Loch Lomond en Trossachs National Park Schotland

Loch Lomond en Trossachs National Park in Schotland

Geüpdatet op

De natuur in Schotland is adembenemend mooi. De ruige natuur met naar beneden stortende watervallen, diepe kloven en steile kliffen, besneeuwde bergtoppen en de enorme meren maken van Schotland één van de mooiste bestemmingen in Europa voor natuurliefhebbers. Je kunt hier perfect hiken door de bloedmooie natuur. In Schotland zijn een aantal nationale parken te bezoeken, waarvan Trossachs National Park niet de grootste is, maar wel één van de mooiste. Je vindt hier namelijk tientallen meren, waaronder het grootste meer van Schotland. Loch Lomond. Hier lees je alles wat je moet weten over een bezoek aan Trossach National Park in Schotland.

Waar ligt Trossachs National Park in Schotland?

Het Trossachs National Park, oftewel de Trossachs is een bosrijk gebied in het raadgebied Stirling en ligt zo’n 60 mile (anderhalf uur rijden) vanaf de hoofdstad van Schotland, Edinburgh. Het gebied is gelegen ten zuiden van de de Centrale Schotse Hooglanden. Het gehele park heeft een oppervlakte van 1865 vierkante kilometer. Het park is groot, maar het grootste nationale park van Schotland is Cairngorms National Park dat een stuk verder naar het noordoosten ligt.

Trossachs National Park op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je de exacte locatie van Trossachs National Park in Schotland en de genoemde bezienswaardigheden terug.

Loch Lomond

Wat te doen in de Trossachs: Wandelen langs Loch Lomond

Wie van mooie natuur en water houdt raad ik aan om tijdens een reis door Schotland of een stedentrip naar Edinburgh of Glasgow zeker een dag naar de Trossachs af te reizen. In het nationale park liggen tientallen meren waaronder Loch Lomond en Loch Katrine. Loch Lomond is met een oppervlakte van 71 vierkante kilometer het grootste meer van Schotland en zelfs van heel Groot-Brittannië. Je kunt hier prachtige wandelingen maken rondom het meer, maar tijdens de zomermaanden kun je ook een boot of kajak huren. Tevens varen er iedere dag grotere rondvaartbaten over het meer.

Zelf zijn wij vanuit Edinburgh naar Trossachs National Park gereden en hebben hier een korte wandeling gemaakt. De temperaturen in januari liggen behoorlijk laag en her en der zie je zelfs besneeuwde bergtoppen. Een ander klein meer dat wij bezochten is het Lake of Menteith waar het heerlijk rustig is. Wanneer je meer tijd wilt doorbrengen in het park raad ik je aan om te overnachten in het knusse plaatsje Doune. Hier kun je dan onder andere het prachtige Doune Castle bezoeken.

Doune Castle
Loch Lomond en Trossachs National Park Schotland

Falls of Falloch

Het gebied rondom de Trossachs staat vooral bekend vanwege de vele meren, maar er zijn ook een aantal andere mooie bezienswaardigheden. Zelf brachten wij bijvoorbeeld een bezoek aan de watervallen Falls of Falloch. Deze waterval ligt ten noorden van Loch Lomond. Wanneer je vanuit Loch Lomond naar Glencoe of Isle of Skye reist kom je vanzelf bordjes tegen. Er zijn een aantal parkeerplaatsen en vanaf hier is het nog een paar minuten lopen – over een aangelegd wandelpad – naar de waterval.

Falls of Falloch
Falls of Falloch in Trossachs National Park Schotland

Tips voor een bezoek aan Loch Lomond en de Trossachs National Park

Reis je met eigen vervoer door de Trossachs, hou dan je ogen goed open. Wij kwamen regelmatig prachtige watervallen tegen die uit de bergen naar beneden storten. Een plaatje om te zien. Hieronder vind je nog een aantal tips om het meeste uit je bezoek aan Loch Lomond en de Trossachs te halen.

  • Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk de snelwegen vermijdt. Zo kom je langs de mooiste plekken
  • Focus je niet alleen op Loch Lomond, maar bezoek ook minimaal één van de andere, kleinere meren
  • Ik raad je aan om goede wandelschoenen te dragen wanneer je een hike wilt gaan maken
  • Hou je ogen open. De omgeving is bloedmooi!
  • Het is ook mogelijk om vanuit Edinburgh mee te gaan met een tour naar Loch Lomond en de Trossachs National Park. Een tour vanuit Glasgow is ook mogelijk. Een tour naar de Trossachs wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan het stadje Stirling.

Loch Lomond en Trossachs National Park Schotland
Loch Lomond en Trossachs National Park Schotland
Loch Lomond en Trossachs National Park Schotland
Loch Lomond en Trossachs National Park Schotland

Bekijk onze video met beelden uit Schotland

Had jij al eens van Loch Lomond en de Trossachs National Park gehoord?