Wat te doeni n Paphos, Cyprus

Tips voor de mooiste bezienswaardigheden in Paphos, Cyprus

Geüpdatet op

Paphos is – samen met Larnaca en Limasol – één van de populairste badplaatsen in het zuiden van Cyprus. Ga jij op vakantie naar Cyprus en ben je nieuwsgierig naar wat te doen in Paphos? Wij zetten onze favoriete Paphos bezienswaardigheden op een rij.

Paphos is een populaire badplaats aan de zuidwest kust van Cyprus. Het zuidelijke deel wel te verstaan, want zoals je misschien al weet is Cyprus opgedeeld in twee delen. Het noordelijke deel dat bezet is door Turkije en het zuidelijke deel dat het échte Cyprus is. In Paphos zijn veel archeologische opgravingen te vinden en het is dan ook niet voor niets dat de stad dé archeologische parel van het land is. Een groot gedeelte van Paphos staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De perfecte vakantiebestemming voor cultuurliefhebbers dus. Maar ook voor iedereen die komt voor luieren op het strand of de natuur. Want Cyprus is zo klein, dat alles binnen handbereik ligt.

Paphos Cyprus

Vakantie in Paphos

Paphos is een ideale bestemming in Cyprus omdat je vanaf Nederland en België rechtstreeks naar Paphos kunt vliegen. Het vergelijken van de beste prijzen voor vliegtickets doe je het beste via Tix.nl. Of je nou een roadtrip door Cyprus maakt of gaat voor een vakantie naar Cyprus, je maakt altijd een goede keuze om in ieder geval een paar dagen te besteden in Paphos. De stad is centraal gelegen en vanaf hier kun je daarom gemakkelijk dagtrips doen naar bijzondere hoogtepunten van Cyprus. In dit artikel richten we ons voornamelijk op de meest bijzondere Paphos bezienswaardigheden die je te voet kunt verkennen. Hiervoor heb je dus niet perse een huurauto nodig en hoef je geen gebruik te maken van het openbaar vervoer. Wil je ook de omgeving van de stad verkennen dan raden we je aan om een auto te huren via Sunny Cars. Bij Sunny Cars ben je namelijk altijd voor de volle 100% verzekerd en kom je nooit voor verrassingen te staan.

Paphos is heel simpel gezegd opgedeeld in twee delen. Het bovenste gedeelte dat ook wel Paphos Old Town of Pano Paphos wordt genoemd en het onderste gedeelte, Kato Paphos. De laatstgenoemde, Kato Paphos, is het deel dat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat en waar cultuurliefhebbers niets te klagen zullen hebben.

Tombes of the Kings / De koningsgraven van Paphos

De Tombes of the Kings, oftewel de Koningsgraven in Paphos is één van de belangrijkste Paphos bezienswaardigheden en staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De entreeprijs bedraagt €2,50 per persoon. Zodra je binnenkomt zul je misschien denken dat het complex weinig voorstelt, maar wanneer je doorloopt zul je zien dat de plek prachtig is. Je vindt hier verschillende tombes – koningsgraven – die je zelfs van binnen kunt bewonderen. En dit allemaal terwijl je de hele tijd uitkijkt over de prachtige, blauwe Middellandse zee.

Tombes of the Kings Paphos Cyprus
Kings of the Tombs, Paphos
Kings of the Tombs Cyprus
Roadtrip Cyprus

Edro 2 Shipwreck

Wanneer je over het strand loopt in Paphos kun je niet om een heel mooie bezienswaardigheid heen. Vlak voor de kust ligt namelijk een scheepswrak. Het schip is de Edro 2 welke in 1998 met een lading hout onderweg was van Griekenland naar Syrië. Het schip is gestrand op de rotsen voor de kust van Paphos en ligt daar tot de dag van vandaag. Heel mooi om te zien.

Edo 2 Shipwreck Cyprus
Edo 2 Shipwreck Cyprus
Edo 2 Scheepswrak Cyprus
Edo 2 scheepswrak cyprus

Paphos archaeoligical site

Kato Paphos staat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst en het is dan ook de plek waar je prachtige archeologische opgravingen kunt bewonderen. Je vindt hier onder andere de prachtige mozaïekvloeren. Wanneer je een wandeling maakt langs de kustlijn van Paphos kun je niet om deze bijzondere bezienswaardigheden heen.

Wat te doeni n Paphos, Cyprus

Het kasteel van Paphos

Het kasteel van Paphos vind je bij de haven van de stad, vlakbij Kato Paphos. Niet voor niets is dit één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Paphos. Oorspronkelijk stamt het fort uit de Byzantijnse tijd, maar het werd in de dertiende eeuw compleet verwoest. Gelukkig is later jaren later weer hersteld en kun je nu – vanaf één van de terrassen in de haven – genieten van een geweldig zicht op het kasteel.

Interessant weetje: Jaren geleden is het kasteel van Paphos zelfs een tijdje gebruikt als gevangenis én de Engelsen gebruikten het voor het opslaan van zout.

Kasteel van Paphos
Haven van Paphos

Genieten op het strand in Paphos

Ben je op vakantie in Cyprus en heb je geen trek om er iedere dag op uit te trekken? Niet getreurd, want op Cyprus is het bijna altijd mooi weer en de stranden liggen altijd binnen handbereik. Wij waren begin december in Cyprus en zelfs toen was het iedere dag rond de 20 graden. Heerlijk!

Wil je andere mooie plekken zien en niet de hele dag op hetzelfde strand liggen? Pak dan de bus naar het nabijgelegen Coral Bay dat bekend staat als één van de mooiste stranden in de omgeving.

Paphos
Strand Paphos Cyprus
Paphos, Cyprus

Verken de rest van Cyprus vanuit Paphos

Paphos is niet alleen fijn als vakantiebestemming, maar is door de centrale ligging ook een ideale bestemming om de rest van Cyprus te ontdekken. Zo rij je in een half uur naar de mooie Avakas Gorge waar je een mooie hike kunt maken, rij je in ongeveer anderhalf uur naar Larnaca en na een dik uur rijden sta je middenin het enorme Troödosgebergte in de binnenlanden van Cyprus.

Cyprus
Cyprus

Wat zijn volgens jou de leukste Paphos bezienswaardigheden?