Tudor House Southampton

Wat te doen in Southampton: 7 tips voor je stedentrip

Geüpdatet op

Heb je steden als Liverpool en Londen al eens bezocht en ben je op zoek naar een unieke stedentrip bestemming in Engeland? De havenstad Southampton in Zuid-Engeland is een geweldig alternatief voor een te gekke stedentrip. Southampton is een oude stad met veel historische bezienswaardigheden en een rijke historie. In dit artikel zetten we een aantal van de mooiste en meest bijzondere historische hotspots in Southampton voor je op een rij.

Laat je inspireren voor de reismogelijkheden naar Southampton op de website van Southamtpon Airport.

Tudor House en Garden Museum

Eén van de belangrijkste historische bouwwerken in Southampton is het Tudor House. Dit bijzondere huis dat in 1495 werd gebouwd is sinds 1912 een museum waar je wordt meegenomen terug in de tijd. Zo kun je zelf ervaren hoe de mensen vroeger leefden in de stad. In het museum zijn onder andere unieke muurschilderingen te bewonderen, net als unieke voorwerpen uit de vijftiende en zestiende eeuw. Een absolute aanrader is je bezoek aan Tudor House verlengen met een wandeling door de prachtige tuin.

Tudor House Southampton

Wandel over de oude vestingmuur

Southampton is een oude havenstad met een stadsmuur uit de veertiende eeuw die nog steeds grotendeels in tact is. Eén van de leukste dingen om te doen in Southampton is daarom een wandeling maken over de vestingmuur. De wandeling die een totale lengte heeft van 2,5 kilometer is uitstekend op eigen initiatief te ondernemen, maar je kunt er ook voor kiezen om – op zaterdag- of zondagochtend – mee te gaan met een tour. Tijdens de wandeling loop je niet zomaar over de oude vestingmuur, maar kom je ook langs unieke plekken en historische hotspots in Southampton. Denk aan het hotel waar Jane Austin haar achttiende verjaardag vierde. Een wandeling over de vestingmuur in Southampton is dé manier om de stad echt te leren kennen.

The Watergate Ruin

Historische centrum

Eén van de belangrijkste delen van de vestingmuur van Southampton vind je op steenworpafstand van Westquay Shopping Centre. De Watergate Ruin is de plek die veilige toegang bood van het commerciële gedeelte van de stad tot Town Quay.

Bezoek het SeaCity Museum

De stad Southampton barst van de interessante musea, maar als ik er één moet noemen die zeker een bezoek waard is dan is het het SeaCity Museum. Wat dit museum zo bijzonder maakt? Southampton is de stad waar op 10 april 1912 de Titanic vertrok richting New York en we weten allemaal hoe dit verhaal is geëindigd. Het grootste deel van de bemanningsleden van de Titanic woonde in Southampton wat ervoor zorgde dat de ramp een enorme invloed heeft gehad op de stad en haar inwoners. Om de honderdste verjaardag van Titanic te eren werd het museum geopend in de stad. In het SeaCity Museum vertelt je alles over Southampton als havenstad én het bijzondere verhaal van de Titanic.

Hier vind je meer informatie over het SeaCity Museum in Southampton.

SeaCity Museum

Titanic Engineers’ Memorial

Titanic is in Southampton nooit ver weg en dat zie je niet alleen in het SeaCity Museum. Ter nagedachtenis aan de ramp is in 1914 in East Park een imposant bronzen en granieten standbeeld geplaatst. Dit standbeeld herdenkt de vele ingenieurs en werklui die zijn omgekomen tijdens de ramp.

Een dagtrip naar Stonehenge

Niet alleen in de stad Southampton zelf vind je tal van historische bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je stedentrip. Op een afstand van zo’n zestig kilometer vind je één van de meest bijzondere plekken in heel Engeland, Stonehenge. Stonehenge is een megalithisch monument uit de Steentijd en wordt jaarlijks niet voor niets door miljoenen mensen bezocht. Sinds 1986 staat het complete bouwwerk inclusief de omgeving op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Vanuit Southampton is het zeer eenvoudig om een dagtrip te maken naar Stonehenge. Met het openbaar vervoer duurt de reis ongeveer anderhalf tot twee uur. Uiteraard is het ook mogelijk om in de stad zelf een tour te boeken naar Stonehenge.

Dancing Man Brewery in The Wool House

Wil je je geweldige stedentrip afsluiten met een lekker koud biertje en tegelijkertijd historie opzuigen? Plof dan neer bij brouwerij Dancing Man Brewery in The Wool House. The Wool House is een oud pakhuis waarin tijdens de veertiend een vijftiende eeuw wol werd opgeslagen. Tegenwoordig kun je genieten van een lekker biertje in de hippe Dancing Man Brewery.

Vlieg naar Southampton met KLM

Ben je om en wil je ook graag een bezoek brengen aan Southampton? Met KLM vlieg je rechtstreeks in minder dan anderhalf uur naar Southampton. Op de website van KLM vind je meer informatie over de vlucht en vertrektijden.

*Disclaimer: Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Zapper PR. Bron foto’s: Go Southampton Magazine.

Eén bericht over “Wat te doen in Southampton: 7 tips voor je stedentrip”

  1. Avatar van Jolein
    Jolein
    9 mei 2022

    Mijn man wil al jaren naar Southampton maar ik twijfelde. Ziet er mooi uit allemaal