Hoe duur is Sofia? | Ons reisbudget

Sofia, de hoofdstad van Bulgarije, is een citytrip bestemming waar niet snel aan gedacht wordt door menig reiziger. Toch is de stad een bezoek meer dan waard.  Niet alleen vanwege de geweldige bouwwerken, de bergen en de lieve mensen. Sofia is ook nog eens een prima budget bestemming. In dit artikel geven wij antwoord op de vraag “Hoe duur is Sofia?” door onze uitgaven op een rij te zetten.

Op 11 januari 2016 start onze wereldreis met een kort bezoek van vijfenhalve dag aan de Bulgaarse stad Sofia. In totaal sliepen wij vijf nachten in Sofia.  Onze aankomst was op maandagavond en op zaterdagmiddag verlieten wij Sofia. In onze berekeningen zul je daarom zien dat wij vijfenhalve dag Sofia gehanteerd hebben. In Bulgarije betaald men met de Bulgaarse Lev. Op het moment van ons bezoek kregen wij voor 1 lev €0,50. Een gemakkelijke berekening dus.

Onze uitgaven hebben wij onderverdeeld in 4 categorieën; Slapen, eten en drinken, vervoer en overige. Onder overige vallen onder andere souvenirs en hygiëne artikelen.

We kozen voor Sofia stad als eerste bestemming omdat dit een goedkope route was qua vliegtickets. Na Sofia gingen we naar Dubai om vervolgens naar India te vliegen. Dit alles voor nog geen 200 euro per persoon. Onze eerste vlucht was vanaf Eindhoven Airport waar we met Wizz Air naar Sofia vlogen voor €15,- per persoon.

Ticketprijzen Eindhoven – Sofia voorjaarsvakantie 2017

Lees ook: Dit zijn de leukste dingen om te doen in Sofia

Slapen in Sofia

Wij verbleven vijf nachten in een heerlijke kamer van Nexus Stay in Sofia. Nexus Stay verhuurt meerdere appartementen in dit gebouw met allen hun eigen prijs.  Zo kozen wij voor de Junior Suite waarbij wij gebruik konden maken van onze eigen badkamer mét massagedouche en hadden wij een heerlijk bed, een kleine koelkast
en een tv tot onze beschikking. De kamer bevindt zich op de derde verdieping van het appartementencomplex. Ook is er via Nexus Stay de mogelijkheid om een Deluxe suite of een kamer met balkon te huren. Wil je graag nog iets goedkoper slapen? Ook dat kan.  Nexus Stay verhuurt nog een zolderkamer waar je tevens de beschikking hebt over je eigen badkamer en een tweepersoonsbed. De kamer is enkel wat kleiner.

Voor de junior suite, waar wij in verbleven, betaal je 160 euro voor vijf nachten. Dit komt neer op €32 per nacht voor twee personen.  Houd er wel rekening dat het appartement zich op zo’n vier kilometer van het centrum bevindt. Om in de stad te komen pakten wij de bus. Hier onder lees je hoe duur (of goedkoop) het openbaar vervoer is in Sofia. De wijk is echter enorm gezellig en er zijn genoeg mogelijkheden om uit eten te gaan.

*Wij sliepen bij Nexus Stay en ontvingen daarvoor een kleine korting.

Eten en drinken in Sofia

Sofia is een goedkope bestemming – net als vele andere Oost-Europese steden. En dus kun je hier prima uit eten gaan. Aangezien wij op wereldreis zijn en dus niet meteen meer geld uit willen geven dan dat ons maand budget toelaat hebben wij er voor gekozen om twee avonden eten te halen bij de supermarkt om de hoek. Hier haalden wij heerlijke salades, rijst en andere gerechten. Ook bier en andere drankjes haalden wij regelmatig bij de supermarkt. Ontbijten deden wij iedere ochtend in onze kamer. De kamer beschikt over een waterkoker waarmee wij iedere ochtend koffie en thee konden zetten.  Ook dit schaften wij aan bij de supermarkt en hebben wij de rest van onze reis mee, aangezien we water kunnen koken in ons pannetje. Ontbijten deden we over het algemeen met een gekookt ei, yoghurt en wat broodjes.

