Rots van Gibraltar

Gibraltar bezienswaardigheden: 13x zien & doen

Geüpdatet op

Gibraltar is één van die bizarre bestemmingen in Europa die je een keer bezocht moet hebben. Het is namelijk een Brits overzees gebied dat in het zuidelijke puntje van Spanje ligt. Juist, een stukje Groot-Brittannië in de Spaanse regio Andalusië dus. En hoewel Gibraltar niet super groot is, is het zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens een rondreis door Andalusië. In dit artikel vertellen we je alles over de leukste bezienswaardigheden in Gibraltar en delen we handige tips voor je bezoek.

Hoe kom je in Gibraltar?

Gibraltar is een Brits overzees gebied en valt dus onder Groot Brittannië. Door haar ligging in het zuiden van Spanje is het het warmste stukje Groot Brittannië dat er bestaat. Maar hoe kom je in Gibraltar? De stad beschikt over een eigen vliegveld, maar helaas is het alleen mogelijk om hier naartoe te vliegen vanuit Groot Brittannië. Niet heel handig dus, maar de stad ligt centraal in Andalusië en is dus kun je Gibraltar bezoeken tijdens een rondreis door Zuid Spanje. Wil je een stedentrip Gibraltar plannen dus kun je het beste vliegtickets boeken naar Málaga of Sevilla. Hier kun je en auto huren en een dagtrip naar Gibraltar plannen. Ook zijn de steden Tarifa en Cádiz goed te bereiken vanaf Gibraltar. Uiteraard is het ook mogelijk om vanuit verschillende Spaanse steden een dagtrip naar Gibraltar te boeken.

Vergelijk hier de prijzen voor vliegtickets naar Andalusië.

De geschiedenis van Gibraltar

Al sinds 1713 is Gibraltar onderdeel van Groot Brittannië. Hoewel de stad behoort tot Groot Brittannië heeft het wél een eigen grondwet. Heel vreemd dus, dat je zomaar in een stukje Europa staat waar Engels in plaats van Spaans wordt gesproken. Maar Engels is niet de enige taal die wordt gesproken. Veel Gibraltarezen spreken namelijk ook Llanito, een unieke volkstaal die alleen hier wordt gesproken. Al sinds het moment dat Gibraltar officieel onderdeel werd van Groot Brittannië is er helaas een strijd gaande tussen Spanje en Groot Brittannië. Niet heel gek, want de stad ligt toch écht op het vaste land van Spanje, maar de stad is ook super belangrijk voor Groot Brittannië aangezien het één van de meest strategische havens voor de Britse Marine is. Ook hebben de inwoners tijdens een referendum aangegeven dat je ze inwoners van Groot Brittannië willen blijven.

De landingsbaan die Gibraltar scheidt van Spanje

Eén van de eerste bijzondere bezienswaardigheden die je tegenkomt tijdens je bezoek aan de stad is de landingsbaan die overgestoken moet worden. De toegangsweg die Spanje met Gibraltar verbindt – de Winston Churchill Avenue – loopt namelijk pal over de landingsbaan. Ik vond het dan ook een feestje dat we allemaal moest stoppen voor de landingsbaan toen er een vliegtuig ging landen. Waar maak je dat nou mee?

De landingsbaan die Gibraltar
De landingsbaan die Gibraltar

Grand Casemates Square

Eén van de eerste plekken in het centrum van Gibraltar waar je langs zult komen tijdens je bezoek is het Grand Casemates Square. Dit plein is het grootste plein in de stad en wordt omringd door tientallen restaurants, pubs en winkels. De perfecte plek dus om je stedentrip te starten of eindigen.

Grand Casemates Square

De Rots van Gibraltar

Eén van de belangrijkst een meest toonaangevende bezienswaardigheden in Gibraltar is de imposante Rots van Gibraltar. De rots torent met haar hoogste punt op 426 meter hoogte boven de stad en omgeving uit. Niet zo gek dus dat je vanaf de Rots van Gibraltar het allermooiste uitzicht hebt.

Rots van Gibraltar
Rots van Gibraltar

Met de kabelbaan naar de rots van Gibraltar

Het is mogelijk om wandelend naar de top van de Rots te gaan. Je moet er echter rekening mee houden dat je dan zeker een paar uur zoet bent. Een betere – en snellere – optie is de kabelbaan naar de Rots van Gibraltar nemen. Je kunt hier verschillende tickets voor aanschaffen. Eenmaal boven aangekomen kun je heerlijk lunchen of borrelen bij Top Rock Cafe. Informatie over de kabelbaan naar de Rots van Gibraltar vind je hieronder:

  • Een retourticket kost £18 per persoon.
  • Een retourticket inclusief een ticket voor het Upper Rock Nature Reserve kost £34 per persoon.
  • Wil je enkel naar boven met de kabelbaan en naar beneden lopen via het Upper Rock Nature Reserve dan kost een ticket £32 per persoon.
Met de kabelbaan naar de rots van Gibraltar
Met de kabelbaan naar de rots van Gibraltar
Uitzicht vanaf Rots van Gibraltar

