Reistips Nepal: Handige informatie voor vertrek

Nepal, een land waar je je in een waar sprookje waant. Kathmandu is niet alleen de hoofdstad van het land, maar ook meteen de grootste stad. Een stad vol tempels, “holy men” en stupas. Een bestemming waar je je ogen uitkijkt, maar waar soms de tranen in je ogen springen.  Voor ons een totaal andere wereld, maar ook een land met veel armoede. En dat merk je. Waar moet je op letten als je in deze overweldigende stad bent? Met deze handige reistips voor Nepal begin je goed voorbereid aan je reis.

Reistips Nepal

Nepal is niet alleen één van de armste landen in Azië. Het is zelfs één van de armste landen ter wereld. En dat zie je. Dit is echter totaal geen reden om niet naar Nepal te reizen. De lokale bevolking is juist onwijs blij met toeristen. Er zijn echter een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Een aantal handige reistips voor Nepal die ervoor zorgen dat jij net iets relaxter aan je reis kunt beginnen.

reistips nepal

Straatkinderen in Nepal

Op onze reis hebben we in meerdere landen te maken gehad met straatkinderen. Waar in andere landen kinderen vragen om geld of je wat proberen te verkopen, vragen de meeste kinderen in Kathmandu om eten. Zo zagen we hoe een aantal kinderen door de ramen van een bakker stonden te kijken naar het brood om zo wat lekkers van mensen te krijgen. In Kathmandu merk je trouwens ook bij volwassen mensen dat ze om eten vragen in plaats van geld. Dit zegt natuurlijk veel over de armoede die in Nepal heerst. Hoewel eten geven het probleem natuurlijk ook niet oplost, is het een betere oplossing dan het geven van geld aan kinderen.

reistips nepal

Phsstt, Hashsjies?

Wie in Kathmandu is geweest, weet waarschijnlijk meteen wat ik bedoel! Op vrijwel iedere hoek van de straat hoor je ze: “Phssstt, hashsjies?” Nou is het in Nederland erg makkelijk om een jointje te roken, maar in Aziatische landen, dus ook Nepal, zou ik het toch echt afraden om hier op in te gaan. De regels zijn hier niet hetzelfde als in Nederland en je wilt toch niet gepakt worden tijdens je reis!? Sowieso lijkt het me niet handig om dit aan te schaffen op straat. Gewoon lachten en doorlopen! Of doen alsof je niets hebt gehoord.. Nu moet ik wel zeggen dat ik, wanneer ik alleen over straat liep, vrijwel nergens last van had. Meestal werd Erick aangesproken. Een echt “mannendingetje’ dus misschien?

Afdingen in Nepal

Nepal is een goedkoop land! Het is zelfs één van de goedkoopste landen in Azië die wij bezochten. Wij gaven bijvoorbeeld voor het avondeten (twee keer  een maaltijd, een wodka en twee kopjes thee) €1,50 uit. Wij als Nederlanders staan overal ter wereld bekend als krenten. Afdingen en zo min mogelijk betalen. Nou ben ik hier zelf totaal geen ster in, maar ik heb wel echte kampioenen gezien op night markets. Denk voordat je gaat afdingen op reis over wat je maximaal wilt betalen en ga vooral niet afdingen voor een paar rupees. Wat is 50 euro cent voor jou? Voor de lokale bevolking betekent een paar rupees weer eten voor het hele gezin.

reistips nepal

Je geld uitgeven in Nepal

Op veel plekken rondom het centrum van Kathmandu zitten restaurantjes. Vaak zien ze er niet eens als restaurant uit van de buitenkant. Soms is het even zoeken dus. Het restaurant dat we net noemden is er zo een. Voor erg weinig geld kun je er lekker eten, al is de menukaart vaak hetzelfde en vrij beperkt. Om toch een beetje afwisseling te houden hebben we toch een aantal keren bij de duurdere plekken gegeten. Toch help je de lokale bevolking er erg mee dat je bij hen gaat eten en heb je bovendien echt het gevoel dat je op reis bent. Verder hebben ook veel mensen een klein winkeltje met wat eten en drinken. Ook hier kozen we er bewust voor niet naar één van de supermarkten in Thamel te gaan, maar naar deze kleine kioskjes. Het is beter voor de locals en het maakt niet veel uit qua prijs.

Al onze uitgaven in de Kathmandu Valley lees je hier.

Samenvatting: Geniet van Kathmandu en verdwaal in de vele smalle steegjes. Laat je niet gek maken door wat er om je heen gebeurt en probeer je geld zo goed mogelijk te besteden. De lokale bevolking geld geven lost de problemen niet op, maar je kunt ze wel helpen door bij hen te eten/je boodschappen te doen.

reistips nepal

Ben je zelf in Kathmandu geweest en heb je soortgelijke ervaringen of juist niet? Laat het weten in een reactie!

Geschreven door Kirsten

33 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje