Valentijnsdag All Over The World
Valentijnsdag is de dag van de liefde. Op veel plekken in de wereld al heet het natuurlijk overal anders. Saint Velantin, Dragobete, Alla hjärtens, Sevgiliger Günu. Wanneer is Valentijnsdag? Ieder jaar op 14 februari in Nederland. Zijn wij als Nederlanders nou echt zo’n romantisch volkje of wordt het op andere plekken in de wereld nog veel uitbundiger gevierd? We gaan het zien in dit artikel, Valentijnsdag, All Over The World. De dag van de liefde die in verschillende landen op verschillende data wordt gevierd. Dus ben jij een echte romanticus? Vlieg de wereld over, zodat je meerdere malen per jaar deze dag van de liefde kunt meemaken..
Valentijnsdag in Nederland
Laten we beginnen met ons eigen koude kikkerlandje. Nederland. Iedereen weet het, op 14 februari is het de dag van de liefde. De dag dat verliefde stelletjes uit eten gaan, naar de bios, dat verliefden en geheime aanbidders elkaar verrassen met een bloemetje of een kaart. De dag dat je net iets liever hoort te zijn voor je geliefde dan op andere dag in het jaar. Er gaan verschillende verhalen rond over waar deze dag van de liefde vandaan komt.
Zo zou 14 februari bijvoorbeeld in het jaar 496 uitgeroepen zijn tot dag van de Heilige Valentijn door Paus Gelasius de eerste. Een andere mogelijkheid is dat het is ontstaan door door christelijke priester Sint Valentijn uit Rome. Hij leefde in de derde eeuw na Christus. Sint Valentijn zou in het geheim soldaten hebben gehuwd, omdat hij geloofde in de liefde. Een mooi een romantisch verhaal, maar wat er nou precies van waar is zullen we waarschijnlijk nooit weten. Anyway, in ieder geval is er dus een dag in het leven geroepen om extra lief te zijn voor de mensen om je heen.
Valentijnsdag in Europa
In Europa zijn we een vrij eensgezind volk. Vrijwel ieder land viert Valentijnsdag op 14 februari en vrijwel overal wordt het op een soortgelijke manier gevierd. Het feest heeft enkel verschillende benamingen.
- Spanje: San Valentin
- Portugal: Dias dos Namorados ( Vriend/vriendin-dag)
- Roemenië: Dragobete (Hier wordt het echter op 24 februari gevierd)
- Frankrijk: Saint Valentin
- Finland: Ystävänpäivä (vriendendag)
- Estland: Sõbrapäev (vriendendag)
Dacht jij dat Valentijnsdag al een complete gekte is in Nederland? Dan moet je eens een kijkje nemen in Groot-Brittannië. Dit land staat voorop wat betreft het vieren van de dag van de liefde in Europa en de dag is een grote traditie in het gehele land. En uiteraard gaan veel Europeanen hun eigen stad en land uit om deze dag van de liefde met miljoenen anderen te vieren. “Romantisch” bij de Eiffeltoren in de stad van de liefde. Qui, qui Paris!
De Verenigde Staten en Valentijnsdag
Net als dat de Verenigde Staten vrijwel overal “groot” in is, wordt ook Valentijnsdag, Valentine’s Day, groots gevierd. Veel mensen nemen zelfs een dag vrij om zo voldoende tijd te hebben om hun dierbaren te verrassen en lief te hebben. Dit wordt gedaan door het geven van cadeaus, bloemen of snoep. Valentijnsdag in Amerika kent een minder lange geschiedenis dan de dag van de liefde in Europa. De dag schijnt in de negentiende eeuw te zijn geïmporteerd door Britse kolonisten. De eerste Amerikaanse valentijnskaart schijnt te zijn gedrukt in 1847 en sindsdien in de dag van de liefde niet meer weg te denken uit het Amerikaanse leven. Winkeliers profiteren ontzettend van de feestdag en op deze dag worden er zelfs tien keer zoveel rozen en geurtjes verkocht als op andere dagen in het jaar. Echte romanticussen dus die Amerikanen! 😉
Centraal- en Zuid Amerika
Ook in verschillende landen in Centraal en Zuid-Amerika wordt Valentijnsdag op dezelfde manier en op dezelfde dag gevierd als bij ons, 14 februari. Er zijn echter een paar landen die van deze dag afwijken om verschillende redenen. In Colombia wordt het bijvoorbeeld gevierd op 20 september en in Brazilië op 12 juni. Venezuela loopt helemaal hard van stapel. In 2009 besloot de president om Valentijnsdag te skippen. Waarom? De dag erna vond een referendum plaats. Dit werd echter wel goedgemaakt. In plaats van Valentijnsdag werd de dag na het referendum uitgeroepen als de start van de week van de liefde.
