
Met je baby op vakantie: praktische en geruststellende tips

Een vakantie met je baby kan intens, maar ook heel mooi zijn. Je ontdekt nieuwe plekken, maar tegelijkertijd moet er op een kleintje gelet worden. En dat kan de eerste keer best een beetje spannend zijn. Daar weten we alles van. Het geheim zit in de juiste voorbereiding en een flinke dosis flexibiliteit. In dit artikel lees je hoe je met meer rust en plezier op pad gaat, zonder jezelf en je baby te overweldigen.
Voorbereiding en zekerheid
Bij het organiseren van een gezinsvakantie is een goede planning het halve werk. Denk vroeg na over je bestemming en de reisduur. Ga je vliegen of met de auto? Beide opties hebben voor- en nadelen. Ga je vliegen, dan is het handig om extra bagage bij te boeken. Een kleintje heeft nou eenmaal meer nodig dan je denkt. Ga je roadtrippen dan kan een autostoel meenemen ook een goede optie zijn. Niet in alle landen worden deze namelijk gebruikt. Daarnaast is een goede, passende reisverzekering afsluiten belangrijk. Check ook of je zorgverzekering voldoende dekt in het buitenland of dat er andere aanvullende opties nodig zijn. Daarnaast is het handig om na te denken over je accommodaties. Ga je vooral voor kindvriendelijke accommodaties waar bedjes en kinderstoelen aanwezig zijn? Of is het verstandiger om deze spullen mee te nemen?
Praktisch paklijstje en tips voor onderweg
Qua bagage met een reis met een baby is het handig om vooraf goed na te denken over wat je mee gaat nemen. Neem niet te veel mee, maar zorg wel voor essentiële items. Denk aan voldoende luiers, voedingen en babykleding in laagjes. Het weer kan soms verraderlijk zijn. Neem een extra dekentje mee voor koelere avonden. Heb je al gedacht aan een reis- en annuleringsverzekering? Dit kan je geld besparen als er iets onverwachts gebeurt en je vakantie niet door kan gaan, of als je eerder terug moet. Reis je met de auto? Plan dan om de twee uur een stop. Je baby kan dan even worden verschoond en krijgt wat frisse lucht. In het vliegtuig is het handig om een extra flesje of speen klaar te hebben voor tijdens het opstijgen en landen.

Ter plaatse rustig wennen
Zodra je aankomt, is het belangrijk om jezelf en je baby de tijd te geven om te wennen aan de nieuwe omgeving. Een handige tip hiervoor is om vooral het lievelingsknuffeltje of een herkenbaar dekentje mee te nemen dat je in het bedje kan leggen. Zo zal je baby zich waarschijnlijk iets sneller thuis voelen. Probeer je dagritme te behouden, zodat je baby houvast heeft. Tijdens het reizen zul je merken dat je baby voor een groot deel het tempo bepaalt. Zo kozen wij er vaak voor om na het ochtendslaapje op pad te gaan en om het middagslaapje ook zoveel mogelijk in bed te laten doen. Uitstapjes plannen we hier omheen. Maar vergeet ook niet dat veel baby’s super flexibel zijn en zich snel aanpassen. Zo namen wij onze kleine met vijf maanden een maand mee naar Spanje en eigenlijk hebben wij weinig anders gedaan dan dat we zonder hem zouden doen. Hoewel we in de avonden wel iets eerder onze camper indoken en de kroeg oversloegen.
Qua eten en drinken op reis is het belangrijk om als je flesvoeding geeft altijd schoon drinkwater bij je te hebben. Is je baby begonnen met vast voedsel? Dan kun je kiezen voor restaurants met kinderstoelen en heerlijk samen genieten van het buitenlandse eten. Wij hebben gekozen voor vast voedsel aanbieden vanaf zes maanden volgens de Rapley methode en hebben nooit gekozen voor potjes of kindermenu’s, maar de kleine altijd en overal heerlijk mee laten eten. Een geweldige methode die je ook tijdens het reizen erg flexibel maakt.




Is de Thule Urban Glide 2 de ultieme outdoor kinderwagen?

10x de leukste steden voor een stedentrip in Nederland

2 in 1 stedentrip: Deze Europese steden kun je perfect combineren
