Telefoon gestolen op reis tips

Telefoon gestolen op reis? Dit moet je doen en weten

Geüpdatet op

Een gestolen telefoon. Het kan iedereen overkomen, maar het is voor veel reizigers de ultieme nachtmerrie. Zeker in het buitenland zijn we namelijk steeds afhankelijker van onze smartphones voor het uitzoeken van reisroutes en het boeken van tickets en accommodaties. Een gestolen telefoon kan dan een hoop onrust veroorzaken. Is jouw telefoon gestolen op reis? Met deze tips weet je hopelijk precies wat je moet doen in deze situatie.

Stap 1: Doe aangifte bij de lokale politie

Het is logisch dat je in de stress schiet als je telefoon gestolen is. Het kan dan verleidelijk zijn om eerst zelf actie proberen te ondernemen. Maar door zelf op zoek te gaan naar de dief of rond te struinen om te checken of je de telefoon terug kan vinden verspil je kostbare tijd. Ga dus gelijk naar het dichtstbijzijnde politiebureau en geef belangrijke informatie zoals tijd, locatie en natuurlijk het merk en model van je telefoon door. Zo kan de politie hiermee aan de slag en heb je hopelijk snel je toestel weer terug. Heb je een telefoon- of reisverzekering? Dan is aangifte extra belangrijk. Je hebt namelijk meestal een aangiftenummer nodig om een vergoeding aan te vragen bij je verzekeraar.

Stap 2: Traceer de locatie

Veel smartphones hebben de mogelijkheid om op afstand locatie te delen. Zo kan je met een ander toestel of een computer live updates zien van de locatie. Heb je roaming uitgeschakeld of heb je niet genoeg GB’s in je sim only abonnement, dan kan je meestal nog wel de laatste locatie zien waar de telefoon online is geweest. Belangrijke informatie die je zeker met de politie moet delen. Sommige telefoons, zoals iPhones, werken zelfs zonder internet. Heb jij een iPhone en deel je je locatie via ‘Zoek mijn iPhone’? Dan kan je de locatie van je toestel bijna altijd terugvinden, ook als je telefoon leeg is of is uitgeschakeld.

Stap 3: Blokkeer je telefoon op afstand

Het laatste wat je wil is dat de dief bij je persoonlijke gegevens kan. Gelukkig is het bij de meeste telefoons mogelijk om op afstand de telefoon te blokkeren of gegevens te verwijderen. Zorg wel dat je een back up maakt van je gegevens voordat je dit doet, bijvoorbeeld via iCloud. Bij Apple smartphones blokkeer je je telefoon door het inschakelen van de ‘Verloren-modus’ via iCloud. Zo krijg je automatisch meldingen van de locatie en kan de telefoon niet ontgrendeld worden. Bij Android telefoons kun je op afstand een code of wachtwoord instellen voor je telefoon. Ook kun je je gegevens wissen, maar dit betekent wel dat je telefoon teruggaat naar fabrieksinstellingen en dat je de locatie niet meer kan volgen.

Telefoon op reis

Voorkomen is beter dan genezen

Het is natuurlijk ontzettend vervelend als je telefoon gestolen wordt, maar je kunt je hierop voorbereiden door te zorgen dat je van te voren belangrijke informatie niet alleen op je smartphone hebt staan. Ook is het handig om te checken of je telefoon alle nodige instellingen aan heeft staan om de locatie te traceren. Zo heb je hopelijk binnen no time je telefoon weer terug en kun je weer optimaal genieten van je vakantie.