Aareschlucht

Wandelen door de Aareschlucht Gorge in Zwitserland

Geüpdatet op

De Aareschlucht Gorge is één van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen in Centraal Zwitserland. De kloof ligt bij het dorp Meiringen in het Haslital in de Berner Alpen. Een gebied dat sinds een aantal jaren onderdeel is van de Jungfrau regio. Ben jij tijdens je vakantie in Zwitserland in de regio Berner Oberland dan is wandelen door de kloof Aareschlucht één van de leukste dingen om te doen in Meiringen. Vanwege de compleet aangelegde wandelroute is de Aareschlucht wandeling geschikt voor jong en oud. In dit artikel vertellen we je alles over de toffe wandeling en delen we handige tips.

Waar ligt de kloof Aareschlucht en hoe kom je er?

Zoals gezegd vind je de indrukwekkende Aareschlucht kloof bij het dorp Meiringen. Dit dorp ligt in het Haslital, ten oosten van de bloedmooie meren de Thunersee en de Brienzersee. De Aareschlucht wandeling is uitstekend te ondernemen als een dagtrip vanuit je vakantiebestemming aan één van de meren, maar ook in Meiringen en net daarbuiten vind je een aantal kleinschalige campings en hotels, waarvan Camping Aareschlucht de meest populaire camping is.

De wandeling door de kloof kun je vanaf twee verschillende ingangen starten. Eén van de ingangen vind je aan de westkant van de gorge aan de kant van Meiringen, vlakbij de Reichenbach watervallen. De andere ingang ligt aan de oostkant, bij het dorp Innertkirchen. Bij beide ingangen zijn parkeerplaatsen aangelegd. Wel moet je er rekening mee houden dat de Aareschlucht Gorge tijdens de zomermaanden razend populair is en dat de parkeerplaatsen snel vol raken. Beschik je niet over een auto dan zijn beide ingangen van de wandeling ook goed te bereiken met de trein.

Tolvignet Zwitserland: Reis je met je eigen auto naar Zwitserland? Houd er dan rekening mee dat je op tijd een tolvignet aanschaft. Dit vignet is het gehele kalenderjaar geldig en kost ongeveer €40. Je kunt je vignet voor Zwitserland hier aanschaffen of ter plekke bij een benzinestation of postkantoor.

Jungfrau regio Zwitserland

Tips voor de Aareschlucht wandeling

De Aareschlucht wandeling is een compleet aangelegde wandelroute met een totale lengte van 1,4 kilometer. Tijdens de gehele wandeling loop je over vlonders en door tunnels en kun je genieten van prachtige uitzichten over de kloof. De Aareschucht Gorge is een tot 200 meter diepe kloof die is ontstaan door de rivier de Aare. De totale wandeling van oost naar west – of andersom – duurt ongeveer veertig minuten. Het grootste gedeelte van de Aareschlucht wandeling is bovendien toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Tijdens de wandeling kijk je je ogen uit en kun je genieten van het enorme natuurgeweld én een prachtige waterval.

 • De complete wandeling door de kloof is goed te doen op normale, goede schoenen. Het dragen van wandelschoenen is niet per se noodzakelijk.
 • De kloof is één van de populairste bezienswaardigheden in Centraal Zwitserland. Tijdens de zomermaanden kun je je bezoek dus het beste vroeg in de ochtend of laat op de dag plannen.
Aareschucht
Rivier de Aare

Entreeprijzen Aareschlucht Gorge

 • De entreeprijs voor de kloof Aareschlucht bedraagt €10 per persoon. Wanneer je in de regio verblijft ontvang je echter de Jungfrau Regio gastenkaart waarmee je 20% korting ontvangt op de Aareschlucht wandeling. Wij betaalden dus €8 per persoon.
 • Met de Jungfrau regio gastenkaart kun je ook gratis met de trein reizen tussen Innertkirchen en Meiringen. Deze kortingskaart is geldig in gehele regio en dus ook bijvoorbeeld in Lauterbrunnen.
 • De entreeprijs voor kinderen tussen de zes en zestien jaar bedraagt €6.50 (zonder korting). Tot zes jaar mogen kinderen gratis mee wandelen.
 • Met je entreeticket is het ook toegestaan om heen en weer te lopen. Je kunt dus starten en eindigen bij dezelfde ingang.

Openingstijden

 • In 2023 is ingang West geopend van 1 april tot 1 november.
 • Ingang Oost opent iets later, op 18 mei. Deze ingang sluit op 1 november.
 • Van 1 april tot 16 juni en van 18 september tot 1 november is de kloof geopend van 8.30 tot 17.30 uur.
 • Tijdens de zomermaanden – van 17 juni tot 17 september – is de Aareschlucht Gorge geopend van 8.30 tot 18.30 uur.
 • Op deze website vind je meer informatie.
Aareschlucht kloof wandeling in Meiringen Zwitserland

Aareschlucht kloof in Zwitserland op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je de exacte locaties van beide ingangen terug.

Veelgestelde vragen

 • Hoe lang is de Aareschlucht wandeling?

  De totale lengte van de wandeling door de Aareschlucht kloof is 1.4 kilometer enkele reis. Loop je de route heen en terug dan is de wandeling dus 2.8 kilometer lang.

 • Is de Aareschlucht wandeling geschikt voor kinderwagens en rolstoelen?

  De wandeling leidt je via een aangelegd houten vlonderpad door de kloof en dat betekent dat het grootste gedeelte van de wandelroute geschikt is voor kinderwagens en rolstoelen. Er zijn echter wel plekken waar een aantal traptreden genomen moeten worden.