Saoedi-Arabië
Een verhaal apart is Saoedi-Arabië. Hier is Valentijnsdag namelijk verboden. Deze on-islamitische feestdag is vanaf 2008 verboden, maar natuurlijk weet de lokale bevolking ook hiermee om te gaan. In het geheim worden cadeaus en rozen verkocht in “geheime” winkels. Er wordt echter wel streng gecontroleerd op de verkoop van rozen en andere rode items voor deze speciale dag. In 2014 werden een aantal mannen zelfs veroordeeld tot gevangenisstraffen en zweepslagen wegens het vieren van Valentijnsdag.
Valentijnsdag in Iran
Net als in Saoedi-Arabië is ook in Iran Valentijnsdag verboden. Iran is steeds meer aan het verwesteren en de jeugdige bevolking krijgt steeds meer mee van het leven van hun leeftijdsgenoten in de westerse wereld. Gebruiken als Valentijnsdag worden daarom al snel overgenomen. Teheran is echter tegen elke vorm van westerse invloed en dus ook tegen de viering van Valentijnsdag. Roodgekleurde producten of harten en rozen worden vanaf februari als illegaal beschouwd en er wordt hierop streng gecontroleerd. Dit betekent echter niet dat het totaal niet gevierd wordt. Veel inwoners kopen de cadeaus weken van te voren. De rest van het jaar is alles namelijk overal openlijk te koop.
Dubai
Dubai, de vreemde/gekke wereld in het Midden-Oosten. De plek waar alles lijkt te kunnen op het gebied van luxe. Toch ligt het land echt in het Midden-Oosten en is niet alles even makkelijk als in Europa. Het vieren van Valentijnsdag is echter geen enkel probleem. De feestdag wordt juist uitbundig gevierd. Met versierde straten en speciale Valentijns-arrangementen in hotels en restaurants.
Japan
Ook in Japan wordt Valentijnsdag gevierd op 14 februari. Deze dag is echter geen nationale feestdag en de dag draait vooral om het “gelukkig maken van de mannen”. Op deze dag overladen vrouwen hun mannen met chocolade, maar ze hoeven vooral niets terug te verwachten. De dag van de liefde kun je hier dus beter de dag van de mannen noemen. 😉 De chocolade wordt niet alleen gegeven aan hun geliefde, maar ook aan andere mannen, zoals hun baas, broer, vader en beste vriend. Eén troost, er wordt wel iets teruggedaan aan de vrouwen, namelijk een maand later. Op 14 maart, de Witte Dag. Op deze dag ontvangen vrouwen cadeautjes van hun man.
Thailand
Ook in Thailand wordt Valentijnsdag uitgebreid gevierd op 14 februari. Erg populair zijn hier de rozen. Net als in Nederland worden er veel rode rozen verkocht rond Valentijnsdag. In Thailand wordt echter nog niet iets meer gelet op de kleur van de bloemen die je de ander geeft. Een rode roos geef je aan je geliefde, een donkerrode roos staat voor dankbaarheid en wil je een roos geven aan een goede vriend/vriendin? Ga dan voor een gele roos. Bij ons is hierbij een witte roos vrij normaal. In Thailand geef je een witte roos echter alleen aan een ouder iemand, dus aan je opa of oma bijvoorbeeld.
Valentijnsdag in huize Erick & Kirsten
Nu ik dit artikel aan het schrijven ben en jullie het lezen snap ik dat het lijkt alsof ik een echte romanticus ben. Maar laat nou niets minder waar zijn. Valentijnsdag wordt door ons niet gevierd. Gewoon niet. Omdat we het onzin vinden. Een dag waarop je extra lief moet zijn voor de mensen waarom je geeft!? Waarom moet daar een speciale dag voor uitgekozen worden? Geen etentje voor ons, geen ontbijt op bed, geen date in de bios.
Helemaal niets? Misschien een glaasje wijn, maar niet omdat het Valentijnsdag is. Volgens ons is Valentijnsdag een dag die perfect is voor de economie. Een commerciële dag. We kunnen toch gewoon het hele jaar lief voor elkaar zijn? En eens in de zoveel tijd iets leuks/liefs voor elkaar verzinnen? Toch is het daarom niet minder leuk om te kijken naar hoe het in de rest van de wereld gevierd wordt. Ik ben namelijk altijd nieuwsgierig naar de rest van de wereld.
Ondanks dat wij er niet in geloven/er niet aan meedoen: Fijne Valentijnsdag!
Hoe ziet jouw Valentijnsdag er doorgaans uit? Vier jij het uitgebreid met je geliefde of doe je er, net als wij, niet aan mee?