Stedentrip Poznan, natuur in en rondom de stad

Ontdek de bloedmooie natuur in en rondom Poznań in Polen

Geüpdatet op

Poznań is de vijfde stad van Polen en telt ongeveer 600.000 inwoners. De stad is vooral populair als stedentrip bestemming vanwege het kleurrijke, karakteristieke, middeleeuwse centrum met de oudste kathedraal van Polen en het mooiste stadhuis ten noorden van de Alpen. Voor kunst- en cultuurliefhebbers heeft de stad dus onwijs veel te bieden. Maar ook natuurliefhebbers zullen zich niet vervelen in Poznań. De stad is de perfecte uitvalsbasis voor een reis door het westen van Polen. In dit artikel delen we de mooiste natuur in en rondom Poznań, zodat je alvast inspiratie op kunt doen voor wanneer reizen weer mogelijk is.

Poznan Polen
Bron foto: Piotr Zielinski

#1. Wandelen rondom het Malta Meer in Poznań

Het Malta Meer, oftewel het Maltański-reservoir, is een kunstmatig meer in Poznań. Het kunstmatige meer werd gevormd in 1952 en is met haar lengte van 2,2 kilometer het grootste kunstmatige meer van Poznań. Het meer ligt op slechts twee kilometer afstand van het centrum van de stad en is daarom perfect te bezoeken tijdens je stedentrip Poznań. Rondom het Malta Meer kun je heerlijke wandelingen maken of een fiets huren voor een fijn fietsritje. Ben je iets avontuurlijker aangelegd en is het lekker weer? Huur dan een boot en/of neem een frisse duik in het meer. Rondom het meer zijn een aantal restaurants en barretjes gevestigd waar je je dag heerlijk kunt afsluiten.

Reis je tijdens de zomermaanden naar Poznań? Lucky you, wat in de zomer vindt het Malta Festival Poznan plaatst rondom het Malta Meer. Ook worden er tijdens de maanden juli en augustus regelmatig filmavonden en concerten georganiseerd.

Lake Malta Poznan
Fotocredits: Grzegorz Stempinski
Malta meer Polen
Fotocredits: Piotr Andrzejewski

#2. Wandelen tussen de bomen: Walkway in the trees

Voor één van de mooiste en nieuwere stukken natuur net buiten de stad kun je een bezoek brengen aan de Walkway in the trees. In dit gebied in de vallei van de Szklarka rivier is een brug (boomkroonpad) met een lengte van in totaal 250 meter aangelegd tussen de bomen. Het hoogste punt is maar liefst dertien meter hoog wat mooie plaatjes oplevert.

De makkelijkste manier om de Walkway in the trees te bereiken is door tram zes of acht te nemen vanuit Poznań. Vanaf de stop Krańcowa is het nog ongeveer twee kilometer lopen naar de start van de loopbrug. De entree is helemaal gratis. Na de wandeling over de loopbrug kun je de rest van de omgeving bewonderen. Het bosgebied rondom de Szklarka is qua natuur één van de mooiste gebieden in de regio.

Let op: Vanwege de huidige situatie is de route via de loopbrug nu enkel te starten vanaf Krańcowa straat. Op de terugweg is het enkel mogelijk om door het bos te lopen. Ook zijn op dit moment de toiletten gesloten.

#3. Bezoek de Botanische Tuin Kórnik Arboretum

Ten zuidoosten van Poznań kun je tijdens je stedentrip een bezoek brengen aan de botanische tuin Kórnik Arboretum in het gelijknamige plaatsje Kórnik. Deze botanische tuin is de grootste en oudste botanische tuin van Polen en de op drie na grootste van heel Europa. In de negentiende eeuw werd de botanische tuin aangelegd rondom het historische kasteel. Het complete terrein is veertig hectare groot en je kunt hier diverse bijzondere planten- en bloemensoorten bewonderen. Wil je meer leren over deze bijzondere bloemen en planten? Volg dan het in 2010 aangelegde educatieve pad genaamd ‘Trees of the World’.

#4. Bezoek Puszczykowo, oftewel ‘The Garden Town’

Puszczykowo is een dorp zo’n vijftien kilometer ten zuiden van Poznań. Het dorp wordt ook wel ‘The Garden Town’ genoemd vanwege de oude villa’s die hier verscholen in de natuur zijn gebouwd. De belangrijkste trekpleister in Puszczykowo is het Arkady Fiedler Museum dat een bijzondere tuin is rondom het huis van de schrijver Fiedler. Het groene gebied staat vol met bijzondere standbeelden en sculpturen.

#5. Kajakken in het Zielonka forest

Ben je gek op kanoën, mountainbiken en/of wandelen? Breng dan tijdens je stedentrip Poznań een bezoek aan het Zielonka Forest. Dit bloedmooie bos barst van de off-road fietsroutes waarvan een groot gedeelte is aangelegd langs de Warta rivier. Ga je liever het water op? Huur dan een kano en kano langs de Zielonka Forest Kano route.

Warta rivier
Fotocredits: Tomasz Baumgart
Natuur in Poznan Polen
Fotocredits: Adam Pietrzykowski
Warta river
Fotocredits: Katarzyna Kubasik Blaszyk

#6. Wandelen in Nationaal Park Wielkopolska

In totaal zijn er in Polen maar liefst 23 nationale parken te bezoeken, waaronder Nationaal Park Wielkopolska – Wielkopolski Park Narodowy in het Pools. Dit nationale park ligt ten zuiden van Poznań aan de Warta rivier. Het nationale park is maar liefst 15.000 hectare groot en wordt jaarlijks door ruim een miljoen toeristen bezocht. In het gebied kun je heerlijk wandelen of fietsen, tot rust komen en genieten van de natuur, maar je kunt ook een bezoek brengen aan een houten kerk uit de zeventiende eeuw. Maar liefst 85 kilometer aan wandelpaden is aangelegd in het nationaal park.

Boek een stedentrip naar Poznań

Nieuwsgierig geworden naar Poznań als stedentrip bestemming? Sinds kort vlieg je met KLM rechtstreeks naar Poznań. Na Warschau, Gdansk, Krakau en Wroclaw is Poznań de vijfde stad in Polen waar KLM rechtstreeks naartoe vliegt. Op de website van KLM vind je actuele reisinformatie Vliegen op Poznań Airport betekent comfortabel en snel op je eindbestemming aankomen, aangezien het vliegveld op slechts dertig minuten rijden buiten het centrum van de stad ligt. Het vliegveld beschikt over een aantal winkels, autoverhuurbedrijven, wisselkantoren waar je je euro’s meteen om kunt wisselen naar de złoty en ATM’s. Het onthouden waard dus, deze bijzondere stedentrip bestemming in Polen.

Let op: Op dit moment geldt er een oranje reisadvies voor Polen. Dit artikel biedt inspiratie voor zodra reizen naar Polen weer mogelijk is.

Centrum Poznan
Fotocredits: Jakub Pindych
Stedentrip Poznan
Fotocredits: Remigiusz Latek

Heb jij nog aanvullende tips voor een mooie natuurgebieden om te bezoeken tijdens een stedentrip Poznań?

*Disclaimer: Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Zapper PR.