Edo 2 Scheepswrak Cyprus

Vakantie naar Cyprus: Dit wil je weten

Geüpdatet op

Hoe duur is Cyprus? Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Cyprus? En is Cyprus veilig? Zomaar een greep uit de vragen die wij via de mail ontvangen over een vakantie naar Cyprus. Cyprus is tijdens de zomermaanden een populaire vakantiebestemming, maar is qua populariteit nog langer niet te vergelijken met landen als Spanje, Frankrijk of Griekenland. Toch is Cyprus – met name vanwege de ligging vlak voor het Midden-Oosten – het hele jaar door een ideale vakantiebestemming. Het is er vrijwel altijd lekker weer – in december zelfs nog rond de 20 graden. Wil jij op vakantie naar Cyprus? Dan lees je hier wat handige informatie die je kan helpen bij het plannen van jouw Cyprus vakantie.

Waar ligt Cyprus en hoe kom je er?

Cyprus – oftewel de Republiek Cyprus – ligt officieel gezien in Europa en is zelfs onderdeel van de Europese Unie. Geografisch gezien ligt Cyprus echter in Azië. Niet zo gek dus dat het er vrijwel het hele jaar mooi weer is. Cyprus ligt ten zuiden van Turkije en ten westen van Libanon en Syrië, middenin de Middellandse zee. Je zult er dus veel verschillende invloeden tegenkomen, een beetje Midden-Oosters vs. Europees.

Helaas is het buiten het hoogseizoen niet heel gemakkelijk om vanuit Nederland naar Cyprus te reizen. Wij kozen er daarom voor om eerst een stedentrip Athene te doen en vanuit daar naar Cyprus te vliegen. Het zuiden van Cyprus beschikt over twee vliegvelden, Paphos en Larnaca, waarvan Larnaca International Airport de grootste is.

Strand Paphos Cyprus

Is Cyprus nou Grieks of Turks?

Cyprus is een onafhankelijk eiland dat niet tot Griekenland en niet tot Turkije behoort. Al is dat volgens Turkije niet helemaal waar. Op 20 juli 1974 startte namelijk de Turkse invasie op Cyprus. Tot op de dag van vandaag bezet Turkije het noordelijke deel van Cyprus. Turkije is echter het enige land dat Noord-Cyprus als onafhankelijke staat erkend. Wel is er een echte scheidingslijn in het land dat onder andere dwars door de hoofdstad Nicosia loopt.

Wij bezochten enkel het zuiden van Cyprus en richten ons in dit artikel dus vooral op de Republiek Cyprus, het zuidelijke gedeelte.

Kan ik vanuit Cyprus reizen naar Noord Cyprus?

De grens tussen het zuiden van Cyprus en het noorden van Cyprus loopt van oost naar west, dwars door Nicosia. Voor toeristen is het mogelijk om de grens over te gaan om zo het zuiden- en het noorden van het land te combineren in één vakantie. Wel moet je er rekening mee houden dat het echte grensovergangen zijn en je dus je paspoort bij je moet hebben. Je hoeft voor Noord-Cyprus vooraf geen visum aan te vragen. Deze krijg je gratis wanneer je de grens over steekt.

Als je een auto huurt in Cyprus is het vaak niet toegestaan om met de huurauto de grens over te steken. Hierover kun je het beste informeren bij je verhuurmaatschappij.

Troodosgebergte Cyprus

Welke taal spreekt men in Cyprus?

De officiële talen in Cyprus zijn Grieks en Turks. Grieks in het zuiden en Turks in het noorden van het land. Over het algemeen kun je je met Engels prima verstaanbaar maken, al zal dit in het noorden soms iets lastiger zijn dan in het zuiden.

Is Cyprus veilig?

Als je op vakantie gaat naar Cyprus wil je vast weten of het een veilige reisbestemming is. Het antwoord hierop is ‘ja’. Cyprus is een veilige vakantiebestemming en er gelden op dit moment geen veiligheidsrisico’s voor een vakantie naar Cyprus.

Is autorijden veilig in Cyprus en waar moet ik rekening mee houden?

Cyprus is klein. Zelfs een stuk kleiner dan Nederland. Daardoor kun je tijdens een vakantie van een week een groot gedeelte van het land ontdekken. Het beste doe je dit door een auto te huren in Cyprus. Voor autohuur raden wij Sunny Cars aan. Hiermee ben je altijd 100% verzekerd. Wel moet je er rekening mee houden dat het niet toegestaan is om de grens met Noord-Cyprus over te steken. Je zult dan niet meer verzekerd zijn.

De staat van de wegen in Cyprus is prima. Wel is het belangrijk om tijdens je Cyprus roadtrip te onthouden dat men in Cyprus links rijdt. Even wennen dus.

Vakantie Cyprus

Wat te doen op Cyprus: De mooiste plekken

De populairste badplaatsen in Cyprus zijn Larnaca in het oosten, Limasol in het zuiden en Paphos in het zuidwesten. Dit zijn ook meteen de bestemmingen waar je de meeste hotels en resorts zult vinden. Vanaf deze steden kun je perfect de rest van het land ontdekken met een huurauto.

Andere belangrijke hoogtepunten van Cyprus zijn de hoofdstad Nicosia, de archeologische site Kourion, het Troödosgebergte in het binnenland van Cyprus en het Akamas schiereiland.

Kings of the Tombs, Paphos
Larnaca Cyprus

Hoe duur is Cyprus?

De vraag ‘Hoe duur is Cyprus’ beantwoorden is lastig, omdat iedereen natuurlijk vakantie viert op zijn/haar eigen manier. Wel kan ik zeggen dat Cyprus een duurdere bestemming is dan wij vooraf dachten. Vooral doordat we eerst naar Athene reisden. De prijzen in Athene liggen bijvoorbeeld een stukje lager dan in Cyprus. Ook is ons opgevallen dat de prijzen in Larnaca – voor eten en drinken met name – hoger liggen dan in Paphos.

Een fijne hotelkamer met eigen badkamer – en vaak met balkon – boek je vanaf ongeveer €40 per nacht. Een goede maaltijd kost rond de €10, exclusief drankjes. Over het algemeen liggen de prijzen voor eten en drinken net iets lager dan in Nederland.

Accommodaties in Cyprus

De keuze aan accommodaties in Cyprus is reuze, maar over het algemeen ligt de standaard niet heel hoog. In de populaire badplaatsen vind je all-inclusive hotels, maar ook knusse guesthouses en enige hostels. Accommodaties kun je het beste vooraf online boeken via Booking.com. Wij raden Booking aan, omdat je hier tot 24 uur vooraf kosteloos kunt annuleren.

Heb jij nog andere vragen over een vakantie naar Cyprus? Stel ze gerust en wie weet voegen we ze toe aan dit artikel.

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen over Cyprus: