wintersport accessoires

Tips voor de eerste keer wintersport

Geüpdatet op

Een wintersportvakantie is niet voor iedereen weggelegd. Ben jij toe aan een keer wat anders dan die luiervakantie op het strand en wil je de lekker de sneeuw induiken? Lees dan vooral deze tips voor de eerste keer wintersport door zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Want bij het plannen van een eerste wintersportvakantie komt toch stiekem best heel wat kijken en een goede voorbereiding is het halve werk.

Een goede voorbereiding: Start met lessen

Wanneer je voor de eerste keer gaat wintersporten moet je er niet vanuit gaan dat je binnen een paar uurtjes van de zwarte piste racet. Leren skiën of snowboarden kost tijd. Het is daarom sterk aan te raden om vooraf alvast een les te nemen in één van de overdekte skihallen in Nederland, zoals SnowWorld. Zo kun je alvast wennen aan het gevoel van de ski’s of het snowboard onder je lichaam en feeling krijgen met de activiteit.

Maar ook wanneer je een lesje hebt gehad in Nederland zal dat niet betekenen dat je op je wintersport bestemming een echte pro bent. Neem daarom ook zeker op de eerste dag van je wintersport een les of cursus. Zo krijg je feeling met het actief zijn in de sneeuw en verklein je de kans op blessures.

eerste keer wintersport tips
Sell am see

Zorg voor de juiste wintersport kleding

Wie voor de eerste keer gaat wintersporten is het belangrijk om te weten dat je echt niet veel normale kleding in je koffer hoeft te stoppen (vooral belangrijk voor vrouwen waarschijnlijk). Over het algemeen duik je na het skiën of snowboarden in je ski-outfit de après-ski bar in en lal je in deze outfit mee met de slechtste meezingers. Belangrijk dus ook wél een goede wintersportoutfit mee te nemen. Ga je voor de eerste keer op wintersport? Schaf dan niet meteen alles zelf aan, maar vraag rond bij vrienden of familie of je kleding kunt lenen. Een goede outfit hoeft niet direct heel duur te zijn, maar het is toch zonde als het wintersporten niet helemaal jouw ding blijkt te zijn.

Op zoek naar hippe wintersportkleding? Het Nederlandse merk Protest brengt ieder seizoen weer hele toffe wintersportkleding op de markt. Shop hier bijvoorbeeld de mooiste dames winterjassen of heren winterjassen. Of wat dacht je van de fijnste dames hoodies en/of heren sweaters. Ik weet zeker dat er tussen de wintercollectie van Protest ook een aantal exemplaren zullen zitten die precies bij jou passen.

Met de kortingscode travelaar10 ontvangt je 10% korting op de gehele collectie. Deze kortingscode is geldig tot en met 28 februari 2021.

Protest wintercollectie 2020
Protest wintercollectie 2020
Protest wintercollectie 2020
Protest wintercollectie 2020

Naast kleding moet je natuurlijk ook beschikken over ski’s of een snowboard, stokken, een helm en schoenen. Goed om te weten is dat je deze vaak allemaal kunt huren op je wintersportbestemming. Scheelt je spullen meezeulen en het is vaak een stuk goedkoper.

Op wintersport met de auto? Schaf een goede dakdrager aan

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om te vliegen naar één van de populaire ski-gebieden in Europa, maar dat mogen we haast niet meer noemen vanwege de ‘vliegschaamte’, (knipoog), dus kun je er uiteraard ook voor kiezen om met de auto naar bijvoorbeeld Frankrijk, Oostenrijk of Zwitserland af te reizen. Wil je zorgen dat je al je wintersport benodigdheden goed en veilig mee kunt krijgen, omdat je ze niet huurt op je wintersportbestemming, maar van vrienden of familie? Schaf dan vooraf een goede dakkoffer met dakdrager aan.

Kies voor een veelzijdig skigebied

Niet ieder wintersportgebied is optimaal geschikt voor beginnende wintersporters. Eén van de belangrijkste tips voor de eerste keer wintersport is dan ook dat je kiest voor een veelzijdig skigebied. En daar bedoelen we mee dat je ook kijkt naar wat er naast skiën en snowboarden nog meer te doen is in de omgeving. Een wintersportvakantie kan heel intensief zijn en het is daarom soms ook lekker om wat anders te zien, zoals wat moois ontdekken in de omgeving. Óf kies juist voor een kleiner wintersportgebied zonder al te veel ski-liften en zwarte pistes, zoals bijvoorbeeld Winterberg, vlakbij huis.

Sell am See

Zorg voor een goede verzekering

Wintersporten neemt andere risico’s met zich mee dan bijvoorbeeld een strandvakantie. Zorg er daarom voor dat je de juiste, goed dekkende reisverzekering afsluit voor de eerste keer wintersport. Bij de meeste verzekeringen moet je een aparte wintersport module aanzetten. Doe je dit niet, dan ben je niet volledig verzekerd tijdens je wintersportvakantie en dat wil je natuurlijk niet in het geval je met de gipsvlucht naar huis moet. (al gaan we daar natuurlijk niet vanuit)

Lees je in over de regels op de piste

Tijdens het wintersporten moet je niet alleen rekening houden met jezelf, maar ook met vele andere skiërs en snowboarders op de piste. Het is daarom belangrijk om je vooraf een beetje in te lezen over de (ongeschreven) regels op de piste. Zorg er dus voor dat je rekening houdt met anderen, dat je stopt aan de zijkant van de pistes en niet anderen in de weg staat en schaf opvallende kleding aan (of leen het).

eerste keer wintersport

Praktische tips voor de eerste keer wintersport

  • Neem voldoende zonnebrand mee. Ook al ga je naar de sneeuw en lijkt het dus erg koud te zijn, de zon kan flink schijnen. Let er wel op dat de zonnebrand geen water bevat.
  • Of je nou gaat skiën of snowboarden, je zult tijdens je wintersportvakantie een groot deel van de dag actief bezig zijn, zorg er dus voor dat je voldoende water drinkt en hou het niet alleen bij de après-ski 😉
  • Wees lief voor jezelf en verwacht niet dat je meteen van de zwarte piste af zult zoeven als een echte pro. Skiën of snowboarden leer je door te vallen en op te staan.

Ben jij een echte wintersporter? Of gaat je voorkeur uit naar een strandvakantie?