofdstad van Estland. En eerlijk is eerlijk, zelf vonden we één dag voor Helsinki genoeg. De stad is niet enorm groot. Daarnaast is Helsinki ook één van de duurdere steden in Europa. Dit terwijl Tallinn juist één van de goedkoopste hoofdsteden van Europa is. Meerdere keren per dag vertrekt een enorme boot vanaf de haven van Helsinki. Veel locals reizen af naar Tallinn vanwege de prijzen. En dan met name de prijzen voor alcohol. Erg grappig om te zien dat vroeg in de ochtend allemaal Finnen bij de haven in Tallinn staan met enorme dozen vol met alcohol. De bootreis duurt ongeveer twee uur en onderweg hoef je je geen moment te vervelen. Op de boot vind je restaurants, winkels en zelfs een casino. Daarnaast is het uitzicht vanaf het dek fantastisch.

Hier vind je informatie over de verschillende maatschappijen die bootreizen van Helsinki naar Tallinn aanbieden.

Bezienswaardigheden Helsinki Finland Bezienswaardigheden Helsinki Finland

Bezienswaardigheden Helsinki

Hoewel we je een dagtrip naar Tallinn van Helsinki onwijs aanraden zijn er ook in Helsinki zelf een aantal bezienswaardigheden die je niet mag overslaan.

De kathedraal van Helsinki

Net als iedere andere stad vind je ook in Helsinki één gebouw dat de aanblik van de stad domineert. In Helsinki is dit de Kathedraal van Helsinki, ook wel de Domkerk genoemd. Het enorme witte gebouw is gebouwd aan het Senaatplein. De kerk is evangelisch-luthers en is gratis te bezoeken.

Bezienswaardigheden Helsinki Finland

Picknicken in het park

Wanneer je Helsinki bezoekt tijdens de zomermaanden en wat geld wilt besparen doe je er verstandig aan om bij de supermarkt wat lekkers te eten en drinken in te slaan en dit te nuttigen in één van de fijne stadsparken. Tijdens zonnige dagen zul je zien dat de parken bomvol zitten.

Bezienswaardigheden Helsinki Finland

Uspenski Kathedraal

Dat Finland naast Rusland ligt is geen geheim. Het is daarom ook niet zo gek dat je in de stad veel Russische invloeden terug ziet. Het gebouw dat het meest doet denken aan Rusland is met stip de Uspenski Kathedraal. Deze Russische Ortodoxe kerk werd gebouwd door Aleksei Gornostajev die zich liet inspireren door een kerk in Moskou. De kerk is gratis te bezoeken en is gesloten op maandag.

De haven

De haven van Helsinki is een centraal punt in de stad. Je vindt hier meerdere, prachtige boten waarvan sommige zijn ingericht als restaurant. Ook vind naast de haven de markt plaats aan het marktplein. De haven is zeker een leuke plek in Helsinki om een tijdje rond te slenteren. Wanneer de markt is kun je verschillende Finse lekkernijen uitproberen. Vanaf de haven vertrekken ook iedere dag de boten naar Tallinn.

Bezienswaardigheden Helsinki Finland

Het eiland Suomenlinna

Helsinki is gebouwd aan de Golf van Finland waarin meerdere eilanden liggen. Eén eilandengroep hiervan is Suomenlinna. Een groep van zes eilanden waarop een vesting is gebouwd. Suomenlinna staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en was voor ons het hoogtepunt van onze stedentrip naar Helsinki. Door de Finnen wordt het eiland aangeduid als Sveaborg wat Fins Fort betekent. Op Suomenlinna wonen nog geen 1000 mensen, maar tijdens de zomermaanden reizen niet alleen toeristen, maar ook veel locals af naar de eilanden. Je vindt hier onder andere een aantal musea, een marineschool en een bibliotheek. Daarnaast zijn er verschillende plekken op de eilanden waar je kunt genieten van prachtige uitzichten over de Golf van Finland met als bonus een prachtige zonsondergang.

Vanaf de haven van Helsinki varen regelmatig boten naar Suomenlinna. Je kaartjes kun je in de haven kopen. De bootreis duurt ongeveer 15 minuten.

Bezienswaardigheden Helsinki Finland Bezienswaardigheden Helsinki Finland

Wat zijn volgens jou de fijnste bezienswaardigheden van Helsinki?

Chille slaapplekken in Helsinki

CheapSleep Hostel
CheapSleep Hostel
Hostel Suomenlinna
Hostel Suomenlinna

Kirsten | Travelaar.nl - 30 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

5 reacties op “De leukste bezienswaardigheden van Helsinki”

 1. Marcella schreef:

  Een combi tussen Tallinn & Helsinki lijkt me erg tof, staat op onze wishlist. Van Suomenlinna had ik nog nooit gehoord, maar daar wil ook wel naartoe. Klinkt tof!

 2. Jenny schreef:

  Toen ik in Talinn was, heb ik echt getwijfeld om de boot naar Helsinki te nemen. Uiteindelijk niet gedaan….

  Inmiddels zijn we 10 jaar verder en ben ik nog altijd niet in Helsinki geweest. Oeps.

 3. Tallinn – Helsinki… zou ik nooit bedacht hebben, maar superleuke combi! Finland staat sowieso nog op de ‘to do’-lijst hier…

 4. Helsinki ziet er prachtig uit in de zon! Ik ben er nu 2x geweest, maar steeds in de winter. Echt ongelooflijk koud, maar wel mooi 🙂 Nog maar eens terug in de lente of zomer dus!

 5. Marcel schreef:

  Helsinki is een heel fijne stad. Wij hebben er volop genoten, al waren we er maar een dag. Er hangt een heel relaxte sfeer, genoeg te zien voor een dag en lekker eten.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.