Lauterbrunnen Zwitserland

Wat te doen in Lauterbrunnen Zwitserland

Geüpdatet op

Lauterbrunnen is één van de meest tot de verbeelding sprekende Zwitserse dorpen in de Zwitserse Jungfrauregio. Het dorp ligt in het Lauterbrunnental dat wordt ingeklemd tussen de bergen Eiger, Monch en Jungfrau en de alpenweiden in de Zwitserse Jungfrauregio. Het dal staat ook bekend als de vallei van de 72 watervallen vanwege de 72 watervallen die te bewonderen zijn in de regio. Lauterbrunnen is zonder twijfel één van de mooiste bestemmingen die wij bezochten tijdens onze roadtrip door Zwitserland en is zeker een bezoek waard. In dit artikel delen we tips voor het bezoeken van de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Lauterbrunnen en omgeving.

LET OP: Reis je met je eigen auto naar Lauterbrunnen? Houd er dan rekening mee dat je voor je vakantie een tolvignet aanschaft. Een tolvignet voor Zwitserland is het hele kalenderjaar geldig en kost ongeveer €40. Je kunt je vignet bij postkantoren of benzinestations aanschaffen en je tolvignet online aanschaffen kan hier.

Staubbachwaterval

Eén van de populairste bezienswaardigheden in Lauterbrunnen is zonder twijfel de imposante Staubbachwaterval. De waterval met een hoogte van bijna 300 meter bevindt zich middenin het dorp en is dé blikvanger. Meteen bij aankomst in het dorp zal de waterexplosie van de Staubbachwaterval opvallen.

Staubbachfall Viewpoint

Vanaf verschillende punten in het dorp kun je de Staubbachwaterval super mooi in beeld krijgen, maar wist je dat je ook achter de waterval kunt komen? Via een kort, aangelegd wandelpad, een tunnel en een aantal trappen kun je tijdens de maanden juni tot en met oktober een blik werpen op de achterkant van de waterval. Het Staubbachfall Viewpoint ligt vrijwel meteen onder de waterval en is dus niet te missen. Voor het uitzichtpunt hoef je geen entree te betalen.

Wij bezochten Lauterbrunnen begin juli na een vrij droge periode in Zwitserland en hoewel de waterval zelf onwijs indrukwekkend was, was er behoorlijk weinig water te zien achter de waterval, helaas. Je moet een klein beetje mazzel hebben dus.

Staubbachfall Viewpoint
Staubbachfall Viewpoint

Met de gondel of trein naar omliggende dorpen

Lauterbrunnen zelf is vrij klein en compact en heb je dus in principe binnen no-time bekeken. Toch raad ik je aan om minimaal een volle dag in de regio te blijven om zo ook de omgeving te kunnen ontdekken. Vanaf Lauterbrunnen vertrekken verschillende treinen, gondels en kabelbanen naar omliggende dorpen. Een aantal dorpen in de omgeving van Lauterbrunnen die zeker een bezoek waard zijn zijn onder andere Wengen, Grindelwald en Mürren.

Ben je van plan om heel veel gebruik te maken van de treinen en kabelbanen in Lauterbrunnen dan kan het raadzaam zijn om een Jungfrau Travel Pass aan te schaffen. Hiermee kun je drie tot acht dagen onbeperkt met het openbaar vervoer reizen.

Trein naar Mürren

Wandelen van Grütschalp naar Mürren

Zelf kozen wij er tijdens ons verblijf in Laterbrunnen voor om de gondel naar Grütschalp te pakken (9 CHF per persoon). Vanaf Grütschalp kun je per trein verder reizen naar Mürren of kiezen voor de prachtige wandelroute. Wij kozen voor de wandeling die ons over de berg, langs prachtige landschappen en uitzichten naar Mürren leidde. In totaal duurt de wandeling officieel ongeveer 75 minuten, maar door de vele prachtige uitzichten deden wij er zeker twee uur over.

Eenmaal aangekomen in Mürren, wat één van de hoogstgelegen dorpen in Berner Oberland is, kun je ervoor kiezen om per gondel – met een overstap in Gimmelwald – naar Stechelberg te gaan (11.20 CHF pp) en vanaf daar per bus of lopend weer naar Lauterbrunnen terug te keren.

Je kunt er ook voor kiezen om vanaf Mürren per kabelbaan (70 CHF per persoon) door te reizen naar Schilthorn. De Schilthorn is een 3000 meter hoge berg vanaf waar je een spectaculair uitzicht hebt over ruim 200 bergpieken waaronder de Eiger, Mönch en de Jungfrau.

