hoe duur is nepal: kosten kathmandu

Reistips Nepal: Handige informatie voor vertrek

Geüpdatet op

Nepal, een land waar je je in een waar sprookje waant. Kathmandu is niet alleen de hoofdstad van het land, maar ook meteen de grootste stad. Een stad vol tempels, “holy men” en stupas. Een bestemming waar je je ogen uitkijkt, maar waar soms de tranen in je ogen springen.  Voor ons een totaal andere wereld, maar ook een land met veel armoede. En dat merk je. Waar moet je op letten als je in deze overweldigende stad bent? Met deze handige reistips voor Nepal begin je goed voorbereid aan je reis.

Inhoudsopgave:Reistips Nepal: Handige informatie voor vertrek
 1. Reistips Nepal
 2. Straatkinderen in Nepal
 3. Phsstt, Hashsjies?
 4. Afdingen in Nepal
 5. Je geld uitgeven in Nepal

Reistips Nepal

Nepal is niet alleen één van de armste landen in Azië. Het is zelfs één van de armste landen ter wereld. En dat zie je. Dit is echter totaal geen reden om niet naar Nepal te reizen. De lokale bevolking is juist onwijs blij met toeristen. Er zijn echter een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Een aantal handige reistips voor Nepal die ervoor zorgen dat jij net iets relaxter aan je reis kunt beginnen.

reistips nepal

Straatkinderen in Nepal

Op onze reis hebben we in meerdere landen te maken gehad met straatkinderen. Waar in andere landen kinderen vragen om geld of je wat proberen te verkopen, vragen de meeste kinderen in Kathmandu om eten. Zo zagen we hoe een aantal kinderen door de ramen van een bakker stonden te kijken naar het brood om zo wat lekkers van mensen te krijgen. In Kathmandu merk je trouwens ook bij volwassen mensen dat ze om eten vragen in plaats van geld. Dit zegt natuurlijk veel over de armoede die in Nepal heerst. Hoewel eten geven het probleem natuurlijk ook niet oplost, is het een betere oplossing dan het geven van geld aan kinderen.

reistips nepal

Phsstt, Hashsjies?

Wie in Kathmandu is geweest, weet waarschijnlijk meteen wat ik bedoel! Op vrijwel iedere hoek van de straat hoor je ze: “Phssstt, hashsjies?” Nou is het in Nederland erg makkelijk om een jointje te roken, maar in Aziatische landen, dus ook Nepal, zou ik het toch echt afraden om hier op in te gaan. De regels zijn hier niet hetzelfde als in Nederland en je wilt toch niet gepakt worden tijdens je reis!? Sowieso lijkt het me niet handig om dit aan te schaffen op straat. Gewoon lachten en doorlopen! Of doen alsof je niets hebt gehoord.. Nu moet ik wel zeggen dat ik, wanneer ik alleen over straat liep, vrijwel nergens last van had. Meestal werd Erick aangesproken. Een echt “mannendingetje’ dus misschien?

Afdingen in Nepal

Nepal is een goedkoop land! Het is zelfs één van de goedkoopste landen in Azië die wij bezochten. Wij gaven bijvoorbeeld voor het avondeten (twee keer  een maaltijd, een wodka en twee kopjes thee) €1,50 uit. Wij als Nederlanders staan overal ter wereld bekend als krenten. Afdingen en zo min mogelijk betalen. Nou ben ik hier zelf totaal geen ster in, maar ik heb wel echte kampioenen gezien op night markets. Denk voordat je gaat afdingen op reis over wat je maximaal wilt betalen en ga vooral niet afdingen voor een paar rupees. Wat is 50 euro cent voor jou? Voor de lokale bevolking betekent een paar rupees weer eten voor het hele gezin.

reistips nepal

Je geld uitgeven in Nepal

Op veel plekken rondom het centrum van Kathmandu zitten restaurantjes. Vaak zien ze er niet eens als restaurant uit van de buitenkant. Soms is het even zoeken dus. Het restaurant dat we net noemden is er zo een. Voor erg weinig geld kun je er lekker eten, al is de menukaart vaak hetzelfde en vrij beperkt. Om toch een beetje afwisseling te houden hebben we toch een aantal keren bij de duurdere plekken gegeten. Toch help je de lokale bevolking er erg mee dat je bij hen gaat eten en heb je bovendien echt het gevoel dat je op reis bent. Verder hebben ook veel mensen een klein winkeltje met wat eten en drinken. Ook hier kozen we er bewust voor niet naar één van de supermarkten in Thamel te gaan, maar naar deze kleine kioskjes. Het is beter voor de locals en het maakt niet veel uit qua prijs.

Al onze uitgaven in de Kathmandu Valley lees je hier.

Samenvatting: Geniet van Kathmandu en verdwaal in de vele smalle steegjes. Laat je niet gek maken door wat er om je heen gebeurt en probeer je geld zo goed mogelijk te besteden. De lokale bevolking geld geven lost de problemen niet op, maar je kunt ze wel helpen door bij hen te eten/je boodschappen te doen.

reistips nepal

Ben je zelf in Kathmandu geweest en heb je soortgelijke ervaringen of juist niet? Laat het weten in een reactie!

Ook leuk om te lezen:

19 berichten over “Reistips Nepal: Handige informatie voor vertrek”

 1. Avatar van Marijke
  Marijke
  3 november 2014

  Trekken in Nepal met tussenstop in Kathmandu staat al lang op mijn lijstje, maar wist niet echt hoe het is om als toerist in Kathmandu rond te lopen. Als ik je blog zo lees, is het toch wel de moeite en krijg ik er wel zin in :)

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   3 november 2014

   Het is zeker de moeite waard! Aan het begin schrok ik wel een beetje van wat ik aantrof, zelf na al in Cambodja, Thailand, Maleisie en Sri Lanka te zijn geweest, maar het is zo mooi! En de mensen zijn zo ontzettend lief :) Mooi vooruitzicht om nog eens te doen!

 2. Avatar van Lizette
  Lizette
  3 november 2014

  Al weer lang geleden dat ik er was, maar heel herkenbaar met wat je schrijft! Zou toch echt nog wel een keer terug willen, ik vond Nepal een bijzonder land.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   3 november 2014

   Echt een fijn land hea!? Ik zou ook zeker nog eens terug willen.. Ivm ziekte zijn wij helaas de Kathmandu Valley niet uitgeweest. Niet dat daar niet genoeg te zien was trouwens ;) Maar ben heel benieuwd naar de rest van het land.. Waar ben jij allemaal geweest?

 3. Avatar van Kimber
  Kimber
  3 november 2014

  Sinds kort vind ik Nepal, en dan met name Katmandu, mateloos intrigerend. Je artikel komt dus op het juiste moment :D. Dat van die kleine winkeltjes probeer ik ook overal toe te passen. Afgelopen zomer waren we in Griekenland en in plaats van te shoppen van de Lidl (of een andere grote supermarkt) kozen we ook bewust voor de mini markets. Wel wat duurder, maar je draagt zo wel je (kleine) steentje bij aan de lokale bevolking.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   3 november 2014

   Ontzettend intrigerend is het inderdaad! Ben ook ontzettend blij dat wij hebben besloten om Nepal te bezoeken tijdens onze reis! Heb je ook plannen dan ofzo om binnenkort te gaan? Goede initiatieven zijn dat hea!? Zo makkelijk voor ons, maar we kunnen mensen daar wel bij helpen.. Dus waarom zou je het niet doen!?

 4. Avatar van Stéphanie | Expeditie Aardbol
  Stéphanie | Expeditie Aardbol
  3 november 2014

  Die foto's doen me heel erg denken aan New Delhi, maar ik heb afgelopen weekend nog gehoord dat Kathmandu toch iets lieflijker is! Zou dolgraag nog eens die kant op willen, dus misschien dat Kathmandu dan een betere keus is dan Delhi :).

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   3 november 2014

   Wat grappig! Ik ben zelf nog nooit in India geweest, maar had wel al zo'n idee dat Kathmandu behoorlijk op steden in India lijkt inderdaad. Is echt geweldig! Of Sri Lanka, ook mooi ;)

 5. Avatar van Tessa | ReiZenZo.nl
  Tessa | ReiZenZo.nl
  3 november 2014

  Kathmandu is inderdaad een heerlijk gekkenhuis. Wij kwamen daar terecht na een week Himalaya, waar we nauwelijks mensen zagen. We zijn die eerste dag gillend weg gevlucht, nadat iemand in de eerste minuut een slang uit zijn jas trok en riep: Wanna buy snake? Nadat we weer een beetje geacclimatiseerd waren in de beschaving zijn we weer terug gegaan en toen trokken we het stukken beter... ;-)

 6. Avatar van Lourens Trimp | Let Us Stay For A Day
  Lourens Trimp | Let Us Stay For A Day
  3 november 2014

  Nepal staat ook hoog op mijn verlanglijstje. Heel Azië trekt mij altijd aan, maar ben hier helaas nog niet geweest. Bedankt voor de interessante tips!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   4 november 2014

   Graag gedaan Lourens :) Fijn dat je het interessant vindt.. Toch maar eens boeken dus ;)

 7. Avatar van Simone
  Simone
  4 november 2014

  Goeie tips. Nepal en Kathmandu staat nog hoog op ons lijstje van landen te zien. Lijkt me geweldig om heen te gaan!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   4 november 2014

   Dankjewel Simone! Nepal blijkt een land te zijn waar veel mensen nog naartoe willen en ik raad het iedereen aan!

 8. Avatar van Bea | waarisbea.nl
  Bea | waarisbea.nl
  4 november 2014

  Wat een handige tips. Ik wil graag nog eens naar Nepal om een trekking te maken en naar Chitwan. Kathmandu mag dan zeker niet ontbreken.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   4 november 2014

   Dankje! Een trekking maken en naar Chitwan staan ook zeker nog op mijn lijstje inderdaad! Lijkt me heel mooi.. Zeker eens een keer doen Bea! Je zult er geen spijt van krijgen ;)

 9. Avatar van Let's travel and see
  Let's travel and see
  5 november 2014

  Wauw wat lijkt me dat een bijzonder land, zou er graag eens naartoe gaan! En inderdaad je steentje bijdragen door bij de lokale bevolking te eten en kopen is een hele goede..

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   5 november 2014

   Het is inderdaad een heel bijzonder land! En prima te doen in een paar weken.. Mooi idee voor je volgende trip ;)

 10. Avatar van Saskia
  Saskia
  11 november 2014

  Leuk om te lezen en erg herkenbaar. IK houd van Kathmandu... Van de mensen, de straatjes, de belevenissen. Maar ook is het soms heftig om al die arme mensen te zien. En het contrast is soms groot. Qua eten geven heb ik nog wel 1 toevoeging: rondom de grote bezienswaardigheden lopen vrouwen met baby's die vragen of je melk voor ze wil kopen. Dit is een opzette scam. Je wordt meegenomen naar een winkeltje, betaalt 10 x de prijs voor een flesje melk en de baby krijgt niks. Op zich is het nog niet heel erg, want je verliest dan een paar euro. Maar toch... kan je beter iets kopen voor iemand die er dan ook echt wat mee doet. Dan aan een vrouw die het waarschijnlijk af moet dragen aan de bedel-'maffia'.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   11 november 2014

   Dat is ook een goede Saskia! Wij hebben het (gelukkig) niet meegemaakt, maar heb er inderdaad meer mensen over gehoord.. Thnx!