VPN

Waarom reizigers een VPN nodig hebben

Geüpdatet op

VPN’s zijn waarschijnlijk het minst opwindende aspect van reizen. Maar zoals jij altijd een goede reisverzekering nodig hebt, kunnen je mobiele apparaten niet veilig op reis zonder VPN. Daarbij hebben VPN’s een paar “bijwerkingen” die erg interessant kunnen zijn voor reizigers. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over het gebruiken van een VPN op reis.

Inhoudsopgave:Waarom reizigers een VPN nodig hebben
  1. Wat doet een VPN?
  2. Wat hebben reizigers aan een VPN?
  3. Gebruik het als een proxy

Wat doet een VPN?

Een VPN is een Virtueel Persoonlijk Netwerk dat al je internetverkeer beschermt en verbergt, zodat hackers, criminelen, pottenkijkers en de overheid geen toegang krijgen tot je gegevens en niet kunnen zien wat je online doet. Om het te visualiseren: denk aan het internet als een rivier. Je gegevens zijn als een vloeibare kleurstof in de rivier. Iedereen die aan de oever staat, kan de kleurstof zien. Je kunt gemakkelijk zien welke kleur het is en opmerken waar het vandaan komt en naartoe gaat. Mensen met de juiste tools zouden zelfs de kleurstof aan kunnen tasten en de bestemming kunnen wijzigen.

VPN-technologie is als een afvoerpijp in de rivier. Je doet de kleurstof vanuit je veilige ruimte in de pijp. Aan de oever is deze niet zien. De vloeistof komt ergens ver van jou vandaan pas uit het andere einde van de pijp en gaat daar in de rivier. Bij de bestemming weten ze alleen dat het uit de pijp is gekomen, niet waar het vandaan komt.

Wat hebben reizigers aan een VPN?

In principe is een VPN voor iedereen even onmisbaar als software updates en antivirustechnologie. Het is één van de onderdelen die nodig zijn om veilig online te zijn. Het risico voor reizigers is echter altijd groter dan voor mensen die thuis zijn. Al reiziger gebruik je vaak niet je eigen vertrouwde internetverbinding, maar je maakt gebruik van een openbaar of lokaal netwerk. Je weet niet wie dit netwerk beheert en of het te vertrouwen is. Omdat je in het buitenland vaak nog afhankelijker bent van het internet dan thuis (voor contact met familie, internetbankieren, vertalen, routebeschrijvingen), is ieder beschikbaar netwerk vaak een uitkomst.

Cybercriminelen maken op hun beurt weer graag gebruik van deze informatie. Ze bevinden zich vaak op locaties waar veel mensen tijdelijk zijn, zoals in hotels of restaurants. Het is erg gemakkelijk om een hotspot aan te bieden met gratis internet. Al het internetverkeer van gebruikers gaat nu via het apparaat van de crimineel. In sommige landen is er sprake van censuur wat betekent dat er andere regels gelden dan in Nederland. Dit kan betekenen dat je in sommige landen geen gebruik kunt maken van social media en/of dat je niet je favoriete series of films kunt bingen. Precies daarvoor is een VPN een echte uitkomst voor reizigers.

De mooiste reisfilms

Gebruik het als een proxy

Hoewel VPN’s bedoeld zijn voor extra privacy en veiligheid, heeft het ook de functie van proxy. Omdat alle internetverkeer omgeleid wordt via een VPN server, kun je het gebruiken om je locatie te verbergen en een nieuwe virtuele locatie te kiezen. Dit is een bijwerking die erg nuttig is voor reizigers.

Goede VPN diensten laten je via een app kiezen met welke server je verbinding wilt maken. In essentie kies je dus een nieuw IP-adres. Als je in het buitenland bent, kun je dus een Nederlandse server kiezen en het internet gebruiken alsof je in Nederland bent. Dit betekent dat je je Nederlandse televisie abonnement mee kunt nemen naar het buitenland, of de Nederlandse ondertiteling kunt kiezen in Netflix en meer. Wel zo prettig als je een dag niet op ontdekking wilt tijdens het reizen!

Het tegenovergestelde is ook mogelijk. Je kunt vanuit Nederland een VPN-server kiezen in het buitenland. Door bijvoorbeeld te doen alsof je in een goedkoper land bent, zoals Pakistan of Indonesië, kun je veel goedkopere vluchten en accommodaties boeken. Ook als het om dezelfde stoel in hetzelfde vliegtuig op dezelfde vertrekdatum is. Reisorganisaties doen namelijk aan prijsdiscriminatie. Prijzen zijn afhankelijk van de datum van boeking (early bird korting, last-minute korting, etc.), maar ook van de locatie. Wis je browsergeschiedenis en kies een VPN server in een ander land om direct gebruik te maken van de voordelen van een VPN.

Maak jij al gebruik van een VPN op reis?