Geen zin om in de rij te staan voor tickets? Je kunt je kaartjes naar Schilthorn ook alvast online aanschaffen.

wandeling naar Mürren
Wandeling Lauterbrunnen Mürren
Lauterbrunnental

Trümmelbachfälle

Een andere populaire waterval – of eigenlijk zijn het er meerdere – in Lauterbrunnen is de Trümmelbachfälle. De Trümmelbachfälle is een verzameling van tien watervallen die zich allemaal in een berg bevinden. De entreeprijs voor de Trümmelbachfälle bedraagt 14 CHF voor volwassenen en 6 CHF voor kinderen.

Jungfraujoch

De Jungfrau is één van de drie bergen waar tussen Lauterbrunnen ligt ingeklemd. De berg heeft een totale hoogte van 4158 meter en is daarmee één van de indrukwekkendste bergen in Zwitserland. De Jungfraujoch (de top onder de Jungfrau) – oftewel ‘het dak van Europa’ – ligt op een hoogte van 3463 meter en is daarmee het hoogstgelegen treinstation van Europa. Vanaf de halte Kleine Scheidegg die vanuit Lauterbrunnen of Interlaken te bereiken is kun je per trein naar dit spectaculaire punt reizen. De kosten zijn echter niet mals, namelijk zo’n €150 per persoon.

Jungfrau

Dé Instagram hotspot van Lauterbrunnen: De kerk

Het kerkje van Lauterbrunnen vormt samen met de Staubbachwatervallen één van de bekendste bezienswaardigheden van Lauterbrunnen. Er zijn denk ik weinig plekken in Zwitserland die vaker zijn gefotografeerd. Vanaf het kerkje heb je een fantastisch zicht op de waterval en kun je de mooiste plaatjes schieten.

lauterbrunnen Kirche

Combineer Lauterbrunnen met een trip naar de Thunersee en Brienzersee

Lauterbrunnen is een fantastische vakantiebestemming, maar is vooral tof voor iedereen die zin heeft in wat actie en activiteiten ondernemen. Wil je na je bezoek aan Lauterbrunnen nog een beetje bijkomen op een toffe plek in Zwitserland? De meren Thunersee en Brienzersee liggen slechts twintig minuten ten noorden van Lauterbrunnen en zijn beide werkelijk schitterend. Lees hier onze tips voor een vakantie aan de Thunersee.

Brienzersee Zwitserland

De kloof Aareschlucht wandeling

Hoewel wandelen in de omgeving van Lauterbrunnen zonder twijfel een feestje is, is er nog een prachtige wandelroute in de omgeving die in een bezoek waard is. Zo’n veertig kilometer ten noordoosten vind je de indrukwekkende Aareschlucht Gorge. Door deze soms 200 meter diepe kloof is een wandelroute met een totale lengte van 1,4 kilometer aangelegd. De kloof Aareschlucht wandeling is leuk voor jong en oud en dus zeker een aanrader als dagtrip vanuit Lauterbrunnen. Hier lees je al onze tips voor de Aareschlucht wandeling.

EXTRA LAUTERBRUNNEN TIP: Kun je geen genoeg krijgen van de prachtige Zwitserse natuur? Bekijk dan ook onze verdere tips voor een vakantie in Berner Oberland.

Waar te verblijven in Lauterbrunnen

In Lauterbrunnen barst het van de accommodaties. Zo kun je kiezen voor een karakteristiek hotel of een gezellige camping. Zelf kozen wij voor een verblijf op Camping Jungfrau en we raden dit iedereen aan. Vanaf Camping Junfrau heb je namelijk een fantastisch uitzicht op de Staubbachwaterval en een aantal andere watervallen en de camping ligt erg centraal. Begin juli – dus middenin het hoogseizoen – betaalden wij iets meer dan 50 CHF per persoon.

Wil je liever in een hotel of appartement verblijven? Hieronder vind je een aantal fijne accommodaties:

Vergelijk alle accommodaties in Lauterbrunnen

Wil je liever je vakantie in Zwitserland doorbrengen aan de Thunersee en vanaf hier een dagtrip naar Lauterbrunnen maken? Camping Manor Farm is zonder twijfel een aanrader voor je vakantie met haar ligging direct aan het meer.

Reizen naar Lauterbrunnen

Wil je vliegen naar Zwitserland en Lauterbrunnen bezoeken? Boek dan vliegtickets naar Genève en reis vanaf daar per openbaar vervoer of huurauto naar Lauterbrunnen. Vanaf Utrecht bedraagt de afstand met Lauterbrunnen ongeveer 900 kilometer. In het dorp zijn voldoende parkeermogelijkheden (betaald). Het Lauterbrunnental is daarnaast ook perfect te bereiken vanuit bijvoorbeeld Interlaken, bestemmingen aan de Thunersee of Brienzersee of Lausanne aan het Meer van Genève.

Lauterbrunnen

Bezienswaardigheden in Lauterbrunnen op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je alle bezienswaardigheden in Lauterbrunnen die genoemd zijn in dit artikel terug.

Heb jij het schilderachtige Lauterbrunnen Zwitserland al eens bezocht?