Wereld feiten

Wereld feiten: 7 interessante feiten over de wereld

Geüpdatet op

Een wereldreis maken is een droom voor veel mensen. Want er is geen manier om meer vrijheid te hebben dan tijdens een grote ontdekkingsreis langs verschillende landen op de wereld. In dit artikel gaan we in op handige wereld feiten die je goed kunt gebruiken tijdens het plannen van jouw wereldreis. Met antwoorden op vragen als wat is het verschil tussen AM en PM? En hoeveel landen zijn er op de wereld? Allemaal vragen die je vast wel eens te binnen zijn geschoten. Niet alleen handig tijdens een wereldreis, maar ook gewoon heel leuk om te weten!

Hoeveel landen zijn er op de wereld?

Hoeveel landen zijn er op de wereld? Je zou denken dat deze vraag heel gemakkelijk te beantwoorden is, maar gek genoeg is niets minder waar. Er is namelijk nogal wat onenigheid tussen landen en niet ieder land erkent alle anderen landen op de wereld. Voor het gemak houden wij daarom de lijst aan met erkende landen door de Verenigde Naties (VN). Als je alle wereldwijd geaccepteerde landen door de Verenigde Naties bij elkaar optelt kom je uit op een totaal van 192 landen in de wereld. Daar moeten nog drie landen bij opgeteld worden, namelijk Vaticaanstad, Kosovo en Palestina. Deze drie landen zijn niet geen lid van de VN, maar hebben de status waarnemer.

Maar wat is nou eigenlijk een land? Een land is een grondgebied met een eigen bestuur dat regels maakt, een bevolking en een gebied dat erkend wordt door andere landen. Wanneer alle landen erkennen dat een grondgebied een land is, maakt het land deel uit van de Verenigde Naties. Naast de 195 landen die erkend zijn door de Verenigde Naties als lid of waarnemer zijn er nog een aantal landen die zichzelf hebben uitgeroepen als land, maar die dus niet wereldwijd erkend worden.

TIP: Wil jij de hele wereld altijd om je heen hebben in je eigen huis? Schaf dan een toffe wereldkaart aan voor aan de muur. Op Travelbazaar is de keuze aan wereldkaarten reuze.

Welke landen worden niet erkend door de Verenigde Naties?

Een aantal zelfuitgeroepen landen worden niet erkend door de Verenigde Naties. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat een gebieden niet veilig zijn. Hieronder volgt een lijst met landen die niet officieel erkend zijn door de VN.

Niet erkende landen zonder controle over eigen gebiedNiet erkende landen met controle over eigen gebiedDeels erkende landen met controle over eigen gebiedDeels erkende landen die grotendeels militair bezet zijn
Catalonië (Spanje)Nagorno-Karabach (Azerbeidzjan)AbchaziëDe Westelijke Sahara
TsjetsjeniëDonetsk (Oekraïne)Kosovo (waarnemer)Palestina (officieel erkend door 130 landen)
Xinjiang (Autonome regio in China)Loegansk (Oekraïne)Turkse republiek Noord-Cyprus
Tibet (autonome regio in ChinaSomaliland (Somalië)Taiwan (China)
Republiek der Zuid-Molukken Transnistrië (Moldavië)Zuid-Ossetië (onafhankelijk land op Georgisch grondgebied
Islamitische Emiraten van Waziristan (Pakistan)Hong Kong (China)
Puerto Rico (VS)
Macau (China)

Daarnaast zijn er natuurlijk nog landen die wij allemaal kennen als landen, maar die niet officieel door de VN erkend zijn als land, zoals Suriname, Curacao, Aruba en Guadaloupe.

Wanneer je alle landen in de wereld bij elkaar optelt kom je uit op een totaal van 235 landen. Dit zijn dus alle officieel erkende, zelf uitgeroepen en niet erkende landen in de wereld.

Uitzicht over San Sebastian

Hoeveel continenten zijn er?

Net als bij de vraag hoeveel landen zijn er in de wereld is er ook veel onduidelijk over het aantal continenten. Want hoeveel continenten of werelddelen zijn er nou echt? Ook hier is een simpel antwoord op geven eigenlijk onmogelijk. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop naar de wereld en het aantal continenten wordt gekeken. Wanneer je verder gaat spitten zul je erachter komen dat er soms over vijf, soms over zes en soms over zeven continenten gesproken wordt.

Hieronder volgt een lijst met hoe de wereld wordt ingedeeld in vijf, zes en zeven continenten of werelddelen.

