Onbezorgd op vakantie met de auto

Zo kun jij onbezorgd op vakantie met de auto deze zomer

Gepubliceerd op

Of je nou van plan bent om met de auto naar Spanje te rijden voor een zonvakantie of naar de Ardennen gaat voor een toffe fietsvakantie. Wat belangrijk is, is dat je ervoor zorgt dat je auto klaar is voor de reis. Veel mensen gaan er klakkeloos vanuit dat een auto die iedere dag van A naar B rijdt ook prima honderden kilometers naar het buitenland kan rijden. We hoeven je natuurlijk niet uit te leggen dat het nogal een verschil is of je met je auto iedere dag enkele tientallen kilometers over een autoweg rijdt of dat je ineens honderden kilometers onafgebroken op de snelweg rijdt. Om ervoor te zorgen dat je onbezorgd op vakantie met de auto kunt, hebben we een aantal tips voor je.

Laat je auto nakijken bij de garage

Voordat je de weg op gaat, is het verstandig om je auto goed na te laten kijken bij een garage. Hier wordt je auto eigenlijk net als bij een kleine- of grote beurt nagekeken op alle belangrijke onderdelen. Zodat de kans op bijvoorbeeld slijtage een stuk kleiner wordt. Een goede monteur kan mogelijke problemen in een vroegtijdig stadium inschatten, voordat ze daadwerkelijk voor problemen kunnen gaan zorgen. Denk hierbij aan het controleren van de bandenspanning, remmen, oliepeil en koelvloeistof. Je staat er niet altijd bij stil, maar een poreus slangetje kan maar beter vervangen worden voor een langere autovakantie.

Laat je airco controleren

Op warme zomerdagen kan een goed werkende airconditioning het verschil maken tussen comfortabel reizen en zweten achter het stuur. Laat je airco regelmatig controleren om ervoor te zorgen dat deze goed functioneert. Laat indien nodig het systeem bijvullen en zorg ervoor dat de filters schoon zijn. Vooral in de zomer is er niets zo vervelend als een airco die niet of nauwelijks werkt. Je kunt tegenwoordig vaak bij iedere garage al voor een paar tientjes je airco laten vullen, zodat je het tijdens de zomer een stuk aangenamer hebt in je auto.

Check je autoverzekering

In Nederland ben je verplicht een WA verzekering af te sluiten zodra je een auto aanschaft. Nu is het daarmee niet vanzelfsprekend dat deze in het buitenland ook volledige dekking heeft. Je kunt daarom dus maar beter het zekere voor het onzekere nemen en je huidige verzekeraar bellen met de vraag hoe dit bij hen zit. Bieden ze geen dekking, dan kun je via Geld.nl verschillende verzekeraars vergelijken en een autoverzekering afsluiten bij de verzekeraar die dit wel biedt. Wel zo prettig, vind je niet? Met deze tips kun je hopelijk onbezorgd vakantie met de auto vieren. Veel plezier!

Autovakantie Roemenie

Check welke formulieren en vignetten je moet aanschaffen

Natuurlijk moet je tijdens een autovakantie altijd zorgen dat je je rijbewijs en verzekeringspapieren bij je hebt. Bij sommige landen – in de Balkan bijvoorbeeld – is het ook verplicht om de originele groene kaart uitgeprint bij je te hebben. Ga je op vakantie met de auto naar het buitenland, dan is het belangrijk om vooraf informatie te zoeken over je bestemming. En over de landen waar je doorheen reist. Zo is het voor bepaalde landen in Europa belangrijk om een tolvignet aan te schaffen en moet je voor andere landen een milieu sticker aanschaffen als je toegang wilt tot bepaalde steden.