West Australië weetjes

West Australië: Reisinformatie, tips & handige weetjes

West Australië (WA) is de grootste staat van Australië met Perth als hoofdstad. WA wordt door veel mensen nog “het echte Australië” genoemd met haar vele klimaten, prachtige natuur en uitgestrekte vlaktes. En hoewel de meeste reizigers naar de oostkust rijden om steden als Melbourne, Sydney en Brisbane te ontdekken en te reizen naar The Whitsundays, de Great Ocean Road en Fraser Island is volgens vele Australiërs die wij spraken tijdens onze reis, West Australië zeker niet minder mooi dan de oostkust. Omdat het een gigantische staat is, zul je onderweg niet veel andere mensen tegenkomen. Maar liefst 75% van de gehele bevolking van West Australië woont in en om de hoofdstad Perth.

Reizen naar West Australië

De meeste reizigers die een reis naar West Australië boeken komen de staat binnen in de hoofdstad Perth. Hier vind je het internationale vliegveld. Wanneer je het vanuit een andere staat in Australië naar WA reist kun je kiezen voor een binnenlandse vlucht. Houd er echter rekening mee dat vliegen binnen Australië geen goedkoop grapje is. Over het algemeen is het zelfs goedkoper om naar Azië te vliegen.

De manier om Australië te ontdekken is door een auto/camper te kopen of te huren. West Australië grenst aan de staten South Australië en Northern Territory. De zuidelijke staat bereik je door te rijden over de langste, rechte autoweg ter wereld aan de Nullarbor. Een enorm uitgestrekte weg waar je honderden kilometers lang niets of niemand tegenkomt. Vanuit Northern Territory (NT) reis je gemakkelijk vanuit Darwin naar West Australië waarbij je eerste stop in WA waarschijnlijk Lake Argyle zal zijn.

West Australië weetjes

Reizen door West Australië

Aangezien West Australië zo gigantische groot is, zijn de reisafstanden lang. De kustlijn van WA is bijvoorbeeld 12.500 km lang. Je moet er tijdens een roadtrip rekening mee houden dat je al gauw een aantal uren achter het stuur zult zitten voor je een volgende stad of bezienswaardigheid bereikt. De wegen zijn over het algemeen prima en met uitzondering van het uiterste noord-oosten, in de Kimberley-regio, kun je prima af met een “normale” auto en is een 4×4 niet nodig. Schrik echter niet als het asfalt opeens ophoudt en je een aantal kilometers over een zandweg moet rijden. The real Australia 😉

In verband met de enorme afstanden zijn er in West Australië meer dan voldoende mogelijkheden om te kamperen. Om de zoveel kilometer is er langs iedere snelweg een 24-uur rest area waar je gratis mag overnachten. Over het algemeen zijn hier ook toiletten aanwezig en zul je hier meer andere reizigers ontmoeten.

Een auto kopen of huren in Australië

Een populaire manier om door Australië te reizen is door zelf een auto of camper te kopen waarin ook geslapen kan worden. Kamperen in Australië is op veel plekken namelijk gratis. Een auto kopen in Australië is heel gemakkelijk, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat je na je reis de auto ook weer kunt verkopen. Mocht je minder tijd hebben in Australië dan is het ook mogelijk een auto te huren waarmee je een toffe roadtrip maakt. Dit kan bijvoorbeeld gemakkelijk via Sunny Cars.

West Australië weetjes

West Australië weetjes

De beste reistijd voor West Australië

De zomer in West Australië loopt ongeveer van november tot maart – onze wintermaanden. Het klimaat verschilt echter heel erg door de hele staat. Zo is het in het noorden vrijwel altijd warm. Wij verblijven hier (Kununurra) van mei tot september 2017 en hebben weinig dagen meegemaakt dat de temperatuur daalde tot onder de 30 graden. ‘Zachte winters’ is dus een understatement. Van oktober tot april is er kans op cyclonen in het noorden van het land. In het zuiden van het land kan het echter tijdens de wintermaanden – met name in juni, juli en augustus – zelfs gaan vriezen.

West Australië weetjes

Nationale parken in West Australië

In West Australië vind je maar liefst 96 nationale parken. Onmogelijk om ze allemaal te bezoeken. Voor veel van de nationale parken geldt dat je een entree moet betalen van $12 per auto. Wil je meerdere nationale parken bezoeken, dan kan dit bedrag best hard oplopen dus. Het kan daarom verstandig zijn om een four week holiday pass aan te schaffen bij één van de vele information centers. Met deze pas kun je vier weken lang alle nationale parken in West Australië bezoeken voor $44 dollar. Blijf je langer in Australië dan kun je een pas aanvragen voor $88 waarmee je een jaar lang zoveel nationale parken kunt bezoeken als dat je wilt.

karijini national park west australië karijini national park west australië

De mooiste nationale parken

Uiteraard is dit een persoonlijk stukje. De één reist naar Australië vanwege de prachtige stranden, terwijl de ander graag de natuur intrekt. Wat ons betreft mag je tijdens je reis zeker de nationale parken, The Pinnacles desert, Karijini National Park, Emma Gorge en Cape le Grand met onder andere Lucky Bay niet overslaan.

In dit artikel lees je over 25 te gekke bezienswaardigheden in West Australië.

PIN DIT ARTIKEL

Reizen naar west australië

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

2 reacties op “West Australië: Reisinformatie, tips & handige weetjes”

  1. Marcella schreef:

    Jullie overtuigen mij steeds meer dat we West-Australië niet over moeten slaan. Toch willen we graag eerst het oosten zien, dan kan we altijd nog eens terug voor het westen 😉

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.