Wanneer je uit eten gaat in Sofia zul je niet meer uitgeven dan een bedrag tussen de 15 en 25 euro voor twee personen.  Hierbij namen wij ook altijd drankjes en we gingen uit eten bij redelijk grote restaurants als Sweet en Happy. De laatste kom je op meerdere plekken in Sofia tegen.

In totaal gaven wij aan eten en drinken een bedrag uit van €143.75 voor twee personen. Hierin zijn de keren dat we uit eten zijn geweest mee genomen en de boodschappen die we deden bij de supermarkt. In totaal gingen wij vijf keer uit eten.

hoe duur is sofia eten
hoe duur is sofia eten en drinken

Vervoer in Sofia

Qua vervoer is Sofia helemaal een goedkope bestemming. Zoals ik al aangaf sliepen wij niet middenin het centrum van Sofia. Om hier te komen moesten wij ongeveer vier kilometer reizen. Dit deden wij door de bus te pakken welke onwijs goedkoop is. Een buskaartje koop je bij de bushalte voor €1. Hiermee kun je tot de eindhalte van de bus waar je instapt meereizen. Vergeet niet om in de bus je kaartje te “stempelen”. Apparaatjes hiervoor vind je langs de ramen. Wanneer je weet dat je langer zult verblijven in Sofia en dus vaker de bus zult nemen kun je ervoor kiezen om een 10-rittenkaart te koppen. Dit scheelt echter niet in het budget, want je betaalt hier €10 voor.

Ook taxi’s in Bulgarije zijn vrij goedkoop. Wij besloten de taxi te nemen naar de voet van de Vitosha berg om het skigebied van Sofia te bezoeken. Een rit van ruim 10 kilometer waar wij omgerekend slechts vijf euro voor betaalden. Taxi’s rijden vrijwel overal en staan bij bushaltes. De taxi’s waarin wij hebben gezeten maakten gebruik van hun meter.

In totaal gaven wij aan vervoer iets meer dan €20 uit voor twee personen. We kochten 12 kaartjes voor de bus en namen één keer een taxi. De totale kosten voor het vervoer echter iets hoger uit. Dit doordat wij een boete hebben gekregen in de bus. De eerste boete tijdens de reis. De boete kregen wij omdat wij geen kaartje hadden gekocht voor onze backpacks welke volgens de controleur toch echt te groot waren om zomaar mee te nemen. Houd hier dus rekening mee wanneer je gaat backpacken in Sofia (Bulgarije)! De boete kostte ons 20 Lev. Omgerekend tien euro. Toch zonde!

hoe duur is sofia openbaar vervoer
hoe duur is sofia vervoer

Overige uitgaven in Sofia

Onder overige valt onder andere mijn slechte verslaving. Sigaretten. Voor een pakje L&M betaalde ik omgerekend zo’n €2. Daarnaast kochten we wax en shampoo aangezien we dit niet van thuis hadden meegenomen (bewust). Ook besloot Erick om een espressomaker te kopen voor 7,90 Lev. Een stuk beter dan oploskoffie, maar helaas heeft hij nog geen manier gevonden om het te laten werken.

In totaal gaven we in de categorie een bedrag uit van nog geen 25 euro.

Hoe duur is Sofia? Onze totale uitgaven

Als antwoord op de vraag “Hoe duur is Sofia?” kunnen wij antwoorden dat wij een bedrag van €338,86 hebben uitgegeven voor twee personen. Dit voor vijfenhalve dag. Dit komt neer op een bedrag van €61,61 per dag voor twee personen.

Sofia - 5,5 dagen
Eten & Drinken
Slapen
Vervoer
Excursies
Overige
Totaal
₫ 17.959.000,- ₫ 9.310.310,- ₫ 10.543.308,- ₫ 3.237.000,- ₫ 3.865.000,- ₫ 39.44.810,-
€ 730,37 € 378,65 € 428,80 € 131,65 € 157,19 € 1603,81

Had jij verwacht dat Sofia goedkoper of duurder zou zijn?

Wil jij naar Bulgarije reizen met kinderen? Lees dan het artikel van Gezin op Reis over Bulgarije met kinderen.

Geschreven door Kirsten

33 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Chille hotels in Sofia