Bergapen spotten in Gibraltar

Eén van de leukste dingen om te doen in Gibraltar is het spotten van de bijzondere kolonie bergapen. Dit was dan ook één van de eerste dingen die wij zagen toen we de kabelbaan naar boven namen. Zo tof om dit te zien in ons eigen Europa! Hoe de bergapen precies terecht zijn gekomen in Gibraltar is nog steeds niet helemaal duidelijk. Er gaat een verhaal rond dat de Moren de apen mee hebben genomen uit Afrika voordat het grondgebied in handen viel van Groot Brittannië. Andere verhalen suggereren dat Britse zeelieden de apen mee hebben genomen óf dat de apen zelf de oversteek hebben gemaakt omdat de Rots van Gibraltar er zo aanlokkelijk uit zag. Geen idee welk verhaal we moeten geloven, maar bijzonder is het zeker dat je bergapen in Europa kunt spotten.

Bergapen spotten
Bergapen spotten

Upper Rock Nature Reserve

Het grootste deel van de Rots van Gibraltar bestaat uit het Upper Rock Nature Reserve. Dit is een bescherm gebied waar je een aantal van de belangrijkste Gibraltar bezienswaardigheden vindt. Het is dus mogelijk om bij de kabelbaan een combi-ticket aan te schaffen waarmee je met de kabelbaan naar boven gaat en naar beneden wandelt via het Upper Rock Nature Reserve. Dit ticket kost £34 per persoon. Bezienswaardigheden in the Upper Rock Nature Reserve zijn onder andere The Great Siege Tunnels, de Skywalk, Windsor Suspension Bridge én natuurlijk de bergapen van Gibraltar. Hieronder vind je meer informatie over een aantal van deze bezienswaardigheden. Hier vind je meer informatie.

St. Michaels Cave

Eén van de populairste bezienswaardigheden in het Upper Rock Nature Reserve is de imposante St. Michaels Cave. De Rots van Gibraltar bestaat uit kalksteen en daardoor zijn er door de jaren heen meerdere grotten gevormd in de rots. De grot van St. Michael is verreweg de bekendste en dus zeker een bezoek waard. De grot is zelfs zo groot dat er regelmatig bijzondere concerten worden gegeven.

Windsor Suspension Bridge

Ben jij een echte waaghals en wordt je blij van vertoeven op grote hoogte? Dan kun je met je ticket voor het Upper Rock Nature Reserve de 71 meter lange Windsor Suspension Bridge betreden. Deze hangbrug hangt op een hoogte van vijftig meter en is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees.

Windsor Suspension Bridge

De Skywalk van Gibraltar

Eén van de mooiste bezienswaardigheden in het Upper Rock Nature Reserve is de Skywalk. Vanaf dit glazen platform dat is gebouwd op een hoogte van 340 meter boven zeeniveau kun je genieten van de meest geweldige uitzichten over de wijde omgeving.

The Great Siege Tunnels

Het wegennetwerk in Gibraltar is klein, maar wat veel mensen niet weten is dat er onder de rots nog een heel ander wegennetwerk is aangelegd. Onder de rots vind je namelijk maar liefst 54 kilometer aan tunnels. Deze tunnels werden ooit gegraven door het Britse leger tijdens de oorlog ‘The Great Siege’ die plaats vond tussen 1779 en 1783.

Alameda Botanical Gardens

Vlak onder de kabelbaan naar de Rots van Gibraltar vind je de Alameda Botanical Gardens. Oftewel de Botanical Gardens van Gibraltar. Deze gigantische tuin werd aangelegd tijdens de negentiende eeuw en is helemaal gratis te bezoeken.

Alameda Botanical Gardens

Ocean Village

Een andere fijne wijk om te bezoeken in de stad is Ocean Village. In totaal zijn er drie jachthavens aangelegd in Gibraltar, maar Ocean Village is de nieuwste. Je vindt hier tal van winkels, restaurants én je kunt genieten van een prachtig uitzicht.

Ocean Village

Chillen in het Commonwealth Park

Wil je na al het wandelen en alle indrukken even rustig bijkomen? Wandel dan naar het groene Commonwealth Park en geniet van al het groen en de rustige omgeving.

Bezienswaardigheden in Gibraltar op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je alle bezienswaardigheden die in dit artikel worden genoemd terug.

Gibraltar bezoeken? Deze praktische tips helpen je

  • Bij het oversteken van de grens tussen Spanje en Gibraltar is een paspoortcontrole. Belangrijk dus om deze bij je te hebben. Groot Brittannië is namelijk geen onderdeel meer van de EU.
  • Hoewel de stad vrij klein is – ongeveer 6 km2 – zul je veel kilometers te voet afleggen. Ik raad je daarom aan om goede wandelschoenen te dragen.
  • De officiële munteenheid is de Gibraltarese Pond die dezelfde waarde heeft als de Britse pond. Op veel plekken wordt de Euro echter ook geaccepteerd.
  • In de stad kun je belastingvrij shoppen. Dit betekent veel korting op onder andere merkkleding, sigaretten en alcohol.
Pinnen in Gibraltar