Vijf continenten/
werelddelen
Zes continenten/
werelddelen
Zeven continenten/
werelddelen
AfrikaAfrikaAfrika
AmerikaAmerikaAzië
AziëAziëOceanië
AustraliëAustralië – OceaniëEuropa
EuropaEuropaNoord-Amerika
AntarticaZuid-Amerika
Antartica

Over het algemeen hanteren tegenwoordig de meeste mensen het rijtje met zeven continenten of werelddelen.

Kangoeroe op Lucky Bay

Hoeveel landen heeft Europa?

Nu we hebben gekeken naar de hele wereld en een antwoord hebben gegeven op de vraag hoeveel continenten zijn er, duiken we nog iets dieper in ons eigen continent. In totaal bestaat Europa uit 51 landen. Van deze 51 landen zijn er 27 landen lid van de Europese Unie. Naast de 27 Eu-lidstaten staan een aantal landen op de lijst om lid te worden van Europese Unie. Nog een ander wereld feitje is dat een aantal van de landen die vallen onder Europa niet op Europees grondgebied liggen. Dit zijn de landen Armenië, Cyprus, Georgië, Azerbeidzjan en Kazachstan.

AlbaniëBosnië- HerzegovinaEstlandHongarijKosovo
AndorraBulgarijeFinlandIerlandKroatië
ArmeniëCyprusFrankrijkIJslandLetland
AzerbeidzjanDenemarkenGeorgiëItaliëLiechtenstein
BelgiëDuitslandGriekenlandKazachstanLitouwen
LuxemburgMaltaMoldaviëMonacoMontenegro
NederlandNoord-MacedoniëNoorwegenOekraïneOostenrijk
PolenPortugalRoemeniëRuslandSan Marino
ServiëSloveniëSlowakijeSpanjeTsjechië
TurkijeVaticaanstadVerenigd KoninkrijkWit-RuslandZweden
Zwitserland

Wereld feiten: Dit is het grootste land ter wereld

Op de vraag wat is het grootste land ter wereld kunnen we gelukkig wel een gemakkelijk antwoord geven. Het grootste land ter wereld is namelijk Rusland met een oppervlakte van ruim 17.000.000 km2. In Rusland wonen maar liefst zo’n 145 miljoen mensen. Landen die na Rusland de grootste landen ter wereld zijn zijn Canada, de Verenigde Staten, China en Brazilië.

Wereld feiten: Dit is het kleinste land ter wereld

Ook op de vraag wat is het kleinste land ter wereld kunnen we een gemakkelijk antwoord geven en waarschijnlijk is dit geen verrassing voor je. Het kleinste land ter wereld is namelijk Vaticaanstad. Vaticaanstad is een land dat 842 inwoners telt en ligt middenin de hoofdstad van Italië, Rome. Andere kleine landen in de wereld zijn onder andere Monaca, Tuvalu, San Marino en Malta.

San Marino bezienswaardigheden

Wat zijn de veiligste landen ter wereld?

Op de vraag wat zijn de veiligste landen ter wereld zijn verschillende antwoorden te vinden. Landen die sowieso op iedere lijst met de veiligste landen ter wereld voorkomen zijn onder andere IJsland, Denemarken, Slovenië, Japan, Oostenrijk, Zwitserland, Nieuw-Zeeland en Portugal. Mocht je bang zijn dat een bestemming niet veilig is, dan zit je in deze landen dus zeker goed.

Wereld feiten: de veiligste landen ter wereld

Wereld feiten: Wat is het verschil tussen AM en PM?

Eén van de dingen waar je rekening mee moet houden tijdens het reizen is tijdsverschil. Maar ook het feit dat niet ieder land tijden hetzelfde hanteert als dat wij gewend zijn. Zo wordt er in veel landen gewerkt met de afkortingen AM en PM om het tijdstip aan te geven. Maar wat is nou het verschil tussen AM en PM? En wat is een ezelsbruggetje en om de twee uit elkaar te halen? Om te beginnen staat AM voor Ante Meridiem en PM voor Post meridiem (Latijn). Ik kan me echter voorstellen dat je hier nog niet veel mee opschiet. Zelf hou ik AM en PM altijd uit elkaar vanwege het bekende liedje ‘from AM to PM’ (je weet wel toch). AM komt dus voor PM.

Nog even voor de duidelijkheid: AM = alle tijden tussen 00.00 uur ’s nachts en 12.00 uur ’s middags. PM = de tijd van 12.00 uur ’s middags tot 00.00 uur ’s nachts. Wel zo handig als je op reis weet over welke tijd het nou écht gaat.

Welke van deze wereld feiten vind jij het meest interessant?

Ook leuk om te lezen: