waarom telefoon op reis meenemen

Tips voor smartphone fotografie op reis

Geüpdatet op

Als wij op reis zijn slepen we heel wat apparatuur mee om de mooiste foto’s te maken. Een camera met extra lenzen, onze drone, een GoPro en natuurlijk onze smartphones. Want hoewel je niet meteen zou denken dat mooie reisfoto’s maken met je smartphone ideaal is, kan dit best. Een foto maken met je smartphone is vaak net iets gemakkelijker dan je grote camera pakken of de drone op laten stijgen. Veel reizigers fotograferen anno nu dan ook met hun smartphone terwijl ze aan het reizen zijn. Wil jij de mooiste foto’s met je smartphone maken? Deze tips smartphone fotografie tips je op weg.

Foto’s maken met je smartphone op reis

Heb je een dag geen zin om je zware en grote camera mee te nemen terwijl je op reis bent, maar wil je wel thuis komen met de mooiste reisfoto’s? Geen paniek, want ook met de juiste smartphone kun je prachtige foto’s maken. Al vergt dat af en toe wel wat meer geduld dan bij het schieten van plaatjes met een echte camera. In dit artikel geven we je tips voor het maken van nóg mooiere foto’s met je smartphone. En we laten een aantal foto’s zien die wij maakten met onze telefoon(s) en dus niet met een grote, dure camera.

foto's met je smartphone


Zorg voor voldoende licht

Wanneer je een mooie reisfoto wilt maken met je smartphone is het belangrijk dat je veel licht hebt. In het donker ontstaat er al snel veel ruis en helemaal met een smartphone is het dan lastig om mooie foto’s te maken. Het mooiste moment van de dag om foto’s te maken met je smartphone is dan ook overdag. Maar ook wanneer het donker is wil je wel eens snel een foto schieten. De tip? Schijn de plek die je wilt fotograferen bij met een andere telefoon of een niet te felle zaklamp. Succes gegarandeerd.

foto's maken met smartphone

Houd de lens schoon

Je telefoon heb je gedurende de dag waarschijnlijk tientallen keren in je handen. Grote kans dat je onbewust een vlek maakt op je camera. Check daarom altijd voordat je een foto maakt of de camera echt schoon is. Zelf hebben wij altijd brillendoekjes bij ons, zodat we de camera op ieder moment schoon kunnen maken.

Houd je telefoon zo stil mogelijk

Camera’s op smartphones zijn zo ontwikkeld dat een goede focus belangrijk is. Wil je je foto zo scherp mogelijk hebben dan is het belangrijk dat je de telefoon zo stil mogelijk houdt. Heb je een foto gemaakt? Beweeg je telefoon dan niet meteen, maar wacht een seconde of twee met bewegen. Telefoons kunnen namelijk iets meer tijd nodig hebben om de foto op de juiste manier op te slaan.

foto's maken met je smartphone
foto's maken met je smartphone

Stel de camera op je telefoon in op de ‘pro’stand

Helaas is deze optie nog niet op iedere smartphone beschikbaar, maar de hipste en nieuwste smartphones hebben vaak een extra pro-stand waarmee je foto’s in RAW kwaliteit kunt maken. Foto’s worden in deze stand als zo natuurlijk mogelijk gemaakt en zijn op een later moment gemakkelijker te bewerken. Beschikt jouw smartphone over deze optie? Gebruiken! Ben je zelf niet handig in het bewerken van foto’s? Dan hebben veel smartphones tegenwoordig ook een stand waarin de omgeving herkend wordt en zo de kleuren en effecten automatisch bewerkt worden. Een supermooie foto zonder dat je er zelf iets aan hoeft te doen dus!

Hieronder zie je twee foto’s die wij maakten in Valencia, Spanje. De bovenste foto is gemaakt in de ‘automatische’ stand, de onderste met de pro-stand.

foto's met je smartphone
foto's met je smartphone : Valencia

Installeer een fijn nabewerkingsprogramma op je telefoon

Foto’s die je maakt met je smartphone kunnen van zichzelf al heel mooi zijn, maar soms is het nóg mooier om ze nog iets bij te werken. Zelf bewerken wij onze foto’s – zowel de foto’s die zijn gemaakt zijn met de camera als die met de telefoon – standaard op onze laptop via Lightroom. Nu hebben we natuurlijk niet altijd onze laptops bij ons, maar gelukkig heeft Lightroom ook een app die je op je telefoon kunt installeren. Ideaal voor het bewerken van foto’s op je smartphone. Andere opties voor het bewerken van je foto’s op je smartphone zijn bijvoorbeeld SnapSeed en A Color Story.

Er zijn nog veel meer handige reisapps die top zijn om op je telefoon te zetten voor je volgende reis. Lees alles over onze favoriete reisapps.

Zoom niet in op je telefoon

Iedere camera op iedere smartphone beschikt over een zoomfunctie, maar ik raad je aan om deze niet te gebruiken. De zoomfunctie gebruiken gaat ten koste van de kwaliteit van de foto en dat willen we natuurlijk niet. Het beste kun je naar het object dat je wilt fotograferen toelopen óf je kunt ervoor kiezen om een telelens voor je smartphone aan te schaffen.

Welke tips heb jij voor het maken van de mooistse foto’s met je smartphone?

Meer reistips? Hier vind je veel handige artikelen vol met reistips

*Dit artikel bevat gesponsorde onderdelen.